Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 06 Gru, 2010 Jaki skaner do negatywów?
No właśnie, jaki i w jakiej cenie warto coś kupić. Widziałem na alledrogo, że są i za ~200zł. Nie orientuje się totalnie w temacie, jak wiadomo jestem dzieckiem cyfry, które się zaczęło ostatnio bawić analogami, ale ceny za skanowanie negatywu mnie przerażają, 14-20zł od filmu sobie u mnie życzą, więc chyba lepiej na tym wyjdę jak sobie zakupię własny.
Potrzebuję czegoś, co da mi dobrą jakość skanu zarówno slajdu, jak i negatywu, jeśli to możliwe. Będzie miało jakieś w miarę dobre oprogramowanie, które nie będzie mi robiło śmietnika w systemie, bo mnie trafi szlag. Za wsparcie dla USB 3.0 też bym się nie pogniewał, jeśli już takie robią. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?
Typowo do filmów to Nikon 9000 ED ale podejrzewam, że cenowo poza Twoim zasięgiem. Rozsądnym kompromisem będzie coś z linii Epson Perfection - V750/V700. Skanuje również odbitki, jest sporo tańszy od Nikona, a pod względem jakość skanu wypadają bardzo przyzwoicie. O ile pamiętam do 750 jest też opcja skanu na mokro.
Mały update: budżet muszę ograniczyć do 500, max 700zł, więc V750 odpada. Nie potrzebuję super jakości, wystarczy mi dobra. Nie potrzebuję tez skanować odbitek, mam od nich negatywy, więc nie widzę za bardzo sensu, skan negatywu powinien dać lepszy efekt, tam przynajmniej mi się wydaje... Myślałem raczej o czymś, co jest przeznaczone wyłącznie do skanowania kliszy, ale z tego co widzę to dają rozdzielczość pliku wyjściowego na poziomie 5Mpix, przynajmniej modele poniżej 1000zł. A co z niższymi modelami z serii Epson Perfection, np. V300 albo nawet V500?
Kocur, nie wiem czy to będzie w temacie ale... Masz obiektyw macro i masz lampę. Kabel off-camera-shoe też pewnie znajdziesz. Możesz pokusić się o zrobienie ramki, która będzie trzymać negatyw, od tyłu będzie podświetlana lampą z dyfuzorem a od przodu fotografowana lustrzanką cyfrową z obiektywem macro. Całość ustawiasz tak, żeby mieć jak największą powierzchnie negatywu w kadrze. Wiem, że do przeniesienia całego negatywu na format cyfrowy to może i jest upierdliwy sposób, ale pojedyncze klatki można tak skopiować.
Myślałem jeszcze o takim plastikowej lupie z matowym ekranem-oświetlaczem do przeglądania negatywów, żeby z niego zrobić "trzymadło" http://www.czarno-biale.p...size/as_836.gif
Ostatnio zmieniony przez dr11 Wto 07 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010
Kocur napisał/a:
A co z niższymi modelami z serii Epson Perfection, np. V300 albo nawet V500?
Oglądałem skany z V300 i do galerii internetowej czy do podejrzenia jak zdjęcie wyszło są w zupełności wystarczające. Kolega planuje teraz kupić następcę, zdaje się V330, więc w okolicach Świąt zobaczę efekty . Ja też się zastanawiałem, ale... to koszt skanu 20 filmów w labie (tyle robię rocznie), poza tym przekładanie tych klisz zajmuje czas, więc ostatecznie zrezygnowałem i oddaję do labu.
dr11, też o tym pomyślałem, że można tak, wszystko mam, więc technicznie to nie problem. Problem polega na tym, że jak by nie było, jak kupię dobry film, to robiąc taką operację moim 50D będzie strata na DR (i nie mówię tu o sjaldzie), więc na dobrą sprawę nie dostanę wcale więcej (pomijając GO), niż jak bym zrobił zdjęcie 50D, a nie o to mi chodzi.
Poza tym, nabyłem myślę kawał porządnego sprzętu (i nie mam na myśli Zenita ), więc mam zamiar robić "nieco" więcej niż 20 filmów rocznie, do tego mam kilkadziesiąt starych negatywów i slajdów (niektóre mają po 30 lat), które niestety niszczeją nieubłaganie, też chciałbym je sobie zarchiwizować, więc opłaca mi się wydać te kilka stówek na skaner i zrobić to porządnie.
Kocur, do dużego DR to jest HDR Ale nieważne, nie ma co kombinować z tego, co piszesz...
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 07 Gru, 2010
Kocur napisał/a:
Poza tym, nabyłem myślę kawał porządnego sprzętu (i nie mam na myśli Zenita ),
Pewnie FM3a
Kocur napisał/a:
mam zamiar robić "nieco" więcej niż 20 filmów rocznie, do tego mam kilkadziesiąt starych negatywów i slajdów (niektóre mają po 30 lat),
Skoro chcesz wydobyć jak najwięcej z klisz, archiwizować (i pewnie obrabiać?), i do tego "masowo", to ja bym radził jednak coś droższego. Widziałem kiedyś porównanie skanu małoobrazkowego z płaszczaka za 2k i kilka razy droższego Nikona do klisz. W powiększeniu widać było jak płaszczak gubił szczegóły i to nie tylko w cieniach czy światłach... Ale konkretnych modeli nie polecę, bo nie znam - dla mnie skan to tylko taki podgląd, docelowo inaczej oglądam fotki
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010
Troszke oftopnę...
Mam Canona 5200f i wyczytałem, że nieźle skanuje filmy ale nie mam ramki (została wyrzucona )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9