Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Studio domowe amatora, tanim kosztem
Autor Wiadomość
Tadeuszek
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Gru, 2010   

komor, ja kupiłem ten 2-gi, softbox reporterski 60x60 z fotoellite. Podoba mi się światło z niego. Ale totalnie szajski uchwyt denerwuję. Boję się również przy wyciąganiu aparatu ze stopki tego uchwytu, ciężko wychodzi, nie chciałbym jej złamać.

Reklama

komor 
Moderator

Tadeuszek napisał/a:
Boję się również przy wyciąganiu aparatu ze stopki tego uchwytu

Lampę pewnie masz na myśli, nie aparat, co? A w SB-900 nie ma czasem metalowej stopki? Ruslan wspominał też tandentości tego uchwytu. Czy dobrze widzę, że wersja z Fotoellite ma podwójny dyfuzor? Wersja z Frippers nigdzie w opisie nie ma wspomniane o drugiej szmatce.

Tadeuszek
[Usunięty]

Tak o lampę.
Na prawdę trzeba sporo siły włożyć, żeby lampa wyskoczyła z tej stopki i choć sama stopka jest metalowa to reszta to już plastik. W sumie można troszkę przypiłować uchwyt na stopkę co by luźniej było.

Tak dyfuzor jest podwójny.
Softbox po złożeniu zajmuje mało miejsca (wielkością jest zbliżony do wielkości otwartej dłoni) i spokojnie go można włożyć 'za kurtkę' albo do plecaka (choć nie wiem czy będę potrafił go złożyć :mrgreen: ). Szkielet jest zrobiony z jakiś giętkich, cienkich, podłużnych blaszek.

Podczas robienia zdjęć wkurzało mnie też to, że co 10 trzeba było dokręcać śruby, bo się poluzowały (soft trzymałem w ręce za uchwyt, statyw jeszcze nie doszedł ;) ).

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

komor, ten parasol jest bardzo "szybki" w obsludze i latwo transportowalny i nie sieje po bokach jak parasol. Lampa, jesli jest na sankach, to tez jest pod dyfuzorem i trzeba sie do niej dobierac odpalatujac sznureczek. Pret od parasola przeszkadza gdy trzeba ustawic toto blisko motywu. Wg. moich doswiadczen blyskanie w srodek daje najslabsze wypelnienie. Blyskajac gola lampa w ca 1/3 promienia uzyskuje wypelnienie ponizej 2EV.

[ Dodano: Pon 06 Gru, 2010 23:19 ]
Na precie widac celownicza LED-lampe "jaad75'a"

wojzel 
Początkujący

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010   

Mam pytanie odnośnie lampy YongNuo YN-560. Czy zgra się ona z nikonem d5000? Na stronie produceta w informacjach o tej lampie są podane tylko różne typy canona. Szykuje się do zakupu swojej pierwszej lampy i powiem szczerze, że miałem zamiar wykosztować się na Speedlight SB-900, ale po przeczytaniu tego wątku i odkryciu YN-560 stwierdziłem, że za taką cenę warto spróbować. Jeśli nie spełni moich oczekiwań to przyda się w przyszłości do dośwetlania, a wówczas przyjdzie czas na SB-900. Jaki wyzwalacz radiowy również polecacie do takiego zestawu?

Usjwo 
Optyczny

Zadna YN jak dotad nie ma TTL Nikonowego, wiec wszystkie trzeba ustawiac manulanie. Chociaz przy YN468 iTTL napisane jest "Nikon version not released yet" wiec moze bedzie. Jako slave optyczny bedzie dzialala kazda.
A wyzwalacz tez Yongnuo RF602 :smile:

wojzel 
Początkujący

Zastanawia mnie teraz jeszcze jedna rzecz. Czy od wyzwalacza zależy jakość komunikacji pomiędzy lampą a aparatem? Chodzi mi konkretnie o TTL. Jeśli załóżmy kupiłbym lampe SB-900 i wyzwalacz Yongnuo RF602 to czy lampy przypadkiem nie trzeba bedzie ustawiac manulanie? A może zawsze gdy korzsyta się z wyzwalacza metoda TTL odpada i zostaje manual? Sorry jeśli w złym temacie zadaje to pytanie.

Usjwo 
Optyczny

RF602 to bez TTL'u, z TTL wyzwalacze sa sporo drozsze.

wojzel 
Początkujący

No właśnie, czyl kupując SB-900 i Yongnuo RF602 z TLL lampy będę mógł skorzystać tylko montując lampę bezpośrednio na stopce aparatu. Czy tak?

Usjwo 
Optyczny

Tu masz o wyzwalaczach z TTLem http://forum.optyczne.pl/...?t=6703&start=0

[ Dodano: Czw 09 Gru, 2010 21:11 ]
wojzel napisał/a:
No właśnie, czyl kupując SB-900 i Yongnuo RF602 z TLL lampy będę mógł skorzystać tylko montując lampę bezpośrednio na stopce aparatu. Czy tak?

Nie, nikon ma jeszcze "cls" ktory moze sterowac lampami za pomoca wbudowanej (czy jakos tak, nikoniarze zaraz to wytlumacza :mrgreen: )

komor 
Moderator

wojzel, doczytaj dokładniej o komunikacji między lampą a korpusem oraz o możliwościach jakie dają (lub nie dają) poszczególne rodzaje radiowych wyzwalaczy, bo troszeczkę błądzisz we mgle. Lampa YN-560 to dość specyficzna lampa do specyficznych zastosowaniach, całkowicie manualna. Wyzwalacze radiowe też generalnie dzielą się na tzw. „dumb” (czyli tylko przenoszą sygnał wyzwalania błysku, jak kabel synchro) oraz takie bardziej inteligentne, przenoszące sygnały TTL.

wojzel 
Początkujący

Ok, masz rację. Wiem, że muszę przeczytać jeszcze sporo na ten temat, jednak te pojedyncze informacje jakie tutaj uzyskałem już dużym stopniu rozjaśniły mi sprawę. Coraz bardziej przekonuje się jednak do SB-900..

ov_Darkness 
Rozmowny

Usjwo napisał/a:
Zadna YN jak dotad nie ma TTL Nikonowego, wiec wszystkie trzeba ustawiac manulanie. Chociaz przy YN468 iTTL napisane jest "Nikon version not released yet" wiec moze bedzie. Jako slave optyczny bedzie dzialala kazda.
A wyzwalacz tez Yongnuo RF602 :smile:

http://www.lightingrumour...on-released-670
Jak widać ma TTL.

@komor: kupiłeś 83cm czy 110cm?
Jest sens kupowania tej większej do spidlajta?
Bardzo mi siępodoba ten patent.

komor 
Moderator

ov_Darkness napisał/a:
@komor: kupiłeś 83cm czy 110cm?

83 cm. Dziś przyszło, jakość wykonania na poziomie srebrnych parasolek nie-najtańszych, czyli lepsza niż najtańszych białych, gdzie zgniecenie centralnego „kijka” można wykonać w trzy sekundy.
Spróbuję zmusić się do przetestowania jak wygląda ilość i jakość światła z tych trzech wariantów: biała, srebrna z białym dyfuzorem tuż przy srebrze (taką mam) i ten wynalazek a’la Photek Softlighter. Ze zdjęć cybertomana wynika, że daje dość jednolite wypełnienie.

ov_Darkness 
Rozmowny

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.20014 adapter statywowy do spidlajta do normalnego statywu.

Odpowiedz do tematu