Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax PCF WP II 20x60
Autor Wiadomość
Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 20 Lis, 2010   Pentax PCF WP II 20x60

Pentax PCF WP II 20x60 może ktoś posiada i podzieli się opinią ?. Test oczywiście czytałem ale zależy mi na opini kogoś kto miał dłużej do czynienia z tą lornetką.

Reklama

karollak 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Lis, 2010   

Ja rownież jestem zainteresowany Pentax'em PCF WP II 20x60 do obserwacji nieba. Luneta nie wchodzi w grę. Czy ktoś miał styczność z w/w modelem? Widziałem ja w cenie 999zł. Może ktoś wie gdzie ja można nabyć korzystniej?

yossarian222 
Początkujący

Wysłany: Sro 01 Gru, 2010   

Parę osób opisywało tą lornetkę na CN - tu jest opis użytkownika, po angielsku: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=226

Co do samej lornetki, miałem ją w ręce tylko raz, w dodatku w sklepie, a nie w nocy z pogodnym niebem, niewiele mogę powiedzieć poza tym, że gdy sprawdzałem na antenach ostrość faktycznie trzymała po brzeg pola. Warto ją obejrzeć przed zakupem - sporą wadą jest pole widzenia 2,2 stopnia.

Osobiście, mając budżet w granicach 1000 PLN wolałbym szczerze mówiąc doskładać trochę albo zapolować na używaną TS Marine / Oberwerk Ultra / Stigma 15x70 - używałem takiej przez rok i jest naprawdę rewelacyjna do nocnych obserwacji.

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 01 Gru, 2010   

LORNETKA STIGMA OPTICS 15X70 jest do nabycia w Krakowie za 1290 natomiast wspmniany Pentax w delcie za 970zł. Zastanawiam się na trwałością i raczej postawił bym na Pentaxa pomimo małego pola. Lornetka ma zastąpić Tento 20x60 które przeżyło tragiczny upadek. Dodatkowo Pentax nie przeraża wagą oraz gabarytem co dla mnie ma duże znaczenie. Na CN opinie są również pozytywne.

yossarian222 
Początkujący

Wysłany: Czw 02 Gru, 2010   

Waga Stigmy/oberwerka ultra faktycznie jest spora, więc jeśli to problem faktycznie przemyśl Pentaxa, no i pominiesz strez związany z zmniejszeniem powiększenia o 5x co akurat w lornetkach jest sporą różnicą :)

Arek 
Redaktor

No jeśli małe pole nie przeszkadza Wam tak bardzo, to jest to bardzo dobry wybór. Bardzo solidnie wykonana, pole świetnie skorygowane do samego brzegu, dobre powłoki. W tej cenie trudno oczekiwać dużo więcej.

Wiem, że to drożej, ale ja bym poważnie rozważył jeszcze Fujinona 16x70.

Santre 
Entuzjasta

Zastanawiałem się nad Stigmą ale lornetka będzie wykorzystywana w miejsce wspomnianej Tento, statyw posiadam i sądze że bede zadowolony. Również o jakość jestem spokojny i gwarancje czego nie mogę powiedzieć o Stigmie. Fujinon 16x70 to jest wspaniała sprawa i jeśli znudzi się ;) Pentax i fundusze pozwolą ( żona już marudzi ... ale co tam :) to następna Lornetka będzie właśnie Fujinon ( Proszę się nie obrazić ale dla mnie Stigma jest tylko ,,prawie,, Lornetką która ma być kopią oryginału i nie wiem co pokaże np. po trzech latach użytkowania, i jeszcze jedna sprawa z markową lornetką odsprzedaż nie stanowi problemu.
Pozdrawiam

konto usuniete 
Bywalec

Wysłany: Wto 21 Sie, 2012   

Odgrzebię temat. Napisałem to w komentarzu do testu Pentaxa 20x60, ale spytam też tu:

czy testerom nie rzuciło się w oczy, że mimo minimalnej odległości ostrzenia 6,5m nie ma szans na idealne zgranie pól widzenia z obu okularów? Czy to normalna cecha lornetek z wysokim powiększeniem?

Pozdrawiam

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

To jest niestety normalna cecha lornetek z duzymi szeroko rozstawionymi obiektywami, czyli zwłaszcza porro.

konto usuniete 
Bywalec

Dzięki za odpowiedź.
Pytam bo nie zauważyłem tego efektu w lornetkach 15x70, 16x70 i 16x80.

kivirovi 
Optyczny

Wieksze powiekszenie powoduje, ze takie nierówności bardziej przeszkadzają. Do tego dochodza małę źrenice wyjściowe, ktorymi trudniej trafić w swoje własne. Przy ustawianiu na bliskie obiekty trzeba lornetkę też zwęzic nawet o 2-3mm, bo gałki i źrenice przemieszczają sie bliżej nosa.

konto usuniete 
Bywalec

No tak, czyli zez :)
Całe szczęście, że do bliskich obiektów mam 10x50. Może jednak skuszę się na tego Pentaxa.

kivirovi 
Optyczny

patrzyłeś przez niego?
Parametry na papierze ma niby fajne ale moim zdaniem nie warto go kupowac: duzy, nieporęczny i skandalicznie małe pole widzenia. Tylko, że nie ma nic innego do ręki. Może obejrzyj na nową Delte-plasticzankę 15x70 albo coś z 15x56.

Guliwer 
Maniak

kivirovi napisał/a:
Przy ustawianiu na bliskie obiekty trzeba lornetkę też zwęzic nawet o 2-3mm, bo gałki i źrenice przemieszczają sie bliżej nosa.

Niestety to nic nie da, tylko pogorszy obraz i zmęczy wzrok. Źrenice wyjściowe w prawidłowo zbudowanej lornetce mają być na środku okularów, a zmniejszenie ich rozstawu wywoła zezowanie oczu, ale nie spowoduje zlania się różnych "rozjechanych" obrazów, bo 2-3 mm nie ma znaczenia przy rozstawie obiektywów np. 150 mm. Osie optyczne w prawidłowo skolimowanej lornetce powinny być równoległe. Zatem w klasycznej lornetce porro z bliskiej odległości będziemy widzieli 2 różne obrazy i "kivirove zwężanie" nie pomoże. :razz:
Oczywiście przy patrzeniu lornetką porro na bardzo bliskie obiekty jest taki odruch, żeby zlać obrazy przez przysunięcie do siebie tubusów, ale nie należy tego robić.
Do patrzenia na bliskie obiekty są specjalne lornetki typu odwrócone porro np, Pentax Papilio. http://fotozakupy.pl/lorn...io-6-5x21,9465s

konto usuniete 
Bywalec

Tak, patrzyłem przez niego. Mam nadzieję porównać niebawem Pentaxa 20x60 z kilkoma innymi lornetkami. Wykorzystanie ma być w 99% w astro i spottingu RNAV.

Odpowiedz do tematu