Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No ja tam się nie znam ale jak dla laika na pierwszy rzut oka to Canon ma piękne kolory, bogatą głębię, ostrość, coś jeszcze ? Tylko że tyle kosztuje...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lis, 2010
poczytaj komentarze i posty
to nie jest zbyt dokładne porównanie ale taka próbka możliwości ponieważ zdjęcia zostały wykonane w odstępach czasu, po sobie. w sytuacji gdy mamy do czynienia ze wschodem lub zachodem słońca warunki zmieniają się błyskawicznie i stąd prawdopodobnie różnice w nasyceniu kolorów.
zauważ też, że przy Soniaku użyto plastikowego kita wartego jakieś 300 zł, a Canon ma założoną eLkę
a tu ktoś bawił się w studio z A55
problemy o których była już mowa w wątku o A55 i A33 znajdują odbicie w komentarzach autora ale jak widać dla chcącego...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 26 Lis, 2010
xt6000 napisał/a:
No ja tam się nie znam ale jak dla laika na pierwszy rzut oka to Canon ma piękne kolory, bogatą głębię, ostrość, coś jeszcze ? Tylko że tyle kosztuje...
kolego xt6000 a zdajesz sobie sprawę, że sporo zależy ("piękne kolory", chyba o kontrast ci chodzi) od szkieł ...
a o co chodzi z tą bogatą głębią - nie kumam.
Ja mam takie wrażenie, że czego nie kupisz to i tak przykręcisz do tego "kita" więc dla mnie cała ta dyskusja ma taki sens jak musztarda po obiedzie, to w sumie nie moja sprawa ale lepiej byś zrobił jakbyś sobie kupił A700 czy coś z tej półeczki + porządne słoiki.
No, że się nie znasz, to faktycznie widać...
[ Dodano: Sob 27 Lis, 2010 01:18 ]
pan.tadeusz napisał/a:
a tu ktoś bawił się w studio z A55
To jest akurat dość kiepskie - lepszą jakość jestem w stanie wyciągnać z kompaktu... No chyba, że chodziło o to, żeby pokazać, że sie mimo wszystko da...
No, że się nie znasz, to faktycznie widać...
Całe szczęście mamy specjalistów
@Pan.Tadeusz, widzę że za wszelką cenę chcesz pokazać że A55 nie należy do półki "entry level" Dobrze, tylko posiłkuj się proszę swoimi fotkami, będą bardziej wiarygodne. Najlepiej jest wymieniać się fotkami zrobionymi w warunkach możliwych do uzykania w codziennym fotografowaniu...
Czy Sony przypadkiem nie ma kłopotów z utrzymaniem koloru czerwonego ? Przy większych czułościach widze go tam troszkę za dużo. Czy to tylko moje spostrzeżenie czy Wy też to potwierdzacie (zwłaszcza użytkownicy Sony), co Ty na to @Pan Tadeusz?
Tak a propos kolorów w Sony: jakiś czas temu napisałeś, że zależy Ci na fotkach ładnych dla Ciebie. W takim razie nasze zdanie ma się do tego nijak, no chyba, że ktoś zechce spróbować wpływać na Twoje postrzeganie estetyki.
Tak postawiwszy sprawę masz następujące wyjścia:
a - kupić aparat który daje Ci odpowiadające Tobie kolory już na poziomie jotpega. Jaki on jest - nie nam wiedzieć. Uwaga: można w postprocesie pliku jotpegie jeszcze niemało pozbójować w tej materii.
b - nauczyć się powalczyć trochę z ustawieniami BB i innymi w korpusie, aby dał mniej więcej takie kolory jakie chcesz (nie zawsze wychodzi). Uwaga podobnie jak wyżej.
c - mieć w wielkim poważaniu kolory z korpusu i ustawiać wszystko w wywoływarce RAWów.
3 wyjście oraz to o którym wspomniano w uwagach ma jeden mały feler: jest dobre dla gości którzy robią kilkanaście, no, w porywach kilkadziesiąt (jak ciekawie było) fotek w sesji. Mówiąc bardziej obrazowo dla tych których kiedyś ograniczała długość i cena rolki rozsądnego filmu. Ewentualnie dla tych, którzy:
a' - włączają intensywny proces myślenia przed tym jak aparat zrobi magiczne klik
b' - wyrzucają część efektów zwaną potocznie chłamem i obrabiają to co jest w miarę ładne.
znowu punkt b' nie jest bardzo wygodny dla tych którzy robią dużo i wszystko świetne (ew. uważają, że jest świetne).
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010
@xt6000
raczej przekonać malkontentów, że ta puszka potrafi się odwdzięczyć jeśli tylko zaczniemy robić zdjęcia zamiast narzekać
co do twórczości własnej to mój brak umiejętności i wrodzone bezguście mogłyby zafałszować prawdziwy wachlarz możliwości więc na tym etapie będę się podpierał cudzymi pracami
podobają mi się kolory i przyznam, że nie analizowałem czerwieni.
prawie każda puszka troszkę koloruje w tą czy tamtą i ponoć nawet jest to często świadomy wybór inżynierów aby zdjęcia bardziej cieszyły oko.
z mojej lekturki wynika, że ten Soniak dosyć naturalnie odzwierciedla kolory więc nie zamierzam się nad tym rozkminiać. jak poczuję, że coś wyskakuje mi z monitora to dam znak ale dotąd nie zauważyłem tego problemu.
z tego co pamiętam masz tam też sześć predefiniowanych ustawień w których możesz dodatkowo regulować nasycenie, kontrast i ostrość wypluwanych jpegów, a jak się nie podoba to RAW
dla jpegów masz jeszcze funkcję DRO - poczytaj jak działa i spróbuj włączyć/wyłączyć w kontekście mazów, które tak Cię irytują (wyciąga cienie więc może mieć wpływ na te kolorowe artefakty o których piszesz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10