Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ustawianie ostrości
Autor Wiadomość
FC 
Nowy

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   Ustawianie ostrości

W lornetkach binoktar 7x50 CZJ jest indywidualne ustawianie ostrosci.
Czy głębia ostrości jest od kilku metrów do nieskonczoności podobnie jak w lornetkach Fujinon FMTR-SX?

Reklama

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   

Wydaje się, że głębia ostrości lornetki zależy głównie od jakości oczu. Jeśli jesteś młody i nie masz wad wzroku, to głębia będzie duża.
Można zrobić taką sztuczkę, że w jednym okularze nastawiasz ostrość na nieskończoność, w drugim na bliższe obiekty. To powiększa głębię ale męczy wzrok.

Pepin Krootki 
Rozmowny

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   

Zależy od jakości oczu, ale czy głównie? Chyba nie. Zależy od kilku czynników: jakości/konstrukcji lornetki, powiększenia, oraz oczywiście wspomnianej jakości wzroku.

FC 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

Co więc daje indywidualne ostrzenie w lornetce binoctar?[/i]

jaqb 
Rozmowny

Pepin Krootki napisał/a:
... Zależy od kilku czynników: jakości/konstrukcji lornetki, powiększenia...

Pepinie, a jakieś próby fizycznego wytłumaczenia jak głębia ostrości zależy od konstrukcji :)
Kiedyś próbowałem dowodzić, że jedynie od powiększenia i średnicy obiektywu, ale temat nie wzbudził większego odzewu :(

Guliwer 
Maniak

FC napisał/a:
Co więc daje indywidualne ostrzenie w lornetce binoctar?

Upraszcza konstrukcje lornetki. Łatwiej ją uszczelnić. Mostek się nie chwieje, bo go nie ma i w ogóle jest mniej elementów do zużycia i popsucia.

Jeśli kol. Jaqb ma rację, to jest pytanie czy Sport Auto Focus w Steinerze działa, czy to tylko chwyt reklamowy :?:

mariusza 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

Guliwer napisał/a:

czy Sport Auto Focus w Steinerze działa, czy to tylko chwyt reklamowy :?:

Posiadam lornetkę Steinera 7x50 z Sport Auto Focus.
Funkcja ta działa i jest bardzo przydatna, nie kręci się żadnym pokrętłem ustawiania ostrości. Raz wystarczy ustawić okulary lornetki. Wada tego rozwiązania to duża odległość minimalnej ostrości.
Przez moją lornetkę patrzyło sporo osób z różnymi wadami wzroku i w różnym wieku - nikt nie miał problemów z obserwacją.

jaqb 
Rozmowny

Hm.. tylko , że ja w KAŻDEJ trzymanej dotąd przy oku 7x50 widziałem ostro od kilkunastu metrów do "ziemskiej" :wink: nieskończoności... znaczy gwiazdy ładniejsze po lekkiej korekcji. I to mimo sypiącej się z racji wieku akomodacji :sad:
Lornetki to np BPC2, japoński staruszek, WO ED, pare innych

Guliwer 
Maniak

mariusza napisał/a:

Posiadam lornetkę Steinera 7x50 z Sport Auto Focus.
Funkcja ta działa i jest bardzo przydatna, nie kręci się żadnym pokrętłem ustawiania ostrości. Raz wystarczy ustawić okulary lornetki. Wada tego rozwiązania to duża odległość minimalnej ostrości.

Tzn. jaka jest orientacyjnie głębia ostrości po nastawieniu SAF? Od 100m do nieskończoności? Bo np. na meczu piłki nożnej, to by się przydała głębia od 50 do 200m.
Nie mam Steinera ale mam Fujinona 10x50 FMTR-SX, rzekomo z większą głębią niż inne lornetki o tych parametrach.
Kiedyś miałem wątpliwości co do twierdzenia Jaqba, ale po przemyśleniu i porównaniu z innymi lornetkami muszę się jednak zgodzić. "Praw fizyki pan nie zmienisz". :lol:

mariusza 
Nowy

Minimalna ostrość w moim Steinerze to 10 - 15 metrów - wielkość, moim zdaniem, w pełni akceptowalna.

jaqb 
Rozmowny

Guliwer napisał/a:

Kiedyś miałem wątpliwości co do twierdzenia Jaqba, ale po przemyśleniu i porównaniu z innymi lornetkami muszę się jednak zgodzić. "Praw fizyki pan nie zmienisz". :lol:

Toś mi brat :lol: ... już nas dwóch. A serio, w obiektywach fotograficznych głębia nie zależy od konstrukcji, a jedynie od ogniskowej, światła i dystansu (= skali odwzorowania) oczywiście. Skąd w lornetkach miałoby być inaczej?

