Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kamera i HD - jak odtworzyć w komputerze?
Autor Wiadomość
zelik76 
Uczestnik

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   Kamera i HD - jak odtworzyć w komputerze?

Witam.
Chcę w najbliższym czasie zakupić kamerę HD, a mój problem polega na tym że nie mam telewizora z tym systemem. Do czasu kiedy mi stary telewizor nie padnie chciałbym oglądać filmiki na monitorze komputera. Tylko nie jestem pewien czy będę je mógł odtworzyć w najwyższym formacie. Jak to jest? Gdy podłączę kamerę, albo samą kartę pamięci z czytnikiem to będę mógł oglądać obraz HD na ekranie monitora? Czy potrzeba do tego jakiegoś oprogramowania czy na Windows Media Player lub Cyber Link Power DVD da się to obejrzeć? Zupełnie się nie orientuję w tym temacie i nie chciałbym po zakupie być lekko rozczarowany. Jeżeli ktoś ma chwilkę to byłbym wdzięczny za jakiekolwiek porady w tej kwesti.

Reklama

elnino 
Bywalec

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

Jeśli jest to nowy komputer (procesor powiedzmy core2duo lub podobny) to nie ma najmniejszego problemu z odtworzeniem materiału HD - co najwyżej trzeba zainstalować kodeki i to wszystko.
Gorzej, jeśli jest to jakiś słabszy komputer...wtedy może nie udać się odtworzyć materiału płynnie.

Ktosik 
Bywalec

nie wiem jakie masz wyjścia w monitorze, ale może można bezpośrednio z kamerki podłączyć?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

bezpośrednio do monitora? podejrzewam że nie, chyba że ma monitor z hdmi.

Podstawa... ściągnij film ful hd w mkv i spróbuj obejrzeć (polecam filmy o wielkości 20 gb :D ).
Wtedy będziesz wiedział czy dasz radę :)

Jeśli masz minimum 2gb ramu, karte graf. około 7600GT czy też jak wyżej, procek core2duo to nie powinno być problemów. Do filmów w AVCHD polecam Splash... bardzo prosty odtwarzacz.

Standardowo przy kamerze dostaniesz zwykłe kable RCA lub ostatecznie Component.
Możesz się podłączyć pod jakiś telewizor led czy plazmę... w monitorach rzadko.
Dokup sobie przewód mini-hdmi>HDMI jeśli chcesz rozdzielczość HD czy FullHD na ekranie telewizora czy monitora (bezpośrednio)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

A co to za problem oglądać materiał HD, na telewizorze SD, bo nie bardzo rozumiem?

zelik76 
Uczestnik

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

Mam procesor Core 2 Duo, karta graficzna holera wie jaka, komputer dostałem dwa lata temu na gwiazdkę. Ale Call of Duty 4 chodzi to chyba jest nie najgorzej? Widać tylko odpowiedniego programu potrzebuję. Jak będą jakieś problemy to rozwinę trochę ten wątek :razz:
Dzięki za rady chłopaki.

[ Dodano: Czw 16 Gru, 2010 10:23 ]
jadd 75 z zasłyszanych opini wiem że chyba obrazu HD nie odtworzysz w telewizorze SD ponieważ do tego potrzebny jest kabel HDMI czy jakoś tak. Stare telewizory nie mają wejścia na to ustrojstwo, a ze zwkłego kabla AV będzie obraz SD. Mogę się mylić, jak coś to mnie poprawcie, bo to tylko zasłyszana opinia, ja się nie znam bo nie miałem jeszcze w rękach tej technologi HD z tymi całymi jej kablami.

elnino 
Bywalec

Wysłany: Czw 16 Gru, 2010   

z takim sprzętem nie będzie żadnego problemu z oglądniem HD na monitorze.

