Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam zamiar sobie sprawić na gwiazdkę jakąś cyfrę Canona.
Biorę pod uwagę 50D i właśnie 550D.
Chcę robić portrety, krajobrazy,czasami reporterka i podchodzącą pod reporterkę fotografię dzieci.
Do pierwszych dwóch bardziej mimo wszystko nadaję się 550D bo ma większy zakres tonalny.
Ale słyszałem że Canon 550D ma wolny AF z jasnymi szkłami. Mam zamiar kupić 50mm 1.4 a potem 85 1.8, więc mnie to zaniepokoiło.
Canon 50D na pewno ma lepszy AF bo to inna,wyższa półka.
Pytania na które chcę znać odpowiedź są takie :
-Czy różnica między obrazkiem z 550d a 50d jest mała czy jednak da się rozróżnić?
-Czy AF z 550D naprawdę nie wyrabia z jasnymi szkłami?
Obecnie bardziej chcę kupić 550D bo na just-canon.net te body jest za 380 euro a 50d-590 euro...za tę kasę mogę mieć właśnie 50mm 1.4 bo tam stoi ok 200 euro.
panmarecq, myślę, że EOS 550D będzie miał gorszy autofokus od EOSa 3, którego chcesz się pozbyć. Ponadto w trzycyfrowych Canonach tylko centralny punkt AF jest krzyżowy. Moim zdaniem, jeśli nie tęsknisz za filmami, to można śmiało łykać 50D. Porządny AF i 1EV zakresu tonalnego więcej niż 550 to chyba rzeczy nie do pogardzenia.
Dobra to jeszcze jedno pytanie :
na dxomark.com matryca Canon'a 50d dostała 63 punkty a Nikona D90 73...10 punktów to jednak duża różnica,na forum jednak słyszę że to prawie identyczne puszki.Czy ten serwis bardziej lubi Nikona czy naprawdę D90 jest dużo lepszy?
panmarecq, wątków porównujących 50D i D90 było swego czasu całe mnóstwo i niewiele z nich wynika. Jedni mówią, że 50D lepszy inni, że D90 lepszy. To tak trochę jak dyskusja czy 5D Mk II, czy D700. Albo, że w obiektywie wystarczy aby był ostry i już ... kupujemy bo tani.
Gdyby w fotografii przy wyborach sprzetu chodziło tylko o uzyskanie porównywlnego jakościowo zdjęcia to przykładowo można wybrać obojętnie który model z 550D, 60D, czy wreszcie 7D bo obrazek dają w zasadzie identyczny.
Przyznać musisz, że różnice pomiędzy tymi modelami są mówiąc delikatnie ... dość wyraźne.
Idąc dalej w temacie Twego wątku, powinieneś kupić 550D (66 pkt.) bo ma wyższy wynik w tym teście od 50D (63 pkt.).
A ja powiem krótko, jako były użytkownik - zdecydowanie radzę kupić 50D.
OK dzięki za odpowiedzi właśnie te wyniki mnie nie pokoiły bo myślałem że Nikon mniej szumi i ma lepszy zakres tonalny ale teraz mogę spać spokojnie . Do zamknięcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9