Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 25 Gru, 2010
SONY A33 + 18-55mm czy NIKON D5000+18-55 ?

SONY A33 + 18-55mm czy NIKON D5000+18-55
Sony A33 + 18-55mm
17%
 17%  [ 6 ]
Nikon D5000+18-55
82%
 82%  [ 29 ]
Głosowań: 35
Wszystkich Głosów: 35

Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010   

RB napisał/a:
to nie lubię Canonów poniżej 5d.

Mam to sam z Sony poniżej a700 :smile:

danielw2499, widać jesteś jednak na tyle specyficznym klientem by kupić A33/A55 i być szczęśliwym, choć na wiele zrozumienia na tym akurat forum, to nie możesz liczyć.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Baku napisał/a:
RB napisał/a:
to nie lubię Canonów poniżej 5d.

Mam to sam z Sony poniżej a700 :smile:

Ja też :-) choć nie az tak jak z Canonami :razz:

Baku napisał/a:
widać jesteś jednak na tyle specyficznym klientem by kupić A33/A55 i być szczęśliwym, choć na wiele zrozumienia na tym akurat forum, to nie możesz liczyć.

Ja go rozumiem. Co więcej zaczynam tak domniemywać, że za czas niejaki to tacy jak my będą specyficznymi klientami :razz:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Przerażasz mnie...

danielw2499
[Usunięty]

Tak, tak.. Za mną pójdą miliony.
Otóż nie :) Jednak bardziej przekonuje mnie NikonD3100, nie potrafię wymienić zalet Nikona i zalet Sony w porównaniu, ale Nacztałem się wielu wad w a33, no i niestety trochę tego dużo. Nie znam chyba nikogo, kto kupiłby Nikona i by żałował.
Nie powiem, że nie ciągnie mnie do Alphy, bo bym skłamał :) Może to przez tą kampanię reklamową, ale jestem taki, że każdy zakup muszę przemyśleć, dlatego też dla sprzedawców jestem upierdliwy :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

danielw2499 napisał/a:
Nie znam chyba nikogo, kto kupiłby Nikona i by żałował.
Są tacy - ale mówią z reguły o kolorze, nie za bardzo wiedząc o czym mówią ;)
danielw2499 napisał/a:
ale jestem taki, że każdy zakup muszę przemyśleć
Proponuję zatem ściągnąć z sieci instrukcje do obu aparatów, przejrzeć i porównać sobie użytkowanie ;)

danielw2499
[Usunięty]

Ostatnio instrukcję obsługi, czytałem od Pralki, jak mi żona na 3 miesiące wyjechała :) Ale.. pomysł nie głupi, chybga nawet skorzystam. Dzięki :)

maput 
Optyczny

Instrukcje Nikona może czytać tylko posiadacz Nikona ;) W każdym razie taką filozofię ma Nikon...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maput, nie - osoba posiadająca konto na stronie nikon.pl ;) PDF anglojęzyczny jest ogólnodostępny.

maput 
Optyczny

ale konto na stronie nikon.pl może założyć ktoś, kto poda numer seryjny jakiegoś ich produktu.. :P
Inna sprawa, że to ograniczenie w rozpowszechnianiu instrukcji jest kretyńskie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maput, konto może założyć każdy, ale dostęp do manuali jest dla osób które zarejestrowały jakikolwiek produkt. Coś musiało mi się pomerdać... :zalamany:

Ale od czego wyszukiwarki ;)
http://rapidshare.com/fil...D7000_Pl_01.pdf

danielw2499
[Usunięty]

Wysłany: Sob 25 Gru, 2010   

Długo się nie odzywałem :oops:

Tak więc. Kupiłem Nikona D3100 + 15-55mm + 55-300mm. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i na pewno go nie żałuję :)

Chciałem Wam bardzo podziękować, gdyż pomogliście w tak trudnym wyborze. Jeżeli ktoś stoi przy podobnym, z jaknajczystszym sumieniem polecam tego Nikona :)

