Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Pią 24 Gru, 2010
Sony A55V - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
sz.starczewski 
Redaktor

Wysłany: Czw 02 Gru, 2010   Sony A55V - test cyfrowej lustrzanki

Zapraszamy serdecznie do lektury testu aparatu Sony A55V i dyskusji na jego temat.

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=141

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Gru, 2010   

cyt. z podsumowania

"Specyficzna konstrukcja aparatu sprawia, że nie mamy do dyspozycji optycznego wizjera, a ten elektroniczny zastosowany w A55V nie jest szczególnie wygodny w użytkowaniu. Po pierwsze jest niewielki, a po drugie wyświetlany obraz jest dość przeciętnej jakości co sprawia, że aparat znacznie przyjemniej używa się, korzystając z dobrej jakości głównego wyświetlacza LCD. "

hehe a potem punktacja:

:mrgreen: czyli jak to jest z tymi punkcikami, czemu A55 ma więcej, o co chodzi ?

pan.tadeusz
[Usunięty]

przecież ten cytat nie odnosi się w żaden sposób do OVF w A450 czy 550D więc sprzeczności nie widzę

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
przecież ten cytat nie odnosi się w żaden sposób do OVF w A450 czy 550D więc sprzeczności nie widzę

ja wiem że ty patrzysz przez pryzmat użytkownika a teraz przyjrzyj się tabelce i punktacji a potem zerknij za co ta punktacja czyż nie za wizjer ?

Ilość punktów determinuje jakość wizjera, przynajmniej tak powinno być, z tego co zauważyłem punktacja przyznawana jest w tej kategorii w testach zarówno w wyższych modelach jak i entry ultra i co tam chcesz, więc nie ważne czy to pryzmat, lustrzany pentagonalny, EVF czy jakiś inny wynalazek - punkty determinują komfort pracy z wizjerem.

pan.tadeusz,
Jeżeli dalej nie widzisz związku to poszukaj podobnego tekstu w teście 550D i zyczę Ci powodzenia :razz:

cyt. z 2. Budowa, jakość wykonania i funkcjonalność

"Wizjer nie jest szczególnie wygodny w użyciu. Obraz jest co prawda jasny, jednak ma tendencje do smużenia przy szybkim przesuwaniu aparatu, jest niewielki i mogą pojawiać się w nim odblaski. Dodatkowo punkt oczny jest stosunkowo mały i praktycznie uniemożliwia to dostrzeżenie całego kadru osobom w okularach."
Ostatnio zmieniony przez kozidron Czw 02 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Nie szkoda im było czasu na testowanie tego wynalazku?...

kozidron
[Usunięty]

MM napisał/a:
Nie szkoda im było czasu na testowanie tego wynalazku?...

a dlaczego, komuś się to przyda w pewna niszę sie ta puszka wbija, może następne modele będą jeszcze bardziej dopracowane.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Są o niebo ciekawsze nowinki. Choćby K-5 i D7000. Ludzi czytających testy bardziej takie korpusy interesują. Soniaczki są bardziej dla fanów reklamówek słodziutkiej martynki i jej osłabiających tekścików.

RB 

MM napisał/a:
Są o niebo ciekawsze nowinki. Choćby K-5 i D7000. Ludzi czytających testy bardziej takie korpusy interesują. Soniaczki są bardziej dla fanów reklamówek słodziutkiej martynki i jej osłabiających tekścików.

Cóz, są konsumenci i starzy pierdziele jak my. Tobie i mnie może szkoda czasu ale... generalnie tego się sprzeda więcej niz k-5...

sz.starczewski 
Redaktor

kozidron napisał/a:

:mrgreen: czyli jak to jest z tymi punkcikami, czemu A55 ma więcej, o co chodzi ?

