Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka z dobrym makro za małą kasę
Autor Wiadomość
pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   

z pewnością jest sporo racji co do kosztów inwestycji, dobra hybryda + Raynox to znacznie mniejszy wydatek niż lusterko i obiektyw dobry do makro. poza tym faktycznie aparaty kompaktowe dadzą Ci większą głębię ostrości co może okazać się bardzo przydatne.

tyle że uprawiasz bardzo specyficzny rodzaj makrofotografii.
rybki są bardzo często wyjątkowo ruchliwe, a szyba akwarium ogranicza możliwość zmniejszenia odległości do obiektu i daje silne refleksy przy próbach doświetlania fleszem.

to czego najbardziej potrzebujesz do opisanych zastosowań to szybki AF i dobra jakość odwzorowania na wysokim ISO (niskie szumy).

niestety te dwie cechy są piętą achillesową aparatów kompaktowych i bardziej zaawansowanych hybryd

wg mnie powinieneś jednak zainwestować w lustrzankę
zaraz pewnie posypią się na mnie gromy ale mz warto rozważyć nowe SLT Sony (A33/A55)

dlaczego?

+ właśnie dlatego, że mają bardzo szybki AF
+ wysokie użyteczne ISO
+ duży rozjaśniany wizjer elektroniczny ze 100% pokryciem kadru i funkcją powiększania oraz bdb sprawdzającym się właśnie makrofotografii podglądem głębi ostrości

+ uchylny wyświetlacz to również bardzo korzystna cecha do makro ale w wypadku akwarium chyba obejdzie się bez ekwilibrystyki więc może w tym wypadku to mniej istotne

tu masz przykład jak sprawdza się w takich warunkach A55V z obiektywem kitowym 18-55:

http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

A55V z innym obiektywem:

Reklama

maput 
Optyczny

pan.tadeusz napisał/a:
+ właśnie dlatego, że mają bardzo szybki AF

W filmach. Przy robieniu zdjęć nie sądzę żeby się ich AF jakoś wybitnie na tle innych luster wyróżniał.

pan.tadeusz
[Usunięty]

tryb 10fps to nie jest wyróżnienie? ile aparatów pozawala dziś na taką serię?
do tego jest tryb 6fps w którym o ile się nie mylę mamy ciągły pomiar ekspozycji i fokus. w każdej puszce tak to wygląda w szybkiej serii?

maput 
Optyczny

Ale to że aparat robi 10kl/s nie znaczy że ma najszybszy AF...

pan.tadeusz
[Usunięty]

a owszem - masz rację :)
sprostowanie - chodziło o tryb seryjny
aczkolwiek AF sprawuje się bdb
i też nie twierdzę że jest naj_naj

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pan.tadeusz napisał/a:
tryb 10fps to nie jest wyróżnienie?
To dość specyficzny tryb.
pan.tadeusz napisał/a:
tryb 6fps w którym o ile się nie mylę mamy ciągły pomiar ekspozycji i fokus. w każdej puszce tak to wygląda w szybkiej serii?
Nooo.. to tylko u sony były przypadki marketingowego mącenia w głowach. Tzn fps bez AF czy ekspozycji ;)

pan.tadeusz
[Usunięty]

dlatego też zapytałem ;)

i nie twierdzę, że to najlepszy wybór do wspomnianych zastosowań
ale myślę, że może być jedną z propozycji :)

lukiblack 
Nowy

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   

Witam,

Gdyby nie zrządzenie losu byłbym już posiadaczem FujiFilm HS10 - niestety brak na stanie ;)

Dlatego też zacząłem ponownie interesować się lustrzankami przypomniał mi się także stary pomysł z obiektywem aparatu Smiena. Czytałem sporo na temat przerobienia tego obiektywu na makro i znam osoby które uzyskują na tym obiektywie efekty które są moim celem.
Pytanie tylko jaką lustrzankę do tego zastosować ?? pan.tadeusz - proponowane aparaty Sony niestety są poza moim zakresem finansowym. Zastanawiałem się raczej nad A290L lub A390. Może doradzicie jakąś inną lustrzankę a może kompakta z wymiennymi obiektywami ?? Myślałem także nad Panasonic Lumix G1 - tylko pytanie czy warto bo w tej cenie kupię body lustrzanki.

