Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na pierwszy i przez jakis czas pewnie jedyny obiektyw, 50mm to sredni pomysl. Lepiej 30 lub 35mm.
Czy tak trudno gdzies przymierzyc i sprawdzic? Cala osobe trzeba lapac z dosc daleka. Jak ma sie studio i/lub sporo luzu, to mozna sie bawic, ale jako jedyny obiektyw - kwestia gustu i nie nam o tym decydowac.
archi22, na pewno 50/1,8 bardziej się nadaje niż 18–55 ze względu na światło. Ale jego dość słaby AF może w warunkach kiepskiego światła zawieźć, co przy małej głębi ostrości będzie niestety dobrze widoczne na zdjęciach.
Zdjęcia w klubach to niestety nie w kij dmuchał – duże wyzwanie dla sprzętu. Potrzebny jest większy budżet żeby osiągnąć rezultaty. Ale inwestycja w Canona 50/1,8 nie jest duża, możesz więc zaryzykować i zobaczysz czy rezultaty Cię satysfakcjonują, a ten obiektyw i tak jest przydatny w innych sytuacjach.
archi22 [Usunięty]
Wysłany: Nie 12 Gru, 2010
komor, dzięki.
Co masz na myśli mówiąc o większym budżecie?
Nawet w przypadku zakupu Nissina Di622 mogłoby być słabo z fotkami w klubach jak rozumiem.
Lampa może wiele doświetlić, szczególnie w „normalnych” pomieszczeniach, czyli takich z jasnym sufitem/ścianami, gdzie można światło odbić i rozproszyć. W klubie bywa różnie z odbijaniem, więc sama lampa bez jaśniejszego szkła nie da Ci wszystkiego.
Co do budżetu to popatrz ile kosztują trochę lepsze jasne stałki. Ja mam Sigmę 30/1.4, z której jestem zadowolony, nieco tańszy jest systemowy Canon 28/1,8, a także systemowa 50/1,4. Szerokie jasne szkło to przydatna rzecz do takiej zabawy. Ewentualnie jako minimum zoom standardowy ze światłem f/2,8, np. Tamron 17-50/2,8 w starej lub nowej wersji.
...m Sigmę 30/1.4, z której jestem zadowolony, nieco tańszy jest systemowy Canon 28/1,8,
Dawno cen nie updatowales
Ja kiedys juz sie zdecydowalem na Sigme 30/1.4 (zreszta dzieki Twojej poradzie), poszedlem do sklepu i okazalo sie ze Sigma jest drozsza (kilka stowek) niz Canon 28 f1.8. Nie kupilem, postanowilem przemyslec jeszcze sprawe. Gdzies za dwa tygodnie zdecydowany na Canona poszedlem do sklepu i okazalo sie ze teraz Canon jest drozszy niz Sigma Kupilem Canona, mowia ze chytry dwa razy traci i cos w tym jest
Na chwile obecna Canon jest troche drozszy od Sigmy
Jak narazie to bardzo, szerokosc bardziej mi odpowiada niz 50mm. Pod wzgledem mechaniczono-optycznym to jest podobnie jak 50 f/1.4, ale zadnych testow nie robilem. Ta 28 wepchnla 17-55f/2.8 (czego piecdziesiatka niepotrafila) do torby i narazie pracuje jako "all around". Mozliwe tez, ze to radosc z nowej zabawki
[ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 13:21 ]
Musze odszczekac 28 jest lepsza mechanicznie,ale gdyby nie B o g d a n w innym watku to bym nie zauwazyl
Usjwo, dzieki za opinie. Tez sie rozgladam za czyms w tych okolicach.
archi22 [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Gru, 2010
Przepraszam za nieogarnięcie
ale czy lepiej np. kupić lepszą lampę typu 580EX II albo chociażby 430EX II i wtedy obiektyw 50/1.8 czy może 28/1.8 i Nissina Di622?
lampy raczej się nie wymienia - warto mieć jedną, dobrą. za to jasna stałka jakakolwiek się przyda i można zawsze jakąś dokupić.
jestem za 50/1.8 + flesz.
Do klubu jest potrzebny szeroki zum. Ja bym optował za czymś typu 17-55/2.8 - światła jest wtedy wystarczająco dużo. Mocna lampa obowiązkowa. Walczyłem jakiś czas wbudowaną, ale to bezsens. Poza tym do fotografa z duuużym sprzętem szerzej uśmiechają się dziewczęta, co skutkuje lepszymi fotami ;P
Problem się zaczyna, gdy w klubie nie ma się od czego odbić (czarne ściany), jest tłok (lub nieduży klub, lub jedno i drugie).
Zmieniające się kolory oświetlenia, stroboskopy, a zwłaszcza dym, dają czasem zupełnie nieprzewidywalne efekty.
Ciężko było upolować ruda Oliwię. Dłuższe szkło by się przydało (izolacja spośród tańczącej grupy)
A tu Wujcio Ryfa, bounce YN-460II na maxa od czarnego jak d.. murzyna sufitu.
Reasumując: wygodne focenie w klubie, to mocna lampa i zoom z dużym zakresem i bardzo jasny.
Obowiązkowo bardzo dobry wizjer w aparacie, bo często AF zawodzi i trzeba ostrzyć ręcznie. Szkło też powinno ułatwiać MF bardziej niż utrudniać.
30'ką, czy 50'ką f/1.4, czy f/1.8dałbym radę,ale to już musiał bym mieć znacznie lepszą matówkę niż ta z D200/s5pro...
Na przykład coś takiego: Planar 50/1.4, Planar 85/1.4 D700 i matówka Katz Eye.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10