Na starym tv można oglądać materiał HD przez właśnie kabel AV czy SVIDEO w zależności od wejść, ale zobaczymy oczywiście tylko 720x576...czyli SD.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

zelik76 napisał/a:
a ze zwkłego kabla AV będzie obraz SD
No to chyba oczywiste - ale oglądać można bez problemu.
zelik76 napisał/a:
nie miałem jeszcze w rękach tej technologi HD z tymi całymi jej kablami.
Cała "technologia HD", to po prostu obraz wyższej rozdzielczości... :roll:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

zelik76 napisał/a:
Do czasu kiedy mi stary telewizor nie padnie chciałbym oglądać filmiki na monitorze komputera. Tylko nie jestem pewien czy będę je mógł odtworzyć w najwyższym formacie. Jak to jest?

A to jest kamera HD, czy Full HD ?
Aby oglądać film w rozdzielczości Full HD musisz mieć ekran z rozdzielczościa minimum 1920x1080.
-----------------------------
Tak wogóle to myślę, że powinieneś się zainteresować oprogramowaniem do przechwytywania i obróbki filmów z kamery, jakakolwiek by ona nie była.

W tym temacie proponuję abyś zapoznał się z ofertą firmy Pinnacle, a szczególnie aplikacji Pinnacle Studio HD. Oprogramowanie to zgrywa materiał z kamery, daje możliwości obróbki, docinania, przejść i cuda wianki, po zamianę na różne formaty w zależności od zapotrzebowania. Polecam. :wink:

------------------------------
Pinnacle Studio 14 Ultimate Collection

Opis:
• Wejdź prosto na szczyt listy przebojów filmowych - dzięki najwyższej wersji z rodziny Pinnacle Studio, Pinnacle Studio HD Ultimate Collection. Kolekcja ta zawiera wszystko czego potrzebujesz aby opowiedzieć twoją historię.
• Oprócz możliwości rozbudowanego Studio Ultimate zawiera kompletny zestaw wtyczek oraz zielone płótno do zaawansowanych efektów Chroma-key.
• Z nowym, prostszym interfejsem utwórz filmy najwyższej jakości w wysokiej rozdzielczości, dołączając wspaniałe efekty, przejścia, animacje i wspaniały dźwięk Dolby Digital 5.1, wykorzystując nowe narzędzia Avid pochodzące z profesjonalnej linii produktów.
• Olśnij swoją widownię udostępniając dzieło w formacie panoramicznym. Obecnie dostępne opcje udostępniania są praktycznie nieograniczone: od Blu-ray i AVCHD do YouTube, iPod, Nintendo Wii i inne.
• Cechy Studio HD Ultimate Collection14:
Ruchome tytuły, dodatkowo ekscytujący nowy wygląd tytułów, menu DVD, efekty i ponad 80 schematów montażu
Zatrzymywanie ruchu do stworzenia niesamowitych animacji oraz efektu przyśpieszonego tempa
Stabilizacja obrazu z kamery z technologią wykorzystywaną przy profesjonalnych produkcjach filmowych
• Dźwięk Dolby Digital® 5.1
Udostępnianie na nośnikach Blu-ray, HD DVD, DVD, YouTube (z eksportem materiału panoramicznego), do sieci oraz eksport dźwięku bezpośrednio do MP3
Eksport materiału do formatów: Flash, QuickTime, poprawione AVCHD, PS3, Nintendo Wii, Xbox i innych
Animacje, przejścia i efekty w hollywoodzkim stylu – Pinnacle Studio Ultimate i zestaw wtyczek Red Giant

Zawartość pakietu:
• Płyta DVD zawierająca: Pinnacle Studio HD Ultimate Collection 14;
• Wtyczki Red Giant: ToonIt, Knoll Light Factory, Magic Bullet Looks,
• Trapcode Shine, 3D Stroke, Particular
• Przewodnik szybkiego startu Pinnacle Studio; Instrukcja obsługi w pdf (w.polska)
• Instrukcja obsługi drukowana (w. angielska)
• Zielone płótno do efektu kluczowania
• UWAGA! Wymagana jest bezpłatna aktywacja produktu przez Internet.