Przy punktacji wizjera brane są pod uwagę różne rzeczy. Na przykład procent pokrycia kadru, czy ilość wyświetlanych informacji. I w obu tych kategoriach wizjer A55 dostał maksymalną ilość punktów.

kozidron
[Usunięty]

sz.starczewski napisał/a:
Przy punktacji wizjera brane są pod uwagę różne rzeczy. Na przykład procent pokrycia kadru, czy ilość wyświetlanych informacji. I w obu tych kategoriach wizjer A55 dostał maksymalną ilość punktów.

przyznam, że tego się spodziewałem, nawet liczyłem na taką odpowiedź :cool: dlatego też od teraz uważam ta punktację, za jeszcze bardziej kulawą. Bo mniemam, że pokrycie stówki kadru w tym przypadku wzięło górę nad rzeczywistością, dobra w tej kwestii już nie truję :wink:

fajny test :wink: :cool:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM napisał/a:
Choćby K-5 i D7000. Ludzi czytających testy bardziej takie korpusy interesują.
Też tak myślę. To znaczy klienci EL Sony to chyba nie zaprzątają sobie głowy takimi technicznymi opracowaniami? Tak tylko pytam ... ;)

Co do testu. Brakuje mi dwóch informacji:
- jaki jest czas pracy na akumulatorze?
- czy w szybkim trybie seryjnym pracuje AF?

RB 

hijax_pl napisał/a:
Też tak myślę. To znaczy klienci EL Sony to chyba nie zaprzątają sobie głowy takimi technicznymi opracowaniami? Tak tylko pytam ... ;)

Trudno byłoby takie twierdzenie przepchnąć zważywszy na liczbę postów na forum tyczących wyboru EL-a podpartymch 'prześledzeniem' testów. Oraz liczbę odpowiedzi w których wszyscy odwołują się do któregos tam akapitu jakiegos testu...
A co te testy znaczą? Cóż, mi na a55 tak samo szkoda czasu jak na 5dII albo i na k5.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

RB napisał/a:
Trudno byłoby takie twierdzenie przepchnąć zważywszy na liczbę postów na forum tyczących wyboru EL-a podpartymch 'prześledzeniem' testów
...kończących się niezapomnianym i charakterystycznym zapewnieniem o mętliku w głowie i następującej po tym oczywistej prośbie dotyczącej wyręczenie w procesie podejmowania decyzji życiowej. ;)

RB 

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
Trudno byłoby takie twierdzenie przepchnąć zważywszy na liczbę postów na forum tyczących wyboru EL-a podpartymch 'prześledzeniem' testów
...kończących się niezapomnianym i charakterystycznym zapewnieniem o mętliku w głowie

Cóż, bo prawdę mówiąc po testach to można sobie... niezależnie od poziomu zaawansowania.
Tzn. mając już nieco doświadczenia ma sie takie do nich podejście, że właściwie ich nieczytanie będzie działało tak samo jak ich czytanie. Ot, tak, jak są to fajnie bo można sobie podmuchac w bambus i poczytać Szanownych Kolegów a nawet pośmiać się albo popolemizować. Tak normalno dla poddierżienia razgawora...

hijax_pl napisał/a:
i następującej po tym oczywistej prośbie dotyczącej wyręczenie w procesie podejmowania decyzji życiowej. ;)

Co my, banda czytaczy testów chętnie czynimy, odstawiajac tu egzegezę 'ksiąg' zapisanych przez Kolegów Testerów :-) Takie typowe studia 'teologiczne'...
zwykle w absolutnym oderwaniu od rzeczywistości :-)

pan.tadeusz
[Usunięty]

sz.starczewski napisał/a:

czyli rzetelna i konsekwentna ocena oparta na jasnych kryteriach, a nie - bo ja lubię

kozidron napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:

ja wiem że ty patrzysz przez pryzmat użytkownika a teraz przyjrzyj się tabelce i punktacji a potem zerknij za co ta punktacja czyż nie za wizjer ?

