Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon 5000D/3100D vs Canon 500D
Autor Wiadomość
Smirnoff07 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   Nikon 5000D/3100D vs Canon 500D

Przede wszystkim chciałem się przywitać i opowiedzieć trochę o sobie. Fotografią zajmuję się bardzo amatorsko. Do tej pory używałem kompaktów Canona. Chciałem wymienić swój wysłużony aparat na nowy kompakt, jednak w ręce wpadła mi lustrzanka Canon 450D pokusiłem się o przestawienie pokrętła z automatu na ustawienia manualne i się zaczęło. Pstrykam fotki głównie rodzinne i na tym chcę się skupić. Chcę kupić nową lustrzankę jednak nie sztuką jest wydanie pieniędzy na coś czego obecnie nie będę potrzebował - głównie chodzi tu o funkcje z których jako amator nie będę korzystał i dla tego do nauki fotografowania wybrałem 3 bardzo podstawowe modele. Od kilku tygodni śledzę fora i swój wybór zawężyłem do:
Nikon 5000D
Nikon 3100D
Canon 500D
Wszystkie modele na początek z obiektywem kitowym 18-55. Każdy z tych modeli trzymałem w ręku i powiem szczerze, że lepiej mi leżą Nikony. Są też jak dla mnie lepiej wykonane. Minusem jest brak silnika AF w korpusie, chociaż z tego co wyczytałem problem jest ze starymi szkiełkami, nowe posiadają wbudowany już silnik. Wiem, że wiele osób będzie się z tego śmiało ale nie chcę się zrazić na wstępie do lustrzanki i chcę by trochę przypominała kompakt, tzn. chcę by posiadał funkcję live view, stabilizację (tu chyba zależne jest od obiektywu) i automatyczne ostrzenie obrazu. Nie zależy mi na kręceniu filmów. Skłaniam się ku Nikonom a najbardziej do modelu 3100D z może niedorzecznego powodu - bo jest nowszym modelem od Nikona 5000D. Im więcej czytam opinii i komentarzy tym widzę, że mniej wiem i mam duży mentlik w głowie. Dla tego proszę Was o pomoc w wyborze.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

1. I w Nikonach, i w Canonach stabilizacji w korpusie nie ma. Jest montowana w obiektywach. Po stabilizację w body proszę się zgłosić do Pentaxa, Sony i może Olympusa (można jeszcze kupić ich lustro jakieś poza E-5 ? Na bieżąco nie jestem...)
2. Nikon D3100 rożni się od D5000 praktycznie tylko tym, że ruchomego monitorka nie ma.
3. Na tej półce i tak wszystkie modele oferują zasadniczo to samo. Jak Nikony Ci lepiej w ręce leżą, to bierz Nikona.
4. Dołożyłbym trochę i zamiast kita z 18-55 wziąłbym 18-105.
5. Jedyny obiektyw który często interesuje amatorów, a nie ma wbudowanego silnika AF to 50/1.8. Za to fajniutka 35 hula aż miło.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Cytat:
Każdy z tych modeli trzymałem w ręku i powiem szczerze, że lepiej mi leżą Nikony.

To bardzo ważne spostrzeżenie. W zasadzie ogranicza wybór do korpusów tej firmy.

Cytat:
Nie zależy mi na kręceniu filmów. Skłaniam się ku Nikonom a najbardziej do modelu 3100D z może niedorzecznego powodu - bo jest nowszym modelem od Nikona 5000D.

Powód jest faktycznie dość niedorzeczny. Gdyby na przyzwoitych filmach Ci zależało, to właśnie 3100D byłby dobrym wyborem. W tej sytuacji ja raczej polecę D90. Odpadnie Ci problem braku AF ze starymi obiektywami (warto się nimi czasem zainteresować, bo są dobre i tanie, np. 50/1.8). W porównaniu z D3100 czy D5000 otrzymujesz korpus o klasę lepszy. Filmik też nim nakręcisz i oczywiście posiada on Live View. A do tego całkiem niezły wizjerek. Teraz D90 jest w bardzo dobrej cenie. Jeśli chciałbyś coś lepszego to następny w kolejce jest D7000, ale różnica w cenie wynosi ponad 2000 zł.