Wersja językowa
• Polska
• wielojęzyczna

Platforma OS
• Microsoft Windows XP
• Microsoft Windows Vista
• Windows 7

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010   

tyle że autor nie ma na razie nic z HD oprócz planowanego zakupu kamery :)

Na razie pozostańmy chyba, że podłączy sobie normalnym przewodem i będzie oglądał w rozdzielczości SD

zelik76 
Uczestnik

No nie mam... ale przecież dobrego telewizora i monitora do śmieci nie wyrzucę, a jak już kupuję kamerę to szkoda by było kiedyś z tego HD nie skorzystać. Na razie pooglądam sobie w niższej jakości niestety. Na YouTube gdy przeglądam sobie możliwości niektórych kamer klikam na najwyższy format HD i obraz się zdecydowanie poprawia, ale nie dokońca jestem przekonany czy oglądam w SD czy HD. Przeglądałem specyfikację monitora i ani słowa o HD. Co do kamery to tak mi śpieszno, bo coś czuję że po nowym roku ceny pójdą w górę i zależy mi na szybkim zakupie. Ale z tym też ciężko mi się zdecydować. Mając 1800 zł max. i czytając masę opini w necie byłem zdecydowany na Panasonica HDC SD60, bo wszyscy zachwalali ten model. Po organoleptych oględzinach fakt, obraz fajny, tylko ta sztuczna zieleń... Nawet manualnie, ani zmianą temperatury nie da się tego zniwelować. Patrząc od strony fotografa amatora inaczej się patrzy na takie rzeczy. A tu wszystko zzieleniałe wychodzi. Zraziłem się bardzo i myślę o Sony HDR CX 115, tu znowu rozdzielczość naciągana i przetważana, bo opcjonalnie ma 1.35 pix. , a w HD powinno być min. 2,02 o ile dobrze pamiętam. Ale kolory i przejścia tonalne zdecydowanie lepsze niż w Panasie. Jakość obrazu zbliżona, z minimalną przewagą AF w Panasonicu. Zainteresował mnie też Samsung HMX T 10 - tu matryca 1/2.3 cala, pełne HD, kolory - bakja, ale długo go w rękach nie mialem bo sprzedawca dosłownie wyrywał mi go z ręki objaśniając po swojemu całą zawartość menu. No wygadałem się całkowicie nie na temat, ale mnie już od tego wszystkiego szukania, testowania, słuchania opini głoowa booli. Może sobie dokupię pojemniejszą kartę do D 90 i bedę miał filmowanie z głowy... Tyskie się w butelce skończyło, znaczy się kończyć trzeba ten poemat :sad:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

zelik76 napisał/a:
Tyskie się w butelce skończyło

czas spać :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 19 Gru, 2010   

zelik76 napisał/a:
Na YouTube gdy przeglądam sobie możliwości niektórych kamer klikam na najwyższy format HD i obraz się zdecydowanie poprawia, ale nie dokońca jestem przekonany czy oglądam w SD czy HD. Przeglądałem specyfikację monitora i ani słowa o HD.
A jaką rozdzielczość ma ten monitor? Przecież to wynika bezpośrednio z tego... :roll:
BTW, materiały na YT są tak silnie kompresowane, że nawet jeśli udostępniane jest 1080p, to jakość jest taka se. Znacznie lepsze jest tu Vimeo.

zelik76 
Uczestnik

Monitor ma rozdzielczość 1600x900 przy 20".

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pełna rozdzielczość HD to 1920x1080 i to wyświetlacze z taką matrycą mają dopisek FullHD. Te co mają HD ready - na ogół obsługują tryb 1280x720. Jeśli takich dopisków nie mają - (z reguły) mają inne rozdzielczości.

Odpowiedz do tematu