Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Używany zestaw ślubny do 10k
Autor Wiadomość
decjan
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   Używany zestaw ślubny do 10k

Witam,

W związku z tym,że moje kuzynostwo jest z wyżu demograficznego nadszedł etap ślubów i chrzestów w mojej rodzinie. Jak narazie na najbliższe dwa lat jest aż 8 takich imprez :)

Od jakiegoś czasu robię zdjęcia kompaktem fz38 i daje mi to sporą frajdę i widzę,że rosną mi skille. zostałem poproszony na część z tych imprez jako fotograf i chciałbym się wywiązać z zadania jak najlepiej :) mam pół roku to pierwszego ślubu i chciałbym już zacząć ćwiczyć na nowym zestawie, tylko problem polega na tym,że go jeszcze nie mam;/

Prosiłbym o przykładowy zestaw do 10k, najlepiej używany(nie muszą być linki(ale byłoby świetnie), wystarczy jeżeli na podstawie swojej wiedzy rynkowej podacie mi osiągalne zestawy).

Marka nie ma znaczenia, tak samo jak i wygląd, chociaż fajnie by było gdyby body nie był różowy.

Kwota jest absolutnie nie do przekroczenia i super by było, gdyby była nawet niższa, jeżeli stwierdzicie, że tysiąc więcej da tylko 10% poprawy jakości

byłoby tez dobrze, gdyby zestaw składał się z max 3 obiektywów, bo moja żona również będzie go używać :)

Pozdrawiam

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   

Canon: 5D+35L+85/1,8USM.

MC 

Zamiast 35L proponuję 24L.

decjan
[Usunięty]

Dzięki za szybką odpowiedź :)

Sugerujecie MII ?

I jaką lampę wziąć? Czy może nie będzie potrzeby?

MC 

Z Mk2 się w budżecie nie zmieścisz.

Lampa zawsze się przyda. Ja mam 430ex2 i mi wystarcza, w tym do kilku ślubów. Ale zaraz przyleci kolega i powie, że to nic nie warte ustrojstwo :lol:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010   

W tej cenie, to ja zaproponuję D7000 + Nikkor 17-55/2.8 + SB900 - zmieścisz się nawet z nówkami. Jeśli kupisz używane szkło i lampę, to dołożysz do tego jeszcze jakąś jasną stałkę, typu 35, 50, 85 wg. upodobań i dostępnych funduszy... Zaletą takiego rozwiązania będzie uniwersalność (17-55), łatwość obsługi (współpraca z lampą, AF) i świetna jakość wynikająca zarówno z jakości samego szkła, dostępnych czułości, jak i ogromnego DR. W przestarzałe body FF absolutnie bym się nie pakował na obecną chwilę (zwłaszcza, że jakość w wyższych czułościach nie dorównuje tej z D7000), a na nowoczesny korpus nie masz pieniędzy. Z kolei Canon w APS-C da gorszą jakość i mniej dopracowaną współpracę z lampą, więc mimo, że 7D, to świetny korpus, uważam go jednak za gorsze rozwiązanie do fotografowania ślubów. Doradziłbym Ci Pentaksa K-5 z 16-50/2.8, ale z tym szkłem będzie miał wolniejszy AF, gorzej współpracuje z lampą i z dobrymi jasnymi stałkami wyszedłby w sumie drożej, a poza tym sam system jest trudniej dostępny.

Usjwo 
Optyczny

MC napisał/a:
Zamiast 35L proponuję 24L.

A ja 28, wtedy zostanie na lampe nawet 580EX.

A po za tym zaraz wstana Nikoniarze i zaproponuja D700 :mrgreen:

jasiekcom 
Entuzjasta

decjan, ja podobnie jak jaad75, ci radzi w używanego FF z "niewiadomym przebiegiem i historią" bym się niepchał jeśli chodzi o nikona to nie powiem nic bo mało miałem do czynienia z tym systemem z canona proponuje APS-C canona 50d nowy za 3tys do tego szklo canon 17-55/2.8 około 3,6 tys lampa speedlite 580EX II za 1,6 tys do tego w ple nerek kupujesz sobie 85mm/1.8 za 1,5 tys zostają Ci trzy stówy :grin: bez szaleństw ale dwie karty za to kupisz :mrgreen:
To moja propozycja poparta doświadczeniem masz nowy sprzęt na gwarancji bardzo fajne body do tego 2 bardzo dobre obiektywy i najlepsza lampę systemową bardzo wszechstronny i przyjemny do pracy zestaw jak byś miał jeszcze 900 stów to kupisz sobie fisha 8mm i będzie wtedy bajka tylko od ciebie samego zależny czy będziesz to wszystko umiał wykorzystać :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

jasiekcom napisał/a:
To moja propozycja poparta doświadczeniem masz nowy sprzęt na gwarancji bardzo fajne body do tego 2 bardzo dobre obiektywy i najlepsza lampę systemową bardzo wszechstronny i przyjemny do pracy zestaw
Zgadza się, tyle, że DR i wysokie czułości leżą w porównaniu z D7000. O gorszej współpracy z lampą i braku trybu bezprzewodowego bez dodatkowych akcesoriów nie wspominając.