Dziękuję wszystkim za pomoc !!

Pozdrawiam

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   

lukiblack, jakim budżetem dysponujesz ? Ja również fotografuje swoje akwarium i potwierdzę to co napisał pan.tadeusz, WYSOKIE użyteczne ISO. Mam obecnie 0,6W na litr przy słupie wody wysokości 43/44cm i niestety ISO 1600 (max w canonie 350D) nie jest wystarczające do szybszych ryb, choć korale pewnie da się fotografować.

lukiblack 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

Witam,

Dzisiaj dotarł do mnie obiektyw Smena. Oczywiście nie mogłem się oprzeć ci rozkręciłem od razu. Kiedy przytknąłem go do szyby akwarium zaniemówiłem. Wszystko widać w takiej ostrości i powiększeniu że przeszło to moje najśmielsze oczekiwania. Teraz czekam na dekiel korpusu i w weekend pojadę po Alfę 390l. Zobaczymy jak się sprawdzi ze Smeną.

Tak jak wspominałem wcześniej - potrzebuję aparatu do robienia makro nie ruchomym obiektom przy możliwie najniższym ISO - by uzyskać minimalne szumy. Wiem że wybrany przeze mnie model Alfy ma starą matrycę CCD - trudno jakoś przeboleję. Duże znaczenie gra cena - 1400zł to max jaki mogę obecnie poświęcić na ten cel.

Zdam relację jakie efekty.

Pozdrawiam

MC 
Temu Panu już podziękujemy

lukiblack napisał/a:
przy możliwie najniższym ISO

lukiblack napisał/a:
wybrany przeze mnie model Alfy ma starą matrycę CCD - trudno jakoś przeboleję

Wręcz odwrotnie - powinieneś się cieszyć. :roll:

k33l 
Bywalec

Pentax K100D + Pentax-M 100mm F4 Macro zamkniesz w 1000-1100zł i zostanie na statyw. Mam i bardzo sobie chwalę, do statycznych obiektów to ustawiasz ISO200 w tym przypadku i dobierasz sobie czas, aparat na statywie to zdjęcie nie będzie poruszone, do tego można wyzwalać za pomocą samowyzwalacza ze wstępnym podniesieniem lustra.

pan.tadeusz
[Usunięty]

celuj w A450 - na skąpcu body od 1378.99 PLN
troszkę mniejsze szumy, większy wizjer, znacznie lepszy DR, szybsza seria i sprawniejszy AF

za 390 przemawia ruchomy wyświetlacz ale w Twoim przypadku nie jest to chyba istotna cecha

RB 
Temu Panu już podziękujemy

lukiblack napisał/a:

Tak jak wspominałem wcześniej - potrzebuję aparatu do robienia makro nie ruchomym obiektom przy możliwie najniższym ISO - by uzyskać minimalne szumy. Wiem że wybrany przeze mnie model Alfy ma starą matrycę CCD - trudno jakoś przeboleję. Duże znaczenie gra cena - 1400zł to max jaki mogę obecnie poświęcić na ten cel.

Jeśli naprawde chcesz robić fotki nieruchomym obiektom przy minimalnym ISO to w tej cenie tylko CCD. Ta stara 10 milionowa matryca jest oczywiście wg. większości wspólczesnych standartów feee :mrgreen: ... ale aby znaleźć lepszy przetwornik (w nowym aparacie) do takich zabaw to musiałbyś wydać wiele, wiele razy więcej...
Na 100 i 200 to nie szumi a efekty da lepsze od ogromnej większości CMOSów. Tych najnowszych także.

k33l 
Bywalec

Przy dobrym oświetleniu oraz obróbce szumy nie stanowią problemu.
lukiblack zdjęcia do internetu czy druku? Oraz jakie makro to ma być, jakie odwzorowanie?

Odpowiedz do tematu