Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka do ok 3500 zł z obiektywem
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   

Mart-inn, tradycyjnie warto mniejszą uwagę zwracać na bajery, a większą na ergonomię. I tutaj D90, pomimo upływu czasu, nadal ma przewagę nad D3100. Oczywiście wszystko zależy na czym nam zależy, ale po dłuższym użytkowaniu jednak okazuje się, że takie rzeczy jak wizjer, guzikologia, chwyt – są ważniejsze niż bajery w menu.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Mart-inn napisał/a:
Poza oczywiście czysto namacalnymi wrażeniami jakie różnice są pomiędzy 3100 a 90
W sumie to matryca (rozdzielczość, czułość), filmowanie, brak pryzmatu i cls'u. Ma też tryb "prowadzenia za rękę"...
Mart-inn napisał/a:
nowiutki jeszcze ciepły i z tego co widzę na papierze to wcale nie gorszy
Specyfikacyjnie tak, ergonomisznie - nie.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Pią 26 Lis, 2010   Re: pierwsza lustrzanka

przemek1978 napisał/a:

szeroki kont
Nikkor AF 35mm f/2D 1115pln
najtaniej Pentax
Pentax DA 14 mm F2.8 ED IF 1800

Kąt...
35mm to nie szeroki kąt.
przemek1978 napisał/a:

Pentax DA 55-300mm f/4.0-5.8 ED SMC (58)130
Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6 VR (II 2109

Szkło typu 18-200 to nie tyle teleobiektyw co tzw. "spacer-zóm" z zakresem tele, szkło w założeniu ultrauniwersalne co okupione jest sporą ilością kompromisów.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

przemek1978 napisał/a:
d90 do znakomity aparat
przemek1978 napisał/a:
Nikkor AF 35mm f/2D 1115pln

Lub też Nikkor 35/1.8G DX 699zł

Tylko to nie szeroki kąt na DXie ;) Szeroki będziesz miał w kitowym (18-105). Chcesz szerzej? Np Tokina 11-16 lub 12-24 może być dobrym wyborem.

Tele, to tak jak już moronica napisała: Nikkor 70-300VR

maput 
Optyczny

35mm to nie jest szeroki kąt na D90. To raz.
A dwa - masz przecież w nikonie 35/1.8 za jakieś 700zł.

Aha, w tym budżecie nie ma szans na szkła do portretu, pejzażu i sportów, szczególnie samolotowe. Chyba, że te szkła dodatkowe planujesz później, a 3500zł to tylko na body + kit. Wtedy brałbym w ciemno D90.

Znów nie doczytałem ostatniej strony...

Alleczko
[Usunięty]

Wysłany: Nie 05 Gru, 2010   

co sądzicie o ofercie z pierwszej strony : ABFoto . tj : D90 z gripem i standardowym kitem 18-105 za 3299,- ? a drugie pytanko, gdyż na stronie sklepu nie znalazłem odpowiedzi, ta oferta dotyczy tylko tego nowo-otwieranego sklepu we Wrocławiu czy też, np. w Warszawie?
Z góry dzięki.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 05 Gru, 2010   

Alleczko, jeśli to oryginalny grip - to oferta jest OK.

Alleczko
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Gru, 2010   

na d90 jestem już zdecydowany, teraz dochodzi jednak jedna zasadnicza kwestia - karta pamięci. z tego co wyczytałem d90 obsługuje SD/SDHC do 8gb. oczywiście wybieram SDHC ;) Myślałem na początek o 4GB Sandisku. i tu się pojawia pytanie: czy na d90 odczuje różnicę pomiędzy extreme III 20mb/s a extreme III 30mb/s? czy opłaca się, mówiąc krótko, dopłacać 2x tyle ? Czy może jakaś inna marka, którą byście polecili ?

Przepraszam, jeśli to zły dział ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 11 Gru, 2010   

Alleczko napisał/a:
z tego co wyczytałem d90 obsługuje SD/SDHC do 8gb
To ciekawe, bo ja mam 16GB kartę i też działa ;)
Alleczko napisał/a:
czy na d90 odczuje różnicę pomiędzy extreme III 20mb/s a extreme III 30mb/s?
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9597

Alleczko
[Usunięty]

hijax_pl, zaglądałem na tą stronę, ale w PRAKTYCE się pytam: czy odczuję(zgodnie z badaniami z robgalbraith) różnicę 5mb/s? jest to połowę droższa karta, więc może kupię po prostu 8gb sandisk 20mb/s? dzisiaj przy zakupie D90(tak,wreszcie stałem się szczęśliwym posiadaczem i to za dobrą cenę - 3099,- ;) ) sprzedawca odpowiedział mi, że 20mb/s powinno mi starczyć również i na seryjne zdjecia. hijax_pl, potwierdzasz? jakiej karty używasz obecnie w swoim d90? ;]

Coman 
Bywalec

Alleczko, ja używam z d7000 karty 8mb 20mb/s i w zupełności mi wystarcza również do zdjęć seryjnych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Alleczko napisał/a:
20mb/s powinno mi starczyć również i na seryjne zdjecia.
Zależy w czym będziesz robić. RAWy - około 10MB/szt - karta taka będzie w stanie zapisać tylko 2 na sekundę. Zresztą czy będziesz takie długie serie walił? Zapchanie całego bufora spowoduje odczekanie ok 10s aż będziesz mógł dalej robić zdjęcia.
Alleczko napisał/a:
potwierdzasz? jakiej karty używasz obecnie w swoim d90?
D90 już nie mam :cool: a miałem 8GB karty class6 i 10.

Alleczko
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   

cena najniższa, dużo opinii o sklepie(skąpiec) - czy to jest ta karta o której pisałem wyżej :
Sandisk 8GB ?

Odpowiedz do tematu