Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Owszem, nieco się wyrabia i potem jest OK. Co będzie za dwa lata – zobaczymy. Można w tym czasie zbierać na 85L czy innego Nikkora/Zeissa/whatever 85/1.4.
ov_Darkness napisał/a:
ostrzenie na matowce bez mikrorastra i trafienie przy f/1.4 z ostroscia jest bardzo trudne,
No niestety trzeba się nauczyć, po pierwszym dniu radzę zachować opinię dla siebie. Matówkę w 2-cyfrowych Canonach na szczęście łatwo i relatywnie tanio można wymienić na Ef-S, która dużo już pomaga. Alternatywnie jakieś pryzmatyczne/klinowego z e-Bay’a lub za grubszą kasę Katz-Eye i co tam jeszcze. O Nikonach to już niech inni piszą.
Te z alledrogo za stówe się nadają?
Nie kupiłem go, bawiłem się w markecie chwilę.
Wiesz komor, ja fotografowałem analogami z 10 lat przynajmniej, zanim się przesiadłem na cyfrę i zaden nie miał AF, więć ostrzyć umiem ręcznie. Jeśli mówię, że jest trudno, to nie z braku umiejętności. Poza tym dla 85/1.4 głebia na pełnej dziurze przy odległości ~1.5 to bodajże 1.5cm. Trzeba domykać i tyle.
Mam straszną ochotę na matówkę z klinem i jakiegoś cajsa albo vojtka!
Do Nikona to się nie znam. Oryginalna matówka Ef-S produkcji Canona kosztuje nieco ponad 100 zł, więc da się wytrzymać. Ale widziałem np. u Palindroma jakiś niefirmowy wynalazek z e-Baya, taki z klinami (to było do Pentaxa K20) i działało fajnie. Nie wiem jak to jest w Nikonie, a już zupełnie nie wiem czy Twoje Fuji nie różni się pod tym względem od puszek N. Ale to już pewnie sam ogarniasz.
ov_Darkness napisał/a:
Jeśli mówię, że jest trudno, to nie z braku umiejętności.
Dzięki za poinformowanie, nie komentuję Twoich umiejętności tylko odniosłem się do tego, co napisałeś, że trudno. Na standardowej matówce na pewno, ja polecając komuś tego Ciamcianga zawsze piszę, że wymiana matówki to mus, jeśli chce się z tego jakoś skorzystać bez frustracji.
ov_Darkness napisał/a:
Poza tym dla 85/1.4 głebia na pełnej dziurze przy odległości ~1.5 to bodajże 1.5cm. Trzeba domykać i tyle.
Albo balansować ciałem jak przy makro, jeśli nie pracuje się ze statywu. Ja chcąc małą głębię i tak przeważnie domykam do f/2, gdzie GO jest nadal mała, ale bez obłędu, no i ostrość nieco wyższa.
ov_Darkness napisał/a:
Mam straszną ochotę na matówkę z klinem i jakiegoś cajsa albo vojtka!
Me too! Me too! I właśnie Samyang 85/1,4 daje namiastkę tego, za relatywnie małą kasę.
Mi wystarczy, choć 100-procentowej skuteczności trafień to nie gwarantuje, zależy na ile zmęczony jestem i jakie są warunki oświetleniowe.
cybertoman napisał/a:
A wspominales cos, ze po 2 latach cos tam lzej chodzi w Samyangu...
Na razie jeszcze tyle czasu użytkowania nie minęło, pożyjemy zobaczymy. W nowej sztuce jest wyraźnie większy opór pierścienia ostrości niż po paru miesiącach eksploatacji. Coś tam pewnie jest ciasno spasowane i po jakimś czasie się „dociera”. Nie oznacza to raczej, że luz będzie coraz większy, w końcu konstrukcja jest metalowa.
Nie obserwuję innych forów więc nie wiem co piszą o typowych usterkach tego producenta, ale z mojego rozeznania wynika, że najczęstszym problemem jest usterka przysłony, która przestaje się zamykać. Mi też się to przydarzyło, serwis naprawił to darmowo w ciągu bodaj jednego dnia. Jeśli dobrze sądzę, to tam coś spada z jakiejś prowadnicy, chyba nawet nic nie wymieniają na nowe, ale może się mylę. Ktoś potwierdzi/zaprzeczy?
Wolałbym obiektyw, który się nie "dociera", ale ta przyjemność kosztuje jakieś 3 koła
W matówkę zainwestuję, 105pln to nie majątek, aczkolwiek marzy mi się Katz Eye (bagatela w cenie połowy używanego Ciamcianga).
Robiłem w weekend foty na imprezie (ciemno) i był dramat, bo AF nie chciał łapac a na Mf za ciemno :/
Trzeba było ostrzyć "na oko" (skalą odległości)
[ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 15:05 ]
Podepne się na szybko z pytaniem:
Samyang czy AI-S Nikkor 85/2?
Ten drugi kosztuje 1/2 ceny pierwszego, a opinie i sample ma bardzo dobre. (portfel mnie swędzi, a nie mam na Cajsa)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10