Zatem, dziękuję bardzo, Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego roku :)

pan.tadeusz
[Usunięty]

video
A33 czas nagrania 29 min
D3100 czas nagrania 10 min
bo matryca w Twoim aparacie też się przegrzewa podczas nagrywania
bonus konstrukcji SLT jest taki że masz sprawnie i szybko działający AF w trybie video
ten w Twoim Nikonie radzi sobie znacznie gorzej więc szybko nauczysz się co to video z MF
albo ciocia klocia będzie nagrywać ciekawsze sekwencje swoim kompaktem za 300 zł
jeśli video było argumentem to trzeba było wejść w SLT albo Canona 550D

wizjer
A33 powiększenie 1.1 pokrycie 100% punkt oczny: 19mm regulacja +4/-4 dpt
D3100 powiększenie 0.8 pokrycie 95% punkt oczny: 18mm regulacja +0.5/-1.7 dpt
masz mały tunelik oparty o układ luster
w wyższych modelach wizjery optyczne są większe i zbudowane w oparciu o pryzmat
ten w alfie jest specyficzny bo elektroniczny (ma to swoje zalety i wady)
ale przede wszystkim jest duży i jasny więc pracuje się z nim bardzo wygodnie czego o tym z D3100 powiedzieć raczej nie można

LCD
A33 921k punktów uchylny/obrotowy z podbiciem jasności w słoneczny dzień
D3100 230 punktów
co tu pisać... rozdzielczość najniższa z obecnie dostępnych, kolejne gratulacje

z innych bonusów miałbyś w alfie bardzo funkcjonalną poziomicę, tryb panoramy i multiekspozycji oraz bracketing, który nie wiedzieć czemu można znaleźć w najtańszych kompaktach ale Nikon zarezerwował go dla wyższej półki
miałbyś też dwa sloty na pamięci i stabilizację w body
tryb prowadzenia za rękę? w alfie masz krótki opis przed przełączeniem w każdy tryb (co jest przyznam nawet irytujące) i możliwość włączenia krótkiej podpowiedzi dla każdej opcji
do tego dwa razy szybszy tryb seryjny, live histogram (również w wizjerze) i obrazowanie każdej korekty ekspozycji bo to wyświetlacze elektroniczne (sądząc po Twoich wypowiedziach będziesz pewnie głównie korzystał z jpegów więc to całkiem przydatne fcje)

ale dobrze
wybrałeś Nikona z uwagi na większy wybór szkieł
tylko dlaczego kupiłeś body pozbawione silnika AF?
to w pewnym stopniu ogranicza wybór szkieł, a przecież miał on być kluczowym argumentem
gdybyś wybrał body ze śrubokrętem to dokupiłbyś sobie tanią i świetną AF 50 mm f/1.8D
a tak będziesz musiał zainwestować nieco więcej w optykę z wbudowanym silnikiem AF
na domiar złego zakupiłeś zestaw z przeciętnym dualkitem zamiast celować w 18-105 mm, który jest kitową perełką zwłaszcza patrząc na cenę w zestawie - taki must have na początek

jeśli koniecznie musiał to być Nikon to trzeba było mierzyć od D90 wzwyż
jeśli istotny był tryb video z fokusem to A33/A55 lub Canon 550D bądź D7000

nie piszę tego aby popsuć Ci świąteczny humor ale ktoś z podobnym dylematem mógłby się zasugerować i tak jak Ty wybrać bardzo przeciętnego kastrata
chyba nie do końca świadomie

tak więc nie przejmuj się krytyką i postaraj się wycisnąć z niego soki :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz, Manipulujesz. Nieładnie :razz:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

pan.tadeusz, a kto mu zabroni kupic sobie ta 50 1.8D i uzywac ja z tym korpusem?
daj sie czlowiekowi cieszyc zakupem, malkontencie ;)

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

pan.tadeusz, nie dołuj człowieka, do tego w święta...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi