Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 11 Gru, 2010 co kupic i co wybrac o to jest pytanie.
Witam,
noszę się z zamiarem kupna nowego aparatu i mam koledzy pytanie o aparat jak w tytule czyli "K-X", i jak on wypada w porównaniu z "K-R" (bo ja się nie dopatrzyłem większych różnic). Aparat ma mi służyć do sporadycznego robienia zdjęć ale jakieś wypady w plener albo jakieś zabudowy (nie profesjonalnego). Biorę jeszcze pod uwagę:
Canon EOS 550D
promocja fotojoker.pl
albo
Panasonic DMC-G2 z ob. 14-42mm
tylko te dwa poniżej są droższe od Pentaxa w tej cenie mogę mieć dwa obiektywy 20-55 i 50-200,ale ja szczerze wolałbym jeden obiektyw coś jak 20-200.
Brałem jeszcze pod uwagę Olympusa E-520 ale słyszałem że mają ich juz nie produkować, po za tym też nie słyszałem za pochlebnych opinii.
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010 Re: co kupic i co wybrac o to jest pytanie.
azybura napisał/a:
"K-X", i jak on wypada w porównaniu z "K-R" (bo ja się nie dopatrzyłem większych różnic).
Skoro nie widać różnic to po co przepłacać, gorzej jak później zauważysz...
azybura napisał/a:
Aparat ma mi służyć do sporadycznego robienia zdjęć ale jakieś wypady w plener albo jakieś zabudowy (nie profesjonalnego). Biorę jeszcze pod uwagę:
(...) w tej cenie mogę mieć dwa obiektywy 20-55 i 50-200,ale ja szczerze wolałbym jeden obiektyw coś jak 20-200.
(...)
Oczywiście jednym z wyznaczników też jest cena.
Dlaczego właściwie chcesz lustrzankę/"coś" z wymienną optyką przy takich wymaganiach?
Zasilanie? Obudowa? Itd.
Bylo z metra informacji prasowych z porownaniem specyfikacji obydwu. Takze w sieci, wiec jesli ktos pisze, ze nie widzi albo nie znalazl, to co komus takiemu mozna napisac?
Napisałem, że nie widzę "większych" czy zasilanie i obudowa to większe różnice można dyskutować. Chodziło mi bardzo o użytkowanie jednego i drugiego. Ale widzę że niema się co spodziewać konkretnych odpowiedzi.
Ja nie wiem, czy nowa, wygodniejsza w obsludze obudowa jest pomijalna, kiedy chodzi ci konkretnie o uzytkowanie wlasnie. Dla mnie nie, ale widac, mamy rozne spojrzenie na calosc.
Lotofag podal porownanie z dpreview, wiec cos jednak w tej sieci jest. Racz wiec laskawie poczytac i sam ocen, co jest DLA CIEBIE istotniejsze.
Dokładnie - nowy moduł AF, to najistotniejsza zmiana. Do tego znacznie lepszy CDAF, szybsza i dłuzsza seria, AA lub dedykowany akumulator do wyboru, lepszy, kalibrowalny wyświetlacz LCD.
Ja nie wiem, czy nowa, wygodniejsza w obsludze obudowa jest pomijalna, kiedy chodzi ci konkretnie o uzytkowanie wlasnie. Dla mnie nie, ale widac, mamy rozne spojrzenie na calosc.
IMHO po prostu między K-x a K-r nie zaszła w tym względzie jakaś większa rewolucja jak pomiędzy K20D a K-7
Nic innego od kilku dni nie robię tylko czytam, czytam i co z tego jak praktycznie na każdym portalu piszą co innego na temat użytkowania. Bo testy są mniej więcej porównywalne.
ale już cos wybrałem biorę pod uwagę:
Nic innego od kilku dni nie robię tylko czytam, czytam i co z tego jak praktycznie na każdym portalu piszą co innego
azybura napisał/a:
I teraz muszę jeszcze pomyśleć, zastanowić się
To się tak da?
azybura napisał/a:
ewentualnie czekam na jakieś sugestie.
Kr i D5000 to porównywalne aparaty. D90 jest dużo lepszy, przez ergonomię - no ale to wyższa półka.
Jak nie można wybrać, to znaczy zawodzą argumenty techniczno-użytkowe, trzeba zdać się na organoleptyczne przetestowanie uchwytu i wizjera w najbliższym sklepie. Ewentualnie można rzucić monetą - bo zdjęcie te puszki zrobią takie same...
azybura, D90 wyraźnie odstaje tu in plus, a szkło jest w każdym przypadku podobnej "klasy" (więcej takich szkieł, to tylko więcej śmiecia do wymiany w przyszłości), więc wybór jest dość prosty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9