jasiekcom 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Zgadza się, tyle, że DR i wysokie czułości leżą w porównaniu z D7000. O gorszej współpracy z lampą i braku trybu bezprzewodowego bez dodatkowych akcesoriów nie wspominając.

jaad75, dlatego podkreśliłem że o nikonie nie wspomnę bo moje doświadczenie jest prawie zerowe :grin: i nie neguje tego co mówisz :wink: ja mowie o własnych doświadczeniach z systemu canona jeśli miałbym wybrać ten system to wybrałbym właśnie taki zestaw :wink:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Obydwie propozycje ciekawe.
D7000 z zestawu jaada75 kusi wysokim iso, dynamiką i CLSem
50D z zestawu jaśkacom, obiektywem 85 mm i niższą ceną
Ja wziąłbym D7000 - korpus nowocześniejszy, widać że nieźle dopracowany i co najważniejsze, dający niezłe obrazki.

jaad75 
Klub Pierdzieli

jasiekcom, dlatego jeśli przeciwstawiałbym D7000 jakiś aparat APS-C Canona, to tylko 7D, ze względu na lepszą od 50D jakość na wyższych czułościach, AF i współpracę z lampą w trybie bezprzewodowym bez dodatkowych akcesoriów, a zamiast 50D wolałbym już nielubiane 60D z podobnych względów. Jedynym atutem 50D jest tu niska cena, ale w Canonie da się zmieścić w założonym budżecie z lepszym sprzętem.

jasiekcom 
Entuzjasta

Wiec pozwolę sobie na takie podsumowanie dla decjan,
1. Zestaw proponowany przez jaad75, D7000 + Nikkor 17-55/2.8 + SB900 to lepsze przede wszystkim body nowsze, mniej szumiący, funkcja współpracy bezprzewodowej z lamami ale nie wiem czy kolega akurat ta funkcje będzie wogóle wykorzystywał
2. Zestaw który ja proponuje tj 50d + 17-55+85mm + lamapa 580 to gorsze body ale wszechstronniejszy i dający więcej możliwości zestaw głownie ze względu że mamy jeden obiektyw więcej i to bardzo dobry obiektyw
No i chyba cena miało być zmieszczenie się w 10 tys mój zestaw po cenach jakie znalazłem na allegro mieści się w tej kwocie i mówimy o sprzęcie nowym a z zestawem nikonowski to wychodzi tak d7000 - 4,4 tys + 17-55/2.8 5,5 tys :shock: nie wiem czy to błąd czy te obiektywy tyle kosztują ale cena wyrywa to już daje 9.9 tys a gdzie lampa gdzie karty :?:
Ciężki wybór :mrgreen: :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

jasiekcom napisał/a:
17-55/2.8 5,5 tys :shock:
bez przesady:
http://www.fotobasia.pl/p...m-f-2-8g-if-ed/
jasiekcom napisał/a:
d7000 - 4,4 tys
http://www.oleole.pl/lust...html?from=ceneo
Mamy więc ok. 4.5tys + 4tys, a lampę kupi spokojnie do 1.4tys (nowy sprzęt). Jeśli szkło i lampa będą używane, to zmieści się jeszcze być może z 35/1.8, albo nawet z 85/1.8 w zależnosci od tego jak tanio uda mu się je kupić. W najgorszym razie, na 50-tkę f/1.8 wystarczy na pewno.

maput 
Optyczny

Lekko używany 17-55/2.8 Nikona można mieć już za 3,5k. Nowy D7000 to koszt ok 4,1k. Spokojnie starczy na lampę, a przy minimalnej dokładce i na 85/1.8 starczy.

Linki:
http://allegro.pl/nikkor-...1341364471.html
http://allegro.pl/e-oko-n...1356821286.html
http://www.ceneo.pl/8700552
http://www.ceneo.pl/1635454
Suma: 10019 zł.
Jeśli kupisz po świętach ceny powinny jeszcze nieco spaść.
Można ewentualnie zamienić lampę na nieco niższą, która jednak powinna spokojnie sobie poradzić. Oszczędzasz w ten sposób 550zł.
http://www.ceneo.pl/4715

Odpowiedz do tematu