Ilość punktów determinuje jakość wizjera, przynajmniej tak powinno być, z tego co zauważyłem punktacja przyznawana jest w tej kategorii w testach zarówno w wyższych modelach jak i entry ultra i co tam chcesz, więc nie ważne czy to pryzmat, lustrzany pentagonalny, EVF czy jakiś inny wynalazek - punkty determinują komfort pracy z wizjerem.

pan.tadeusz,
Jeżeli dalej nie widzisz związku to poszukaj podobnego tekstu w teście 550D i zyczę Ci powodzenia :razz:

cyt. z 2. Budowa, jakość wykonania i funkcjonalność

"Wizjer nie jest szczególnie wygodny w użyciu. Obraz jest co prawda jasny, jednak ma tendencje do smużenia przy szybkim przesuwaniu aparatu, jest niewielki i mogą pojawiać się w nim odblaski. Dodatkowo punkt oczny jest stosunkowo mały i praktycznie uniemożliwia to dostrzeżenie całego kadru osobom w okularach."

w obu przytaczanych cytatach autor oceniając nie odnosi się porównując do wskazanych przez Ciebie puszek. wg mnie to raczej subiektywna ocena odniesionych wrażeń. to że w recenzji i tabelce towarzyszą zestawienia z A450 i 550D nie ma tu wg mnie zastosowania.
komfort to pojęcie względne więc taka rozbieżność w punktacji i ocenie słownej jest jak najbardziej uzasadniona. czytając wyjaśnienie mam nawet wrażenie, że jest dokładnie tak jakbyś sobie tego życzył:

ale faktycznie autor bardzo zdawkowo opisuje wizjer (a to dosyć istotna cecha tej konstrukcji) i wyraźnie brakuje tutaj uzasadnień.
może nie mam dużego doświadczenia z lustrzankami ale macając kilka przed zakupem odniosłem z całą pewnością odwrotne wrażenie co do rozmiarów - twierdzenie, że EVF w A55V jest niewielki mija się z prawdą, chyba że porównujemy go do 3" wyświetlaczy LCD na plecach ;)

smuży? ok w trudniejszych warunkach staje się to widoczne ale ile w tym słabym oświetleniu widać wtedy w OVF?

czy możliwość powiększenia dowolnego fragmentu kadru przy makro bądź manualnym doostrzaniu bez odrywania oka i zmiany pozycji nie jest wygodna?

mogą się na nim pojawiać odlaski - całkiem możliwe ale jakie odblaski? skąd?
bo troszkę nie potrafię się odnieść jako użytkownik

czy nie warto zaznaczyć, że może się na nim też pojawiać przydatny live histogram?

krytykujemy pkt o oczny - ok (nota bene 19mm, a dla np. Nikona D7000 o ile pamiętam 19.5mm)
ale nie zauważamy, że dzięki bardziej wysuniętej w stosunku do body muszli nie trzeba przyklejać nosa do wyświetlacza (podkreśla to co trzeci użytkownik tego aparatu)
do tego koretka dioptrii na poziomie +/-4 gdzie u konkurencji to czasem nawet tylko -2/+1

I stwierdzenie dotyczące jakości odwzorowania EVF:
[...] niewielki rozmiar, jak również jakość obrazu, która do najwybitniejszych nie należy.
W porównaniu z czym? Proszę o wskazanie kilku innych EVF, które deklasują ten z Sony.

I aby nie było - nie uważam, że lepszy być nie może ale kompletnie brak tu jakiejś konstruktywnej opinii popartej wiarygodnym porównaniem.

I jeszcze na koniec - wg mnie istotną, a niewspomnianą zaletą zastosowanego uchylnego wyświetlacza jest również fakt, że można go zupełnie odwrócić, tym samym zabezpieczając go na potrzeby transportu w trudniejszych warunkach - wiele osób z tego powodu zakłada na wyświetlacze folie, szybki itp osłony

Odpowiedz do tematu