Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 10 Mar, 2008   

Trafiłeś w sedno. Przy ponad 100 testach obiektywów, ciągłych zmianach cen, cash-backach itp nie sposób jest aktualizować wszystko. Czytelnik ma datę publikacji każdego testu i musi brać ją pod uwagę. Gdy ma okazję kupić sprzęt taniej, trzeba przez tą perspektywę popatrzeć na wyniki naszego testu.

Reklama

piotr_u. 
Rozmowny

minimalguy,
Cytat:
. Myślisz, że Arek ma czas na pisanie uaktualnień do testu obiektywu który wykonał 2 lata temu?
Nie myślę, tylko pytam.
A może od razu napisać " Testy aktualne są przez ... miesięcy, gdyż najczęściej po tym czasie następują zmiany stosunku cena - jakość wpływające zasadniczo na naszą ocenę końcową, a logiczne jest, że nie będziemy robić testów od nowa po każdej zmianie ceny jakiegoś obiektywu. Uaktualniać ich się nam z kolei nie chce. Redakcja. "

Ad.2. Bardzo przepraszam, że moja pomyłka zbiła Cię z tropu.

minimalguy
[Usunięty]

piotr_u. napisał/a:
minimalguy,
Cytat:
. Myślisz, że Arek ma czas na pisanie uaktualnień do testu obiektywu który wykonał 2 lata temu?
Nie myślę, tylko pytam.
A może od razu napisać " Testy aktualne są przez ... miesięcy, gdyż najczęściej po tym czasie następują zmiany stosunku cena - jakość wpływające zasadniczo na naszą ocenę końcową, a logiczne jest, że nie będziemy robić testów od nowa po każdej zmianie ceny jakiegoś obiektywu. Uaktualniać ich się nam z kolei nie chce. Redakcja. "

Ad.2. Bardzo przepraszam, że moja pomyłka zbiła Cię z tropu.

To podaj jakiś rozsądny czas aktualności testu, no bo ja i podejrzewam, że Arek to też wróżką nie jest :D

edit ---> napisało mi się podejrzany przez "ż" :oops:

piotr_u. 
Rozmowny

Arek,
Cytat:
Trafiłeś w sedno.

Wygląda na to, że na dodatek podsunął Ci odpowiedź. Poza tym dziękuję też za odpisanie na privie...

Cytat:
Trafiłeś w sedno. Przy ponad 100 testach obiektywów, ciągłych zmianach cen, cash-backach itp nie sposób jest aktualizować wszystko.
A ile w sumie zaktualizowaliście? Z tego co wiem, to każda baza danych jest aktualizowana...

Cytat:
Czytelnik ma datę publikacji każdego testu i musi brać ją pod uwagę. Gdy ma okazję kupić sprzęt taniej, trzeba przez tą perspektywę popatrzeć na wyniki naszego testu.

Czyli jeśli coś kosztując 2000 zł jest kiepskie, stanieje powiedzmy do 1000 to wtedy jest rewelacyjne?

Jeśli denerwuje Was to, że ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z fotografią pyta o takie rzeczy, to nie musicie odpisywać.

Arek 
Redaktor

Piotr_u, wstałeś lewą nogą? Mamy obecnie 150 tysięcy Czytelników. Wielu z nich pisze do nas maile, PW, zadaje pytania na forum. Ile testów bym zrobił, gdybym na wszystkie w szczegółach odpisywał? Pomyśl czasami, zanim zaczniesz robić różnego rodzaju wycieczki osobiste i pisać złośliwości.

piotr_u. 
Rozmowny

minimalguy,
Cytat:
To podaj jakiś rozsądny czas aktualności testu, no bo ja i podejrzewam, że Arek to też wróżką nie jest :D

Wystarczy podać jakiej ceny wart jest dany przedmiot, a wtedy żadna wróżka nie będzie potrzebna...

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2008 ]
Arek,
Cytat:
Piotr_u, wstałeś lewą nogą? Mamy obecnie 150 tysięcy Czytelników. Wielu z nich pisze do nas maile, PW, zadaje pytania na forum. Ile testów bym zrobił, gdybym na wszystkie w szczegółach odpisywał? Pomyśl czasami, zanim zaczniesz robić różnego rodzaju wycieczki osobiste i pisać złośliwości.

Nie, nie wstałem. Czekałem na odpowiedź na forum od wczoraj, ale się nie doczekałem, choć w międzyczasie prowadziłeś rozmowy w innych tematach. A tu nagle po poście minimalguy, Twoja odpowiedź pojawiła się natychmiast. Jak to nazwać? Przypadek???

minimalguy
[Usunięty]

piotr_u. napisał/a:
minimalguy,
Cytat:

Wystarczy podać jakiej ceny wart jest dany przedmiot, a wtedy żadna wróżka nie będzie potrzebna...

