Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Formowanie baterii
Autor Wiadomość
kabzut 
Początkujący

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   Formowanie baterii

Witam,Właśnie się stałem posiadaczem nowego aparatu nikon d3100 :mrgreen: czy może mi ktoś napisać czy muszę formatować baterię ?? Poza tym nie zauważyłem w pudełku sznureczka łączącego osłonę obiektywa z aparatem (czyżby nie było czegoś takiego w lustrach ???)
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 15 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   

Formatować to możesz kartę pamięci albo dysk twardy.
1. Baterię można co najwyżej formować.
2. Baterii w lustrzankach formować nie trzeba. To są ogniwa litowo-jonowe.
3. Co do sznureczka to :zalamany:

fis 
Początkujący

Każdy akumulator trzeba pierwszy raz rozładować i naładować do pełna. Pierwsze ładowanie zawsze po pełnym rozładowaniu i to ładowanie tyle czasu ile przewiduje instrukcja plus mały margines na plus.

Kocur 
Maniak

No to powodzenia... Rozładowanie do zera akumulatora litowego może spowodować jego trwałe uszkodzenie. Podobnie z resztą, jak przeładowanie, dlatego każda normalna ładowarka wyłącza ładowanie, kiedy stwierdzi że akumulator jest naładowany. Nie ma tam za to efektu pamięci, ani innych dolegliwości akumulatorów NiMH, więc można go ładować tak często jak potrzeba i do takiej pojemności jak nam się podoba, niekoniecznie do pełna.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Kocur napisał/a:
Rozładowanie do zera akumulatora litowego może spowodować jego trwałe uszkodzenie
Dlatego każdy z takim akumulatorów jest wyposażony w układ zapobiegający takiemu rozładowaniu ;)

Kocur 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Dlatego każdy z takim akumulatorów jest wyposażony w układ zapobiegający takiemu rozładowaniu ;)

True, jednakże, jeśli rozładujesz akumulator na tyle, na ile pozwala ów układ, a potem zostawisz na dłuższy czas, to zapewne się rozładuje poniżej poziomu bezpieczeństwa i może być klops. :)

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   Re: Formatowanie baterii

kabzut napisał/a:
Witam,Właśnie się stałem posiadaczem nowego aparatu nikon d3100 :mrgreen: czy może mi ktoś napisać czy muszę formatować baterię ?? Poza tym nie zauważyłem w pudełku sznureczka łączącego osłonę obiektywa z aparatem (czyżby nie było czegoś takiego w lustrach ???)

Poprostu uzywaj i juz. Po pierwszym ladowaniu dlugo nie pochodzi, ale po kolejnym bedzie OK. Jak bedziesz duzo uzywal LV, to bateria bedzie sie rozladowywala blyskawicznie (sam obadaj).
Uzywanie lewych ladowarek do bateryjek litowych grozi przeladowaniem -> BOOM!!!
Rozladowanie ponizej pewnego poziomu powoduje, ze baterii juz nigdy nie naladujesz.
Sznureczka do obiektywa w lustrzankach sie zwykle nie daje, bo jest to cokolwiek klopotliwe (obiektywy sie przeciez zmienia), ale mozna sobie samemu zakupic takowy z doklejanym uchwytem.

fis 
Początkujący

Pełne rozładowanie to nie znaczy do zera tylko do takiego poziomu że sprzęt sygnalizuje lub nie pozwoli sie uruchomić to są podstawy! Moim zdaniem pierwsze ładowanie jest ważne i pełne to nie znaczy że przeładować tylko od rozładowanej baterii do w pełni naładowanej albo przez pilnowanie czasu ładowania albo w nowszych ładowarkach przez automatyczne sygnalizowanie lub wyłączenie ładowania. Postepowanie takie napewno nie zaszkodzi.

Kocur 
Maniak

fis napisał/a:
Postepowanie takie napewno nie zaszkodzi.

Jak również nie pomoże, akumulator nie będzie od tego bardziej pojemny, ani bardziej żywotny. BTW z racji swojej charakterystyki akumulatory litowe wychodzą z fabryki wstępnie naładowane do pewnego poziomu, więc po wyjęciu z pudełka można zacząć normalne ich używanie. Czy to będzie naładowanie do pełna, czy wsadzenie do aparatu, to już wyłącznie zachcianka użytkownika i nie ma najmniejszego wpływu na właściwości akumulatora.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

MC napisał/a:
3. Co do sznureczka to

Ty też nie miałeś?

:lol: :cool:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kabzut napisał/a:
Właśnie się stałem posiadaczem nowego aparatu nikon d3100 czy może mi ktoś napisać czy muszę formatować baterię

Nic nie musisz specjalnego z nią robić. Używaj tak, jak chcesz - to nie akumulator w 126P :grin: . Wkładasz go do aparatu i pstrykasz. Jak aparat zasygnalizuje Ci, ze bateria jest na wyczerpaniu (zwykle symbol baterii zaczyna migać), wyjmujesz ją z aparatu i ładujesz w firmowej ładowarce (przyblizony czas ładowania powinna okreslać instrukcja aparatu). Ładowarka ta nie pozwoli zrobic mu krzywdy i naładuje go tylko tyle, ile trzeba/można. I tak dalej. :smile:

Warto wiedzieć, że na poczatku użytkowania będziesz częściej ładował bateryjkę gdyż pełną pojemność uzyska po iluś tam krotnym ładowaniu i rozładowaniu.

PS.
Sznureczki widziałem w MediaMarkt, mocowane do dekla na samoprzylepca. :wink:

kabzut 
Początkujący

Wielkie dzięki za odpowiedz. To jest moja pierwsza lustrzanka i stąd te pytania mogą się wydać trywialne. Mam jeszcze jeden problem bo w pudełku znajdował się jeszcze jakiś klips (DK-5 eyepiece cap) nie za bardzo wiem do czego ,oraz po dwie takie tuleje składane (Ferrite care)
Jak by mi ktoś napisał do czego to służy to będę wdzięczny.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Zatyczka na wizjer (DK-5) służy do tego, byś nie wpuszczał przez niego przypadkowego światła (np. podczas długich nocnych ekspozycji).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

jaad75 napisał/a:
(np. podczas długich nocnych ekspozycji).
Lub w każdej sytuacji gdy z tyłu jest silne źródło światła, a np aparat stoi na statywie ;)
No ale wtedy wystarczy przyłożenie kciuka na czas pomiaru ekspozycji ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

Formowało się baterie niklowe (Ni-mh, Ni-Cd). Baterii litowych (Li-ion, Li-poli) nie trzeba formować, a wiedząc, że będą jakiś czas nieużywane lepiej je zawczasu naładować. Bateriom z chipem kontrolnym nie grozi przeładowanie w oryginalnych ładowarkach, bowiem po osiągnięciu stanu naładowania ładowarka przechodzi w tryb podtrzymania tego stanu.

Odpowiedz do tematu