Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
znalazłem ostatnio lampę, która przyciągnęła mnie do siebie swoją ceną (99zł) Link i zastanawiam się czy zakup tak taniego sprzętu ma w ogóle sens Miałaby mi służyć jedynie do robienia zdjęć w domu przy słabym oświetleniu. Myślę, że lp 22 wystarczy do tego celu...? I czy jest jakiś dyfuzor do tej lampy, bo bez tego się raczej nie skuszę...?
Zeżre Ci światło, której ta lampa za wiele nie daje. A jeszcze jak odchylisz palnik by o sufit odbić - może się okazać, że choć lampa będzie pracowała na pełnej mocy czasami będzie nie doświetlać. A praca na pełnej mocy to oczywiście przestoje w oczekiwaniu na ładowanie.
Podejrzewam, że by osiągać zadowalające efekty będziesz musiał maksymalnie otwierać przysłonę i mocno podnosić ISO. Tyle, że wtedy i tak będziesz łapał więcej zastanego i lampa może po prosty nie oświetlać a doświetlać
Odpuść sobie tą atrapę lampy. Efekty uzyskasz podobne z lampy wbudowanej w korpusie(no chyba, że jest niesprawna i potrzebujesz cokolwiek).
stefan09 [Usunięty]
Wysłany: Sro 08 Gru, 2010
Ostatnio byłem zmuszony pstrykać zdjęcia z lampą, bo po prostu było zbyt ciemno, a że to były "imieniny cioci" to dłuższe czasy odpadają. Efekt- oczywiście ostre, brzydkie cienie.
js70 napisał/a:
Odpuść sobie tą atrapę lampy. Efekty uzyskasz podobne z lampy wbudowanej w korpusie(no chyba, że jest niesprawna i potrzebujesz cokolwiek).
Lampa wbudowana w a330 ma z tego co wiem LP 12, a ta zewnętrzna 22, więc różnica jest.
Może wystarczyłoby coś takiego, ustawić korekcje błysku na + i używać możliwe małych przysłon i ISO coś w okolicach 400?
Może wystarczyłoby coś takiego, ustawić korekcje błysku na + i używać możliwe małych przysłon i ISO coś w okolicach 400?
Ten dyfuzor do lamp wbudowanych plus korekcja błysku powinny poprawić kwestię ostrych cieni. Widziałem też nakładki na wbudowaną lampę pozwalające na odbijanie od sufitu.
Co do tego tumaxa to mój znajomy używa czegoś takiego z Konicą Minoltą Z3 i z tego co mi pokazywał powtarzalność błysku, zwłaszcza przy świetle odbitym jest dość przypadkowa (z tego co czytałem na różnych forach to przypadłość wszystkich modeli tumaxa). Moim zdaniem lepiej dozbierać na porządną lampę zewnętrzną. Wiem, że systemowe są dość drogie, sam używam niesystemowej. Z tego co mogę polecić w niższym przedziale cenowym to Nissin Di622 i Sunpak PZ42X - w obu LP powyżej 40, powtarzalność błysku, głowica obrotowa w obu płaszczyznach. Są z dedykacjami pod różne systemy.
stefan09 [Usunięty]
Lampy przez Ciebie wymienione są nieproporcjonalne cenowo do mojego aparatu ich cena to połowa body (a330)
Kupiłem ten dyfuzor na wbudowaną lampę i zobaczę jak to się sprawdza. W zasadzie tylko o cienie mi chodzi.
Lampy przez Ciebie wymienione są nieproporcjonalne cenowo do mojego aparatu ich cena to połowa body (a330)
Nie przesadzaj. Z ciekawości wszedłem na allegro i nie znalazłem A330 za 800 zł .
Nowego nissina Di622 (pierwszą wersję) można kupić za niecałe 400 zł. Nowa wersja Mark II to ok 520 zł. Jest jeszcze jeden niższy model Di466 trochę słabszy w granicach 350 zł. Nowe Sunpaki są faktycznie za drogie - Nissin jest tańszy i wg mnie lepszy.
Używane lampy można czasem można trafić poniżej 300 zł.
Poza tym nie bardzo rozumiem co to znaczy nieproporcjonalne cenowo. Przy takim toku rozumowania nie powinno się inwestować np w inne obiekt ywy niż kitowy, bo też będą nieproporcjonalne cenowo. Korpus prędzej czy później zmienisz a lampa, czy obiektywy zostaną.
lp22 starczy przy przeciętnym pokoju na błysk odbity od sufitu, z jasnym szkłem i bez podbijania ISO. z kitem może być gorzej.
dla mnie większym problemem tego flesza może być kłopot z odbijaniem (o ile lampa nie wyłącza ADI po podniesieniu palnika). kupiłem kiedyś taniego sunpaka i ogólnie jest to porażka. a330 nie ma (zapewne) opcji przełączania ttl/adi w menu. bez tego pomiar pozostanie w trybie ADI - czyli błysk zostanie wyliczony na wprost. po odbiciu będzie spore niedoświetlenie.
dla spokojnych nerwów poszukałbym minolty 3600.
stefan09 [Usunięty]
js70,
Nie chciałbym zostawać w systemie Sonego, a szkoda wydać 400/500zł na lampę, której później nie będę mógł używać
A330 to słaby aparat i raczej nie będę w niego wiele inwestować.
js70,
Nie chciałbym zostawać w systemie Sonego, a szkoda wydać 400/500zł na lampę, której później nie będę mógł używać
A330 to słaby aparat i raczej nie będę w niego wiele inwestować.
No to faktycznie zmienia postać rzeczy. Chyba, że zainwestujesz w Metza. Tam jest system wymiennych stopek, więc po zmianie systemu zmieniasz tylko stopkę w lampie. No ale koszt takiej lampy jest trochę większy niż 400-500 zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10