Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 Lustrzanka do portretów i widoków
Dzień dobry,
Chcę sprezentować lustrzankę siostrze, która wyprowadza się do pn. Afryki. Obecnie ma kompakt, ale narzeka, że to ogranicza, że chce nauczyć się więcej, lepiej.
Będzie robiła - jak w temacie - głównie portrety (jedzie z małym dzieckiem, a i tam wokół masa niezwykłych twarzy) oraz widoki (miasto, plaża).
Budżet. To ma być kop na rozpęd - o resztę niech potem zadba sama, w miarę rozwoju zainteresowań i rosnącego apetytu. Chciałabym kupić coś, czego nie będzie musiała kombinować jak pozbyć się za dwa lata. 2,3+ K
Od kilku nocy czytam wątki - w głowie mam skończony mętlik. W sklepie natomiast miły skądinąd pan opowiadał głównie o tym, jak rewelacyjne zdjęcia robi sam. Wyszłam durniejsza niż weszłam.
Wyjazd tuż-tuż, a ja jestem w polu.
Polecam aparaty w/wymienione ale też także Sony A450+ obiektyw 18-55/3,5-5,6 i budżetowy obiektyw portretowy SAL 85/2,8 SAM.
Dlaczego ten zestaw? Sony A450 można już kupić za cenę ok. 1500zł z kitem i "portretówką" za ok. 850zł. Ciekawą alternatywą może być także A33/55, droższa ale za to mniejsza i poręczniejsza na podróże, oferująca tryb filmów z AF, ale warto przedtem sprawdzić czy zaakceptujemy wizjer elektroniczny. Ogólnie w tej klasie aparatów wszystkie prezentują świetną jakość obrazu.
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 Re: Lustrzanka do portretów i widoków
Do portretów i widoków to może być obiektyw, każda współczesna pucha i tak da sobie radę
Niestety budżet i tak nie za bardzo pozwala na coś innego niż zestaw korpus EL + podstawowe szkło...
Porada j.w.
Ewentualnie zejść z puszką do np. Canona 1000D i do tego 18-55IS (będzie jakaś podstawa "do widoków", możne mu dokupić polarek i z czasem zaopatrzyć się w statyw) i 50/1.8 (jako tania ale jasna "od biedy portretówka"). Podsumuj sobie czy się mieścisz w budżecie...
Cytat:
Chciałabym kupić coś, czego nie będzie musiała kombinować jak pozbyć się za dwa lata.
Jakąś inwestycją może być dobry obiektyw, ale my tu nie o tym. Z cyfrowymi korpusami tak dobrze nie ma, co nie znaczy że nie można nimi nadal robić świetnych zdjęć. Celujesz w najniższą półkę - wielu osobom wystarcza to aż nadto, inni dość szybko odczuwają braki, każdy przypadek jest indywidualny i nie ma się też co przywiązywać.
z dzisiejszych testow pentaxa K-r w DFV wynika ze jednak konkurencja w podobnej cenie zostala w tyle ;] generalnie tlyko momentami przegrywa z d90 (nie liczac ergonomii)
z dzisiejszych testow pentaxa K-r w DFV wynika ze jednak konkurencja w podobnej cenie zostala w tyle
Do portretów i widoków? Kogo to obchodzi, temat taki, że archaik sprzed 4-5 lat może dać świetne rezultaty. Fuzbal, daj se siana, luz czy cośkolwiek...
generalnie tlyko momentami przegrywa z d90 (nie liczac ergonomii)
Jak można nie liczyć ergonomii?
W dzisiejszym świecie to podstawowa sprawa w dowolnej dziedzinie życia, zwłaszcza w urządzeniu elektroniczno-mechanicznym sterowanym ludzką reką.
PS
ankaszklanka, jakoś tak podobnie do anka_szklanka ?
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Pon 13 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli "+" może oznaczać 200-300pln, to rozważ nikona D3100 lub D5000 z obiektywem nikkor 18-105VR.
Powiedzmy, że "+" to do 1.5 tysia. Czyli fantazja bankruta do 4.5 K. Jak wydam więcej to przez pierwszy kwartał nowego roku przyjdzie mi głodzić dzieci. Co naturalnie też jest jakimś wyjściem.
Czytam i myślę, myślę i czytam dalej.
Czacha puszcza sygnałem dymnym prosty komunikat: kompromis.
Zróbmy tak.
- jak najlepszy obiektyw do portretów.
