Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam . Został skradziony kilka miesięcy temu aparat lustrzanka D60 którego byłem posiadaczem, podejrzewam pewną osobę mianowicie sąsiada, a że mieszkamy razem jako wspólnota jak i kilka innych osób w domu, wiadomo że po kradzieży aparat musiał wyjść na zewnątrz w razie poszukiwań.
Trafiłem na pomysł wejścia na NK-nasza klasę i obejrzenia zdjęć jego i jego znajomych, zobaczyłem że jego była dziewczyna z którą był długo i oddał by dla niej wszytko aby tylko wróciła , miała wstawione stare zdjęcia robione telefonem przed kradzieżą ,lecz 3-4 miesiące później rzuciły mi się w oczy zdjęcia które zostały zrobione prawdopodobnie lustrzanką, stwierdziłem tak bo przy kradzieży pozostawiłem ustawienia datowania zdjęć a u niej były właśnie takie zdjęcia podatowane więc pomyślałem jak to by sprawdzić konkretnie czym to było robione.
A więc wszedłem na jej profil na nie widoku NK jak pisałem wcześniej i podarłem zdjęcia do przebadania, zdjęcia nie są z informacją EXIF które podają szczegóły jakim aparatem było robione, zdjęcie jest formatu JPG ,
Pytanie czy da się sprawdzić może jakimś specjalnym programem tego rodzaju zdjęcia z NK, aby dowiedzieć się w jakiś inny sposób czy to akurat ten sam aparat co został mi skradziony porównując oczywiście moje zdjęcia z tymi które pobrałem do pobrania.
Chciałbym dodać że sprawdzałem to poprzez program Adobe Photoshop CS3 w samym Adobe Photoshop CS3 nie pokazało mi żadnych informacji ponieważ jak pisałem wcześniej nie ma EXIF, ale otwierając przeglądarkę Adobe Photoshop mianowicie Adobe Bridge, klikając na (file info.) informację o zdjęciu a później na Advanced z prawej strony wyświetla się w formie drzewa informację , klikając na EXIF PROPERTIES jest taka informacja EXIF VERSION : i numer czyli 0221 jak i inne dane czyli liczba kolorów i reszta po kolei co tam jest się zgadzają z moim zdjęciem robionym Nikonem D60 które też było wstawiane na NK na moim profilu.
Czy po tym można stwierdzić że zdjęcie było robione z tego samego aparatu czyli Nikona D60?
O jaką kol wiek wskazówkę proszę i dziękuje za uwagę.
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 14 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Nie zgłaszałem kradzieży na Policji bo to jest na terenie UK, wątpię żeby doszli w tej sprawie do czegoś , zastanawiam się czy jest sens, w sumie już trochę minęło trochę czasu, jestem ciekaw czy Policja mogła by dojść w jakiś sposób do tej osoby po zdjęciach które są wstawiane na sieci, typu Facebook , czy NK może mają specjalne programy do tego ...
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 16 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz
jestem ciekaw czy Policja mogła by dojść w jakiś sposób do tej osoby po zdjęciach które są wstawiane na sieci, typu Facebook , czy NK może mają specjalne programy do tego ...
To nie S-F. Nie idzie odróżnić plików wygenerowanych przez dwa aparaty, tak, aby można było je przypisać do konkretnej sztuki. Być może można by to było zrobić, na podstawie darka i porównaniu układu bad/hot pikseli, ale musiał byś mieć taki obraz i jeszcze namówić podejrzanego, żeby zrobił taki sam i Ci go udostępnił w pełnej rozdzielczości. IMO bardzo mało prawdopodobne, ale nie niemożliwe.
Znacznie bardziej prawdopodobne jest odzyskanie sprzętu, jeśli zgłosisz się na policję i podasz jego numer seryjny.
Został skradziony kilka miesięcy temu aparat lustrzanka
D60
Witam , należało od razu zgłosić , jeżeli złodziej czyta przykładowo
te forum to sprzeda aparat by pozbyć się dowodu.
Jest też inna metoda , męska rozmowa w cztery oczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11