[ Dodano: Pon 10 Mar, 2008 ]
Arek,
Cytat:

Nie, nie wstałem. Czekałem na odpowiedź na forum od wczoraj, ale się nie doczekałem, choć w międzyczasie prowadziłeś rozmowy w innych tematach. A tu nagle po poście minimalguy, Twoja odpowiedź pojawiła się natychmiast. Jak to nazwać? Przypadek???

Chłopie nie gorączkuj się tak, nie każdy siedzi non stop zalogowany i czyta wszystkie tematy tym bardziej redakcja, kiedy ma do obrabiania materiał z testów...

Tak, ja myślę, że Arek tylko czekał aż ja się odezwę i od razu przeszedł do ofensywy :lol:

Piotr_u trochę luzu :razz:

piotr_u. 
Rozmowny

minimalguy, po raz kolejny odpowiadasz za Arka, może zgłoś się do niego na rzecznika?
Czemu tego złośliwie nie skomentujesz?
Cytat:

minimalguy
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Mar, 2008   

Cytat:

Nie komentowałem tego złośliwie bo z natury taki nie jestem a sam ten tekst po prostu woła o pomste do nieba. Powiedz mi sam znawco ile np. jest warty nikon D3 lub nikkor 24-70 wtedy będe wiedział czy warto go kupić czy może lepiej kupić nikkora 17-55 + D300 który w testach dostał tylko trochę niższą ocenę a jest prawie 3 razy tańszy. Ale i tak Twoja racja jest "najmojsza"

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 11 Mar, 2008   

Piotr_u, długo masz zamiar zachowywać się jak blondynka/dzieciak/maruda? Już dawno średnio inteligentny człowiek zrozumiałby, co się do niego pisze i dlaczego. Tak samo jak każdy rozumny osobnik potrafiłby wyciągnąć z tego jakieś wnioski. Proszę o dyskutowanie na temat obiektywu jako takiego a inne dywagacje w stosunku do Arka pisz sobie na jego PW. Wątpię by miał teraz czas na odpisywanie, ale można zawsze spróbować. Dalsze bezproduktywne dywagacje będę kasował.

zen.zen
Nowy

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   

Mam ten obiektyw ok. 4 miesięcy. kupiłem go córce jako pierwszy do canona 400d. Kupiłem go po szybkiej podpowiedzi Arka za 1230 zł i dostałem 115 zł zwrotu z Canona nawet bez kodu kreskowego tylko na podstawie faktury. Kosztował więc 1115zł. Testowałem sigmę i tamrona tak chwalone przez was na forum. I nie zmieniłbym na pewno swojej decyzji. Szczególnie dla rozpoczynających swoją przygodę z fotografią, daleko od wielkich miast, daleko od serwisu sigmy czy tamrona. Analizując ceny szkieł łatwo zauważyć że sama stabilizacja podnosi cenę szkła od 1000-2000 zł. A wy często zniechęcacie początkujących, którzy szukają u was dobrej podpowiedzi do zakupu tego szkła, które moim zdaniem jest idealnym rozwiązaniem dla każdego kto rozpoczyna swoją przygodę z lustrzanką. Solidna obudowa,stabilizacja, USM, trafny autofokus, niezła ostrość przy znanych z testów wadach i cena 1200 zł stawia to szkło jako najlepszy zamiennik kita szczególnie z body canona. A robię fotki od 30 lat od Praktica L2 zaczynając ( jezeli ktoś jeszcze wie co to za aparat). A jeżeli polecacie sigmę, tamrona , do canona to pomyślcie ze wielu mieszka 100 i wiecej km od serwisu sigmy, a autofokus nie trafia, a połowa fotek to mydło, a obiektyw to jedyny kupiony za długo odkładane pieniądze.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   

zen.zen napisał/a:
A jeżeli polecacie sigmę, tamrona , do canona to pomyślcie ze wielu mieszka 100 i wiecej km od serwisu sigmy, a autofokus nie trafia, a połowa fotek to mydło, a obiektyw to jedyny kupiony za długo odkładane pieniądze.

Nie ma znaczenia jak daleko od serwisu Sigmy mieszkasz. Znaczna większość forumowiczów mieszka ponad 100 km od niego, bo mieści się on w Gdyni. Obiektyw do kalibracji i tak wysyłasz kurierem na ich koszt.

kijos 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 16 Mar, 2008   

Cytat:
Ile można tak naprawdę pojechac z czasem przy tej stabilizacji??

Witam,
Poniżej zdjęcie zrobione przedmiotowym obiektywem z włączoną IS na stojąco bez podpierania się i bez statywu. Czas 1s na f/5,6 50mm, ISO 800, niewyostrzane.
Szczerze to mocno przepłaciłem za ten obiektyw, ale nie żałuję ;)

komor 
Moderator

1 sekunda? Nieźle. Właśnie dlatego warto mieć zoom standardowy z IS :)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

komor napisał/a:
1 sekunda? Nieźle. Właśnie dlatego warto mieć zoom standardowy z IS :)

I liczyć na szczęście? Statywu nic nie zastąpi i warto się tego nauczyć. Wtedy by sobie ISO 100 odpalił i np. f/8.

Odpowiedz do tematu