Smirnoff07 
Nowy

Czytałem wiele pochlebnych opinii o Nikonie D90, dla mnie jednak to nie ta półka cenowa. Obrotowy monitor LCD może przydać mi się raczej jedynie do ochrony przed zarysowaniami. Tak, że nie jest to dla mnie element dosyć istotny. Porównując obydwa modele ze sobą widzę nieznaczne różnice, których raczej nie zauważę na zrobionych przeze mnie zdjęciach. Czyli model 3100D to bardziej chwyt reklamowy, niż jakieś nowsze rozwiązania, poprawienie błędów poprzednika czy czegoś nie zauważyłem? Ceny są praktycznie identyczne.

maput 
Optyczny

D3100 to nie jest następca D5000, tylko D3000. D5000 jest o jeden stopień wyższa klasa. Tyle, że D3100 jest nowszy i odziedziczył po wyższym modelu praktycznie wszystko ;)
A D90 jest teoretycznie 2 poziomy wyżej niż D3XXX, a droższy o ok 500zł. Moim zdaniem jest nad czym myśleć, bo przewagi D90 są zdecydowanie więcej warte niż różnica cenowa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Smirnoff07 napisał/a:
Obrotowy monitor LCD może przydać mi się raczej jedynie do ochrony przed zarysowaniami. Tak, że nie jest to dla mnie element dosyć istotny
D5000 nie ma jako takiego zabezpieczenia ekranu. D90 - ma. A jak się porysuje, można wymienić za paręnaście złotych ;)
Smirnoff07 napisał/a:
Porównując obydwa modele ze sobą widzę nieznaczne różnice, których raczej nie zauważę na zrobionych przeze mnie zdjęciach
Na zdjęciach różnic między D5000 a D90 nie zobaczysz w ogóle. D3100 ma ciut wyższą rozdzielczość i - skoro nowsza matryca, pewnie ciut niższy poziom szumów.
Smirnoff07 napisał/a:
Czyli model 3100D to bardziej chwyt reklamowy
Raczej D3100 to produkt zastępujący wstydliwy model D3000. Dzięki D3100 Nikon ma teraz dość wyrównany poziom "międzypółkowy"
Smirnoff07 napisał/a:
poprawienie błędów poprzednika czy czegoś nie zauważyłem? Ceny są praktycznie identyczne.
D3100 w stosunku do D5000 mam większą matrycę, kręci filmy FullHD i ma AF podczas filmowania.

Moim zdaniem - chcesz obrotowy ekran - bierz D5000. Nie potrzebujesz go - bierz D3100.

Smirnoff07 
Nowy

Czytałem jeszcze o Nikonie D5000 i o wadliwej serii. W takim razie nie będę ryzykował i chyba zdecyduję się na Nikona D3100. Teraz z obiektywem 18-105VR jest dostępna w MediaMarkt za 2499zł. Myślę, że to jest dobra cena i będę zadowolony z takiego zestawu. Do tego chcę dokupić kartę SanDisk SD Extreme III 8GB Class 6, a w przyszłości szkiełko do portretów Nikon AF-S 35 f/1.8G DX. Co sądzicie o takim zestawie?

Luke_S 
Maniak

Smirnoff07 napisał/a:
Co sądzicie o takim zestawie?

Dla amatora na początek bomba!

maput 
Optyczny

Jeśli nie chcesz D90, to D3100 jest b. dobrym wyborem.

A do portretów to coś troszkę dłuższego proponuję ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Smirnoff07 napisał/a:
Czytałem jeszcze o Nikonie D5000 i o wadliwej serii
Staaare i już nieaktualne :D
Smirnoff07 napisał/a:
Co sądzicie o takim zestawie?
Dobrze myślimy.. przynajmniej ja :)

Smirnoff07 
Nowy

W tej samej cenie i w tym samym sklepie jest jeszcze Canon 550d tylko, że z obiektywem 18-55mm. Jest wprawdzie bardziej zaawansowany technicznie, ale raczej postawię na Nikona z większym/lepszym obiektywem. Chociaż tez Canon to również kusząca propozycja i kolejny dylemat.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Smirnoff07 napisał/a:
Chociaż tez Canon to również kusząca propozycja i kolejny dylemat.
To jak już masz mierzyć do Nikkora 18-105VR to patrz na Canona 18-135IS

Odpowiedz do tematu