Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 10 Gru, 2010
Mnożnik a pole (kąty widzenia)
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010   

Och przestań ;) . Równie dobrze można deliberować nad tym, że ogniskowa podana na obiektywie nie pokrywa się z rzeczywistą bo jest zaokrąglona do pełnych milimetrów a poza tym jeśli nawet się pokrywa to dla nieskończoności a wiele (większość?) obiektywów zmienia ją przy ustawianiu ostrości itd.

Przy czym akurat w szkle odwzorowującym linie proste jak mi się zdaje pole widzenia będzie mniejsze od takiego z solidną beczką - ale cóż z tego, gdy ten zysk będzie jedynie w rogach beczki?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

maziek, hijaxowi chodzi o to, że sformułowałeś twierdzenie odnoszące sie wyłacznie do odwzorowania f * tan alfa, a to nie jest jedyne odwzorowanie... :smile:

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Ja rozumiem, o co mu chodzi ale mniemam, że alternus nie chce się doktoryzować z optyki tylko praktycznie wybrać obiektyw. Dla każdego odwzorowania będzie to najmniejsza ogniskowa.

alternus 
Początkujący

I w ten sposób dzielimy włos na czworo :) Ale tak serio. Bo nie mam jak sprawdzić dwóch szkieł (mam tylko 1 obiektyw szerokokątny z trzech wymienionych) Obrazowo chodzi mi o taką sytuację: biorę statyw wpinam body z jednym obiektywem - ogniskowa 10 mm kadruje potem zmiana słoika na inny z trzech wymienionych i kolejne zdjęcie. I teraz okazuje się, że przy krawędzi zdjęcia stała miotła pani Zosi a na drugim złapał się jeszcze kawałek wiaderka. Czy taka sytuacja będzie miała miejsce czy też moja imaginacja osiągnęła zbyt wysoki pułap wyobraźni. A co do szkła to rzeczywiście przymierzam się do zmiany lubię jednak wiedzieć jeśli to możliwe w każdym interesującym mnie aspekcie co mogę stracić a co mogę zyskać 3°-4° to niby nie wielka różnica niemniej jednak wolę wiedzieć. Zresztą co tu będę ukrywał mam Tamrona 10-24 mm kupując go sugerowałem się ceną i właśnie polem widzenia (brałem pod uwagę ostrość i inne sugestie użytkowników, jednak na tamtą chwilę ten wybór wydawał mi się najbardziej kompromisowy. Teraz właściwie lekko się waham między Sigmą a Canonem - aczkolwiek C zdecydowanie będzie dla mnie bardziej użyteczny.

Arek 
Redaktor

alternus, wszystko już chyba zostało powiedziane, więc nie wiem jakiej jeszcze odpowiedzi oczekujesz...

jaad75 
Klub Pierdzieli

alternus napisał/a:
3°-4° to niby nie wielka różnica niemniej jednak wolę wiedzieć
3-4 stopnie, to akurat całkiem spora różnica.
alternus napisał/a:
Teraz właściwie lekko się waham między Sigmą a Canonem - aczkolwiek C zdecydowanie będzie dla mnie bardziej użyteczny.
Jeśli zależy Ci na szerokości, to kup wspomnianą Sigmę 8-16 - szerzej na rektalinearnym szkle się póki co nie da.

Sunders 

alternus napisał/a:
Teraz właściwie lekko się waham między Sigmą a Canonem

Za jaad75, jeśli nie zamierzasz używać filtrów, kup sigmę 8-16. Jeśli jednak planujesz stosować filtry, to canon 10-22.

alternus 
Początkujący

Oj ta Sigma to bardzo mi po głowie chodzi. Tylko z tymi filtrami to problem. A ja używam i to często. Patrzyłem nawet na jakieś specyficzne rozwiązania np. takie jak zastosowano w nikorze 14-24 mm http://www.youtube.com/watch?v=fMX5p9Iwx3Y i może coś udałoby się zbudować z holderów X-Pro i elementów własnej inwencji tylko ceny filtrów to już dość dramatycznie wyglądają, do tego np pełny szary to raczej nie podejdzie bo przy tulipanie będzie trochę światła wpadać. I jeszcze jedna rzecz podejrzewam, że w fotografii w podczerwienie sigma będzie dawać hot spota (chociaż na razie nikt nie potwierdził ale i też nie zaprzeczył) a Canon nie powinien przynajmniej takie info można znaleźć w necie. Narobili smaka tą królową szerokości, ale niestety ograniczenia mnie osobiście rozczarowują.

[ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 22:13 ]
Arek napisał/a:
alternus, wszystko już chyba zostało powiedziane, więc nie wiem jakiej jeszcze odpowiedzi oczekujesz...

Dalej mając wątpliwości zrobiłem taki mały test trochę nie wyszedł ale i tak jednoznacznie pokazuje jak dwa obiektywy na tej samej ogniskowej mają różny kąt widzenia. Może nie najlepsze porównanie ale to są dwaj różni producenci. Co ciekawego dla 53 mm (nie mogłem dokładniej ustawić) obraz z Sigmy ma większe pole widzenia niż z Canona ustawionego na 50 mm. Zresztą widać to w exifie

IMG_0230.jpg
Plik ściągnięto 1986 raz(y) 60,92 KB

IMG_0231.jpg
Plik ściągnięto 1982 raz(y) 62,97 KB

Kocur 
Maniak

alternus napisał/a:
Co ciekawego dla 53 mm (nie mogłem dokładniej ustawić) obraz z Sigmy ma większe pole widzenia niż z Canona ustawionego na 50 mm. Zresztą widać to w exifie

Był już kiedyś o tym temat, że kąt widzenia często zależy od odległości przedmiotowej. Dlaczego? Ano dlatego, że obiektyw ma podaną ogniskową dla ostrości ustawionej na nieskończoność, kiedy ostrzysz bliżej, ogniskowa może być nieco inna. A że zmiana ta jest zależna od konstrukcji obiektywu, stąd możesz dostać różne pole widzenia. Zrób taki test w plenerze na jakimś krajobrazie, przy ostrości ustawionej w pobliżu nieskończoności, wtedy róznica będzie znacznie mniejsza, albo nie będzie jej wcale.

alternus 
Początkujący

Kocur napisał/a:
alternus napisał/a:
Co ciekawego dla 53 mm (nie mogłem dokładniej ustawić) obraz z Sigmy ma większe pole widzenia niż z Canona ustawionego na 50 mm. Zresztą widać to w exifie

Był już kiedyś o tym temat, że kąt widzenia często zależy od odległości przedmiotowej. Dlaczego? Ano dlatego, że obiektyw ma podaną ogniskową dla ostrości ustawionej na nieskończoność, kiedy ostrzysz bliżej, ogniskowa może być nieco inna. A że zmiana ta jest zależna od konstrukcji obiektywu, stąd możesz dostać różne pole widzenia. Zrób taki test w plenerze na jakimś krajobrazie, przy ostrości ustawionej w pobliżu nieskończoności, wtedy róznica będzie znacznie mniejsza, albo nie będzie jej wcale.

Tak właśnie myślę, że różne konstrukcje obiektywów będą miały na to wpływ. Niemniej jednak jeżeli fotografuję krajobraz i chcę mieć w przedplanie jakieś kamienie bądź gałązki (chodzi mi o bliską odległość od aparatu) to przy 10 mm dla różnych obiektywów sprawa może wyglądać podobnie jak u mnie na zdjęciach. Ale ok już nie będę męczył. Może uda mi się to sprawdzić organoleptycznie :) Tak czy inaczej dziękuję za cenne dygresje.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi