Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 23 Lis, 2010 LX5, LX3 a może GH1? NX100?
Witam serdecznie
Kilka dni temu sprzedałem swoje lustro E520 + 14-42 + 70-300. Decyzja ta wzięła się stąd, że potrzeba mi czegoś małego. Może niektórzy powiedzą, że zrobiłem złe zamieniając lustrzankę na kompakta ale stało się i zostawmy to:)
Potrzebuje małego ale dosyć zaawansowanego aparatu - lubię bawić się na manuału. Byłem przekonany co do LX5, bawiłem się nim w MediamMarkcie i generalnie bardzo mi się to maleństwo podoba. Początkowo myślałem jeszcze nad Samsungiem EX1, ale kręci on słabsze filmy niż LX5. Wiadomo, że aparat jest od robienia zdjęć ale jednak czasami zdarzają się sytuacje gdzie fajnie było by nakręcić kilkominutowa pamiątkę. Za to EX1 ma uchylny ekran...
Przeglądając próbki filmów na Youtube spodobały mi się jeszcze filmy z samsunga GH1 ale jest tutaj kilka "ale".
Po 1 cena - LX5 1599zł GH1+ 20mm 2999...w sumie jeszcze raz tyle. Z obiektywem 14-42 jest trochę tańszy no ale ma większe gabaryty i wtedy idea kieszonkowego ale posiadającego spore możliwości kompaktu trochę upada - co jest drugim argumentem na "nie".
Pytanie do Was, czy normalnemu fotoamatorowi potrzebne jest GF1? Fakt ma lepsze filmy ale z drugiej strony za różnicę w cenie mogę kupić jakąś kamerę...co jeszcze lepszego ma GF1 od LX5? Z tego co ja wiem to zyskałbym lepsze filmy ale stracił "zoom" bez którego się obejdę oraz wydałbym więcej kasy.
Co do mojego fotografowania - dużo wycieczek - stąd potrzeba małego aparatu bo męczyło mnie łażenie z plecakiem i przepinanie obiektywów - pogodziłem się już z tym, ze nie będę miał dużego zoooma jak w zd 70 - 300 - obejdę się:) Lubie czasami cyknąć jakąś ciekawą "artystyczną fotkę" ale to wszystko przy okazji owych wyjazdów - specjalnie w plener się jeszcze nigdy nie wybrałem.
Zdjęć wielkoformatowych też nie drukuje, max A4 a to i tak bardzo sporadycznie. Ale lubie poobrabiać RAWy.
Jeśli doradzicie LX5 to z kolei co ma on lepszego od LX3? Tylko zakres ogniskowych? Wiem też o innym ułożeniu klawiszy. Pytam o to bo po 1 różnica 150zł w cenie za co mogę kupić kartę. Po 2 widzę, że do LX3 jest więcej akcesoriów np nieoryginalne tańsze baterie.
Za niecałe 2000 można też mieć samsunga NX100 ale nic o nim nie wiem. Widzę, że nie ma wbudowanej lampy i wystający obiektyw co znów kłóci się z ideą małego mobilnego aparatu.
Jeszcze jedna ważna rzecz LX5 kupię na luzie a GF1 już trochę nadszarpnie mój budżet. Ale może stanieją w styczniu jak wyjdzie GF2?
Co Wy na to wszystko? Ja obstawiam LX5 ale wolę się jeszcze upewnić.
Jeśli macie inne pomysły proszę pisać! Megazoomy odpadaja - nie są małe:)
wujaszek - ostro namieszales. Nie ma czegos takiego jak Samsung GH1 - jest Lumix GH1 i z pewnoscia nie kosztuje 2999zl Byc moze masz na mysli Lumixa GF1...
Jesli aparat ma byc maly i nie chcesz zmieniac szkiel to pozostaje cos pokroju LX5.
LX5 ma wiekszy zakres ogniskowych niz LX3, ma lepsza matryce niz poprzednik (nizsze szumy), pelen manual przy video...
Jeśli miałbym się zastanawiać nad aparatem micro 4/3, czyli np. GF1, to tylko w wersji z jakimś obiektywem o świetle fajniejszym niż f3.5. Czyli np. tym stałoogniskowym 20mm f1.7.
Ale ogólnie myślę, że LX5 to dla Ciebie dobry wybór.
@ cube007
LX5 ma lepszą, mniej szumiącą matrycę od LX3? Naprawdę? Wydawało mi się, że one mają taką samą matrycę.
"Przeglądając próbki filmów na Youtube spodobały mi się jeszcze filmy z samsunga GH1 ale jest tutaj kilka "ale"."
Chodziło mi o Lumixa GF1, którego rozważam w dalszej części:) Pomyłka - w głowie się człowiekowi miesza od tych symboli. GH1 to inna półka drogi i duzy jak na kompakt ale co do filmów to jestem pod wrazeniem:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9