Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 30 Lis, 2010 obiektyw na imprezy masowe
Witam. Znajomy mnie pytał jaki ma kolejny obiektyw zakupić. Głównie potrzebuje na imprezy masowe, spotkania w domach kultury (ciemno) i inne imprezy okolicznościowe. Posiada C400D 18-55. Chce kupić lampę 580 EX II i C 70-200. Czy to dobry wybór?Czekam na propozycje.
poza tym latwiej sie radzi, gdy osoba pytajaca zwraca sie tu bezposrednio
Będę się tak zwracał
Czy połączenie 70-200 f4 i 580 EX to dobre rozwiązanie?Szkło ciemne więc lampa systemowa najmocniejsza. Zależy mi na zoomie żeby tłum nie ograniczał
Wysłany: Wto 30 Lis, 2010
Moim zdaniem lepiej kupic jasny zoom (2.8) taki do ogniskowej 70. Np 24-70. Nie przejmowac sie tlumem tylko podchodzic blizej. Jak zaladujesz w ciemnej sali teleobiektyw to zdjecia albo beda niedoswietlone albo ruszone.
Oczywiscie jak juz sie uprze na tele to tylko lampa na wprost wiec zdjecia nieladne wyjda...
lukemeng, nie o to chodzi bys to przedstawial w pierwszej czy trzeciej osobie, chodzi o to ze latwiej sie spytac bezposrednio samego zainteresowanego czy np wazniejszy jest dla niego zakres czy swiatlo. skoro to porada dla kolegi to by uzyskac odpowiedz musialbys sie ty go spytac i wrocic tu z odpowiedzial
mysle, ze to zalezy jak bardzo masowe sa te imprezy, 200mm to wcale nie jakies dlugie tele, z kolei na kameralnych imprezach lepszy bylby jasny zamiennik standardowego kita
moronica, wiem, że najlepiej pytać u źródła. Na pewno miał na myśli f/4. Niestety muszę być pośrednikiem w tej sprawie. 200mm ale na cropie to i dłużej prawda?jak błyśnie ta 580-tka do tego zoomu to bedzie mało?
[ Dodano: Wto 30 Lis, 2010 14:05 ]
znalazłem f/4 ze stabilizacją lub f/2.8 bez stabilizacji. Co wybrać? Jaśniej czy stabilniej?Cenowo podobnie
lukemeng, ale to chyba jakieś mocno masowe imprezy muszą być skoro chcesz brać teleobiektyw. Ja bym chyba rozważył jakiś jasny, średniozakresowy zum typu 24-70 jak już było wspomniane wyżej. Kwestia jest taka, żeby nie bać się podchodzić do ludzi, bo walenie z dużej odległości w dodatku z lampą interesujących efektów może nie przynieść...
A nie lepiej taki zestaw:
Sigma 50-150 f/2.8, lub Tokina 50-135 f/2.8 i do tego jasny 17-50, np. Tamron 17-50 VC ?
Cenowo taki zestawik wyjdzie jak 70-200 f/2.8L, a masz i szeroko i tele i w całym zakresie f/2.8, a 50-150 jest to dużo przyjemniejszy moim zdaniem zakres na APS-C niż 70-200.
Tak poza tym to niedawno sie zalogowałem więc witam wszystkich
70-200 to raczej na masowe- koncerty, co do sigmy to przy zakupie koniecznie przetestować co by się później nie motać po serwisach z kalibracją, zresztą ta zasada dotyczy też obiektywów kanonierskich niestety...
A nie lepiej taki zestaw:
Sigma 50-150 f/2.8, lub Tokina 50-135 f/2.8 i do tego jasny 17-50, np. Tamron 17-50 VC ?
Cenowo taki zestawik wyjdzie jak 70-200 f/2.8L, a masz i szeroko i tele i w całym zakresie f/2.8, a 50-150 jest to dużo przyjemniejszy moim zdaniem zakres na APS-C niż 70-200.
Tak poza tym to niedawno sie zalogowałem więc witam wszystkich
tokina
zakładając że cała impreza się zatrzyma i będziesz mógł zrobić zdjęcia.
Jej af nie jest za szybki, wręcz wolny.
Ale szkło jest pieniekienie ostre ma piękny bokeh i ładne kolory.
Sigma za jest mydlana na długim końcu i trzeba w nich poprzebierać aby trafić na taką g
dzie af będzie działał dobrze z konkterną puszką.
Lepiej tutaj wypadł by:
canon 85@1.8 jako średnie tele i do tego nawet wpomniany tamron17-50 f2.8(ale też trzeba wybrać odpowiednią sztukę, mimo iż ma głośny af to daje radę)
Lampa, niestety na większości imprez nie jest wskazane "walić" lampą.
Robiłem sporo zdjęć na konferencjach i seminariach. Scenariusz zakładał nie rozpraszanie prelegenta, więc starałem się jak mogłem skracać dystans jednocześnie nie wchodząc między niego a widownię (słabszy błysk). Oczywiście zdarzało się sieknąć w sufit 1/1, co przy GN 58 bywa widowiskowe . Używałem 70-200/2.8 czasem domkniętego do 3.5, co by pomóc autofocusowi w kiepskich warunkach.
Wszystko zależy od sytuacji ale warto zacytować to:
“If your photographs aren’t good enough, you’re not close enough”
Wprawdzie nie dotyczyło to imprez masowych ale nie można tu odmówić uniwersalności http://blogs.reuters.com/...t-close-enough/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10