Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 Ręczne ustawienie balansu bieli
Witam !!!
Proszę o poradę jak dobrze ręcznie ustawić balans bieli ? Troszkę o tym czytałem i czesc poleca metode na białą kartkę, część na szarą ? Czy to musi byc jakas specjalna kartka? A moze da się taką szarą kartke wydrukować ?
wystarczy biała kartka. wystarczy biała firanka... jeśli występują problemy z balansem bieli to wskazujesz aparatowi co ma być białe.
szarka kartka służy do ustawiania ekspozycji
Jeśli chodzi o ustawianie balansu bieli to szara karta zadziała tak samo jak biała, bo chodzi o to, żeby było neutralne (bez barwy). Natomiast, jak zauważył Edmun, pierwotne zastosowanie szarej karty (pochodzącej jeszcze z czasów analogowego filmu, kiedy nie ustawiało się balansu bieli w aparacie) to ustawianie standardowej ekspozycji.
W kontekście balansu bieli może być więc karta szara, biała, albo firanka czy ściana – byle neutralne, co praktyce oznacza najczęściej: białe.
Dla przypomnienia szarą kartę można sobie samemu wydrukować, drukując odpowiednio małą, czarno-białą szachownicę stosując najbardziej neutralny papier do jakiego mamy dostęp, i najlepiej kryjący atramnet / toner
komor napisał/a:
W kontekście balansu bieli może być więc karta szara, biała, albo firanka czy ściana – byle neutralne, co praktyce oznacza najczęściej: białe.
Cokolwiek, co jest po prostu szare - czyli od czerni po biel. Po prostu chodzi o to, że białą kartkę łatwo prześwietlić, a ciemno-szarą niedoświetlić. Dlatego najwygodniej jest posiłkować się ... szarą kartą.
Albo zakupić sobie coś w rodzaju QP Card 101 http://www.qpcard.se/BizP...catId=1&tci=100 wtedy dostajemy wzorzec do ustawienia punktu czerni, punktu bieli, i punkt neutralny - który też pomoże ustawić balans bieli
maroos, interesująca lektura. Potwierdza moje spostrzeżenie, że ustawiając WB np. przy pomocy pól z Colorcheckera warto korzystać raczej z tych jaśniejszych niż ciemniejszych.
Czyli co, nie polecamy standardowej szarej karty Kodaka do ustawiania balansu bieli?
To zależy do czego ci jest potrzebna taka zabawa?
Na moje skromne potrzeby wystarczą RAWy. Jak nie podchodzą warunki i tryby WB aparatu pstrykam fotkę z np białego samochodu ( lub innego obiektu w tymże kolorze ) i ustawiam jako wzorzec. Ważne, abym pamiętał jak kadr wyglądał kiedy pstrykałem i to odtworzył przy obróbce. I tak liczy się odbiorca, dla jednych coś jest białe a innym już niezupełnie - jak z muzyką ten to słyszy a ów nie ma pojęcia że jeszcze coś w dźwiękach jest.
manualne ustawienie bieli raczej wykorzystuje do ustawienia uniwb (przynajmniej histogram jest dokladniejszy niz standard). Ustawianie balansu bieli nie zawsze ma sens: czasem tracisz ekstra kolory (bo wyrownane do zera) lub uzyskujesz nieporzadany efekt gdy zapominasz ze swiatlo jest inne niz w chwili gdy ustawiales szarosc.
Dla mnie uniwb/raw zalatwia sprawe. Bardzo rzadko dodaje szary.
RAW ratuje sytuację często, ale warto opanować podstawy ustawiania manualnie WB. warto pamiętać o korekcji przy stosowaniu lampy błyskowej. warto też zwrócić uwagę na możliwość korekty manualnych ustawień w ustawieniach aparatu.
ja najczęściej ustawiam na białym - na tym biały, co subiektywnie za takie uważam, co nie znaczy, że nie wiem kiedy czarne jest czarne a białe białe
.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10