Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 10 Gru, 2010 Panasonic HDC-SD600 czy Sony HDR-CX305E
Witam! Planuję kupić sobie kamerę cyfrową, głównie do nagrywania wakacji i imprez rodzinnych. Zastanawiam się nad dwoma: Panasonic HDC-SD600 i Sony HDR-CX305E. Którą byście polecali. Napiszcie proszę o ich wadach i zaletach. Zależy mi na bardzo dobrej jakości obrazu w dzień i co najmniej dobrej jakości przy sztucznym oświetleniu. istotny jest dla mnie również dźwięk. Proszę o rady, z góry dziękuję i pozdrawiam
Najpierw różnice wynikające ze specyfikacji (S - Sony / P - Panasonic):
Przetwornik:
- S - Exmor R (bardzo dobry)
- P - 3MOS (kto wie czy nie lepszy)
W Sony mamy na jednym przetworniku wielkości 1/4" umieszczone 7,1 mpix, w Panasonicu na trzech przetwornikach 1/4,1" mamy umieszczone 9 mpix. Wynika z tego, że zagęszczenie pikseli w Sony jest 2,4x większe. Ze względu na szumy i reprodukcję kolorów w tym miejscu punkt dla Panasonica.
Optyka:
- S - Sony G 2,9 mm - 34,8 mm (eq FF: 29,8 mm - 357,6 mm) f 1,8 - 3,4
- P - Leica 3,45 mm - 41,4 mm (eq FF: 35,0 mm - 420 mm) f 1,5 - 2,8
Obiektyw Leici w Panasonicu ma lepsze światło i doświadczenia wiem, że ma także znakomite własności optyczne. Sony ma za to szerszy kąt.
Wyposażenie:
- S - 16 gb pamięci wewnętrznej, ostrość w trybie manualnym, minimalne oświetlenie: 3 lx
- P - 0 gb pamięci wewnęrznej, ostrość i przysłona w trybie manualnym, minimalne oświetlenie: 1,4 / 1 lx
Resztą w zasadzie się nie różnią.
Kamerki są do siebie porównywalne - i z jednej i z drugiej powinieneś być zadowolony.
Dzięki za szczegółowe porównanie Czyli do Panasonica musiałbym jeszcze dokupić kartę pamięci, która też na pewno tania nie jest. A co sądzisz o kamerce Samsung HMX-S15? Lepsza niż te 2 wspomniane wcześniej przeze mnie?
Ta kamera to dla mnie zagadka. Na polskiej stronie Samsunga jej nie ma. Ze specyfikacji znalezionej na stronie amerykańskiej wygląda na to, że jest to podobny poziom do Sony / Panasonica, jednak specyfikacja jest, delikatnie mówiąc ...enigmatyczna i rzetelnego porównania parametrów nie da się zrobić. Nie wspominając o tym, że ergonomia kamer Samsunga to dla mnie wielka zagadka.
Skoncentrowałbym się na wyborze Sony / Panasonic.
[ Dodano: Pią 10 Gru, 2010 12:56 ]
Karta SD 16 gb (class 6) Preteca to wydatek rzędu 150 zł.
Wiem, że trochę marudzę ale jeszcze zapytam o kamerkę Sony HDR-CX155E. Co o niej można powiedzieć. Byłaby dobra do kręcenia wakacji, imprez rodzinnych itp. ? Czytałem o niej dużo pozytywnych oinii
Ja już chyba nie mogę oglądać więcej tych kamer,bo co chwilę podoba mi się inna. Ale naprawdę zachwyciłem się kamerą Panasonic HDC SD707. Co o niej sądzisz? Posiada pamięć wewnętrzną?
W sumie to racja. Zastanawiam się też, czy może nie kupić sobie aparatu, który dobrze nagrywa w HD. Znalazłem na przykład Panasonic Lumix DMC-GH1. Podobno lepiej nagrywa filmy niż niejedna kamera. Może polecasz jakieś aparaty, które bardzo dobrze nagrywają filmy?
Michaels1800, poczytaj trochę wątków dotyczących filmowania lustrzankami, w szczególności zaś zalet i wad takiego rozwiązania. W tym dziale znajdziesz trochę materiału.
Zależy które wady masz na myśli. AF, owszem. Ale sam form-factor puszki fotograficznej może być dla kogoś nie do przyjęcia po jakimś czasie użytkowania, a przy kupnie niekoniecznie się o tym pomyśli, jak ktoś szuka sprzętu do „kamerowania dzieci i imprez”.
Dla mnie aparat foto z funkcją filmowania w żadnym razie nie jest zastępstwem amatorskiej kamery „do kamerowania”.
komor, myślę że może być. Kwestia umiejętności kamerzysty/fotografa + możliwości ustawień manualnych w samym korpusie.
Jedynym niepodważalnym ograniczeniem jest czas nagrywania. W lustrzankach ograniczony do ok. 10 minut, przy filmowaniu dłuższych uroczystości to za mało. Nie wiem jak to jest w GH1, bo filmowanie w aparatach kompaktowych to całkiem nie moje poletko.
Ale co chcesz powiedzieć – że GH-1 nie ma kształtu typowego dla lustra? Bo nie rozumiem. Po prostu niezorientowanych trzeba ostrzec, że to jest troszkę inna bajka niż typowa kamera, żeby potem nie było zawodu. Możliwości są większe, pod warunkiem, że wiemy jak i do czego to najlepiej użyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14