Guliwer 
Maniak

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

mariusza napisał/a:
Minimalna ostrość w moim Steinerze to 10 - 15 metrów - wielkość, moim zdaniem, w pełni akceptowalna.

Zajrzałem do sklepu http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2875
To na pewno bardzo dobra lornetka. Piszą, że ma AF od 18m do nieskończoności.

Mam tanią Bresser Hunter 7x50 i właśnie sprawdzam zakres ostrości. Można tak nastawić, że jest ostro od kilkunastu metrów po horyzont. Jest śnieg i słońce, czyli bardzo jasno.

Jaqb, jeśli porównywane lornetki o tych samych parametrach mają przyzwoitą ostrość to głębia powinna być identyczna. Chyba, że jakieś przysłony się zastosuje, to głębia się powiększy kosztem jasności.
Ponieważ lornetkę trzeba rozpatrywać jako układ razem z okiem, to w nocy głębia będzie mniejsza.
Chyba, że coś źle kombinuje i Arek mnie poprawi. :mrgreen:

jaqb 
Rozmowny

Guliwer, dla mnie dobre!
BTW głębia ostrości (oprócz jasności i pola), czyni 7x50 tak wygodną do nocnych obserwacji ziemskich. Brak konieczności ostrzenia... nie do przecenienia w nocy :smile:

mariusza 
Nowy

Guliwer napisał/a:

Zajrzałem do sklepu http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2875
To na pewno bardzo dobra lornetka. Piszą, że ma AF od 18m do nieskończoności.

Z moich obserwacji wynika, że dane podawane przez producentów odnośnie minimalnej ostrości są trochę większe niż w rzeczywistości.
Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem lornetki Leupold 6x30 Yosemite, tutaj producent podał minimalną odległość ustawiania ostrości - 5 metrów. Sprawdziłem jak to jest w rzeczywistości, widzę przez nią obiekty oddalone o 3,8 metra.

W nawiązaniu do opinii, że głębia ostrości w lornetkach nie zależy od jej konstrukcji - nie zgodzę się z tym twierdzeniem.
Uważam, że konstruktorzy lornetek starają się je tak zbudować, żeby głębia ostrości była w nich jak największa. Wydaje mi się, że jest to dość logiczne, obserwowanie świata przez instrument w którym ustawia się ostrość na każdy metr byłoby dość kłopotliwe.

Znam jednak przykłady innego podejścia do sprawy głębi ostrości. Bawię się w strzelanie z wiatrówki. Tutaj stosuje się celowniki optyczne. W tym sporcie mamy dwie konkurencje:
- w jednej zawodnik ustawia sobie celownik przed zawodami i na jednych nastawach strzela całe zawody (różne odległości od 8 do 50 metrów) w takim wypadku sprawdzają się najlepiej celowniki z bardzo dużą głębią ostrości)
- druga dyscyplina umożliwia pomiar odległości od celu za pomocą celownika. Celowniki te są inaczej zbudowane, mają bardzo małą głębie ostrości. Kręcąc kołem ustawiania ostrości zawodnik "łapie" ostrość na cel i może odczytać z tego koła wcześniej opisaną odległość od celu. Znając odległość wprowadza poprawki przy celowaniu.
Moim zdaniem świadczy to o tym, że konstrukcja instrumentu optycznego ma znacznie na głębie ostrości.

To o czym napisałem znam z praktyki, natomiast nie potrafię opisać tego w naukowy sposób - brak mi odpowiedniej wiedzy.
Jeżeli wyciągam błędne wnioski, proszę o kontr argumenty.

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010   

mariusza napisał/a:

Moim zdaniem świadczy to o tym, że konstrukcja instrumentu optycznego ma znacznie na głębie ostrości.

Masz rację :smile: Podbudowany przez Guliwera spróbuję wyjaśnić.
Celowniki z pierwszej wymienionej przez Ciebie konkurencji mają małe powiększenia 4-6x jak sądzę. W drugiej są to pewnie duże zoomy ustawione na 10-18x. Dalej rozumowanie jak dla lornetek i obiektywów. GO dla danego dystansu zależy od powiększenia (= skali odwzorowania) i apertury, większa w ciemnych instrumentach przy małych powiększeniach. I paradoksalnie większą GO będą miały słabe optycznie instrumenty, w których tak naprawdę nic nie zobaczymy ostro. Przychodzące mi do głowy konstrukcyjne odstępstwa od zwiazku GO/powiększenie to obiektywy portretowe softfokus, ale nie wiem czy chodzi o rozmycie tła, czy brzegów kadru.

Odpowiedz do tematu