Czy lepiej żeby to była stałka? 50? 85?
- zoom do fotografii spacerowo-plażowo-reportażowo-cotamniejeszczowo
Powiedzmy, że "+" to do 1.5 tysia. Czyli fantazja bankruta do 4.5 K. Jak wydam więcej to przez pierwszy kwartał nowego roku przyjdzie mi głodzić dzieci. Co naturalnie też jest jakimś wyjściem.
Nie dla Ciebie aparat więc trzymaj się (i tak IMO raczej szczodrego jak na prezent) budżetu i nie przesadzaj.
ankaszklanka napisał/a:
Zróbmy tak.
- jak najlepszy obiektyw do portretów.
Czy lepiej żeby to była stałka? 50? 85?
- zoom do fotografii spacerowo-plażowo-reportażowo-cotamniejeszczowo
Hmmm... tanio będzie z jakąs 50/1.8
czyli kupujesz jakis korpus (nie Nikona) ze standartem 18-55 i do tego 50/1.8
Istnieje tez całkiem tania alternatywa w Sony:
a450 + 18-55 +.... i tu możesz wybrac stałki 50/1.8 lub 85/2.5
Plastik fantastik... ale zdjecia robi bardzo dobrze
Ma zaletę:
za (niezły) korpus z kitem dasz 1500-1700 złotych
do tego 85/2.8 za 900 PLN.
razem za 2500 jesteś w stanie miec korpus z podstawowym zoomem i budżetowa portretówką.
Jak bardzo będziesz chciała to jeszcze 35/1.8 mozesz jakos upchnac w budżet... (7-8 stów)
A450 to jest całkiem udany niedrogi korpus, kitowy obiektyw jest tez całkiem uzywalny, niestety podskok na uniwersalnego systemowego zooma rozsądnej jakości (pomijamy wynalazki 18-250 itede,...) jest kosztowny (16-105 to ponad 2 tysiace - ale ma 16mm i jest jednak lepiej zrobiony niz Nikkor 18-105 z 'zestawu marzeń' )
Wady:
a- a450 mimo że niby ze stycznia 2010 jest jednak juz wycofywany (nie żeby był nieudany ale Sony jakoś te korpusy rotuje i rotuje...)
b- stałoogniskowe obiektywy Sony serii budżetowej są plastikowe (ale optycznie zupełnie OK)
c- tania portretówka S jest ciemna jak na stałke a zmiana wewnatrz systemu na bardziej profi portretówkę (85/1.4) będzie kosztowała naprawdę niemało. Co prawda porównywalne portretówki innych systemów są podobnie kosztowne, lecz istnieją tam obiektywy typu 85/1.8 - plasujące się cenowo zdecydowanie poniżej 85/1.4 (ale wyraźnie droższe od sonowskiego 85/2.8)
Moim zdaniem to jest jakies tam całkiem niezłe wyjście do robienia zdjęć, nieżle plasujące się w Twoim budżecie. Nie sadzę aby w tematyce krajobrazowo portretowej trzebaby zmieniac ten korpus za 2-3 lata. Chyba żeby oczekiwania wzrosły az tak bardzo...no ale wtedy to musisz naprawdę 'nieco' więcej pieniędzy wydać.
S nie jest systemem dal kolekcjonerów coraz-to-lepsiejszych szkieł (są raczej 2 opcje: budżetowa do robienia zdjęć za małe pieniadze i ta już kosztowna, z obiektywami co najmniej klasy podobnych szkieł C lub N, stanów pośrednich raczej brak...) ale jakoś więcej i tak od umiejętności zalezy.
Do portretów w tym systemie jest w kazdym razie bardzo ciekawy i unikalny obiektyw: 135/2.8 STF (manualny) (jest też wersja Minolty, dostępna na rynku wtórnym i tak samo dobra). W obrazie IMO mozna się zakochać...
A ja bym polecił Canona 500D z obiektywem kitowym 18-135IS w cenie 2990 zł a do tego obiektyw portretowy na aps-c czyli EF 50/1.8 za 370 zł.
Jest piękny prezent (za 3360 zł - dzieci nie będą głodne) z obiektywem który ma wygodny zakres ogniskowych na wycieczki i do krajobrazów (18-135) ze stabilizacją (na wszelki wypadek) oraz standardowa 50tka, która da wiele satysfakcji, a z matrycą aps-c staje się szeroką portretówką. W tym komplecie AF działa z każdym obiektywem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14