Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja polecam jednocyfrowego Olympusa OM (najwyższy model na jaki Cię stać) z paroma fajnymi stałkami. Takim zestawem robię 1-2 klisze miesięcznie . Wcześniej używałem pożyczonego Zenita TTL - szybko go oddałem, gorszy pod każdym względem.
blackcamera, masz jakieś obiektywy na M42 poza kitowym heliosem? jeśli tak to może jakiś tani korpus także M42? Praktica MTL3 lub 5B (z klinem - ostrzenie bajka) albo coś porządniejszego np jakiś Porst lub Pentax Spotmatic czy jakaś Yashica... Jeśli nie straszne Ci przejście na inny system to jak zauważył TS Olek lub jeszcze co tylko chcesz... A ile kasy chcesz na to przeznaczyć? Pomyśl też nad średnim formatem... to jest dopiero zabawa W tym momencie możliwości jest mnóstwo.
Niemal dwa tysiaki na alledrogo... chyba może troszkę przekraczać budżet założyciela wątku, ale nie da się ukryć, że sprzęt zacny
TS [Usunięty]
Wysłany: Sro 17 Lis, 2010
ophiuchus napisał/a:
albo coś porządniejszego np jakiś Porst lub Pentax Spotmatic czy jakaś Yashica...
Porsta (OCN) też używałem i był okej, ale to jednak sprzęt amatorski w odróżnieniu od propozycji hijaxa_pl i mojej. Akurat miałem słabe szkło, więc również się pozbyłem.
[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 18:45 ]
ophiuchus napisał/a:
A ile kasy chcesz na to przeznaczyć? Pomyśl też nad średnim formatem... to jest dopiero zabawa W tym momencie możliwości jest mnóstwo.
No właśnie, za ile?
Średni format... Kolega ma Pentacona, oddał do regulacji i smarowania, wydał 300 zł i... nakłada mu klatki. A jak naciąga migawkę to musi uważać, by nie puścić za szybko dźwigni, bo się popsuje . Co jakiś czas słyszę też narzekania na Kievy, więc jeśli średni format to chyba trzeba już celować wyżej.
[ Dodano: Sro 17 Lis, 2010 18:49 ]
hijax_pl napisał/a:
Co prawda nie tani, nie ten system ale też nie do zdarcia...
Też super, pewnie nawet trwalszy od Olków (choć osobiście nie słyszałem narzekań na trwałość linii pro), ale też większy i cięższy.
Mam Pentakona i faktycznie, żeby dobrze służył trzeba przestrzegać kilku niepisanych zasad, ale myślę, że jest to wykonalne, a efekty naprawdę super. Coś bardziej wyrafinowanego to chyba już sporo większy wydatek. Z małego obrazka jeszcze Pentax LX.
Ze szkieł to nie mam pojęcia jaki jest kitowy Mam heliosa 44-M4 (58mm) i Jupitera (chyba 72A) 135mm.
Co do kwoty, to nie mam pojęcia ile Tyle, żeby nie nadwyrężyć budżetu, a mieć trochę zabawy z tego To traktuję bardziej jako odskocznię od cyfry.
Mam jeszcze Lubitela, ale nie zakładałem do niego kliszy nawet. Migawka działa. Muszę go kiedyś uruchomić:)
TS [Usunięty]
Wysłany: Czw 18 Lis, 2010
blackcamera napisał/a:
Co do kwoty, to nie mam pojęcia ile Tyle, żeby nie nadwyrężyć budżetu, a mieć trochę zabawy z tego To traktuję bardziej jako odskocznię od cyfry.
No to najtaniej jak dokupisz sam korpus M42 za 200-300 zł. Od Zenita prawie wszystko jest lepsze. A skoro ma być zabawa - to wybierz sam ! Zwłaszcza, że to kolejny aparat. Ja poczytałem trochę o starociach (co już jest elementem zabawy) i od razu wiedziałem co chcę.
Z tanich polecam Practice DTL - 3 z klinami. Jedna padła - coś się zacięło totalnie, naprawa nieopłacalna - na ebayu niemieckim w stanie "A" kupiłem z 15 euro
Pod względem upakowania wszystkiego co potrzebne najlepszy z M42 jest Revueflex 5005, 4004, Chinon, zwłaszcza ze względu na czas 1/2000.
Cytat:
Średni format... Kolega ma Pentacona, oddał do regulacji i smarowania, wydał 300 zł i... nakłada mu klatki.
Nie no, jeśli średni to oczywiście Kiev 60 za drobne jest bardzo dobry - mocowanie P-Six, a jakie obiektywy są na P-Six nie trzeba przypominać, że jedne z najlepszych na tej kuli.
Za mało bajerów? Wtedy np. Pentax 645 i inne... ale to... KOSZTUJE.
A i Kiev 88 jest świetny, systemowy, ale... zonkiem jest u niego nieszczelność magazyn-body.
Chyba, żeby zaklejać dla pewności
Aparat z magazynem jest fajną propozycją - kilka magazynów, różne klisze - w zależności od potrzeby.
ophiuchus napisał/a:
Niemal dwa tysiaki
Nie dałbym. To w końcu klisza, nawet jeśli ma 1/4000.
Trochę za duża kapucha jak za taki aparat.
Wiesz co, myślę, że lustrzanki M42 nie są wygodne w ustawianiu ostrości.
Nie wiem, czy nie wolałbym np. jakiegoś Canona analogowego z ustawianiem dioptrii (raczej sprawa obligatoryjna) + przejściówka M42/Eos z potwierdzeniem ostrości.
EOS 300 X a nawet V wystarczy, plus ewentualnie grip.
Już masz plus taki, że najkrótszy czas nigawki w X to 1/4000.
300V ma tak podnoszoną lampę, że możesz Rubinara 1000 MC podpiąć.
300X kupiłem za 40 euro, do tego z Chin adapter z chipem za 11 euro- i jestem przy ok 200 zł za całość. Zonk taki z tym X, że starsze obiektywy Sigmy nie działają np. 24 2.8 II.
Niemniej, polecam do współpracy z M42.
AF wydaje się być bdb, co przy współpracy z adapterem jest dość istotne.
Nie mówię, że zależy mi na aparacie na M42. Zestaw aparat (np. Canon) + adapter, tez biorę pod uwagę. Będę miał wtedy większy wybór szkieł, a na początek nie będę z niczym.
blackcamera, korpus eos 30 kupisz za 270-350 zł. Bardzo fajna zabawka. 30v jest jeszcze fajniejszy ma podświetlany ekranik i obsługuje TTL II ale trudno go dostać i jest dosyć drogi. Chyba nawet do 800 zł.
TS [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Lis, 2010
ophiuchus napisał/a:
blackcamera, korpus eos 30 kupisz za 270-350 zł. Bardzo fajna zabawka. 30v jest jeszcze fajniejszy ma podświetlany ekranik i obsługuje TTL II ale trudno go dostać i jest dosyć drogi. Chyba nawet do 800 zł.
Fajne, pewnie! Ale to korpusy z autofokusem. Blackcamera, czy chcesz analoga z AF, czy manuala? Skoro ma być zabawa (zwłaszcza jeśli masz cyfrę), to moim zdaniem na całego , zatem manual (tzn. ręcznie ustawiasz ostrość i przewijasz kliszę).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9