Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie. Podjąłem ważna decyzje chce kupić lustro. Dotychczas strzelałem fotki aparatem Sony DSC-H9. Lecz już mi niestety nie wystarcza. Chce kupić dobrą lustrzankę. Chodzi mi o body. Mam dylemat pomiędzy Sony A580 a Canon 550D. Co sądzicie o tym nowym modelu od Sony. Czytałem sporo i wydaję mi się dobrym wyborem. O obiektywy nie martwię się o cenę. Bo jestem w stanie kupić każdy potrzebny mi obiektyw ile by nie kosztował. Chodzi mi o body. Które lepsze względem was. Ja bardziej postawił bym na Sony a Wy?
kistian, skoro możesz pozwolić sobie na każdy obiektyw, ile by nie kosztował, to po co się ograniczać. Na twoim miejscu brałbym pełną klatkę, czyli A900 lub 5D Mk2. I piszę to całkiem poważnie... Za Canonem przemawia w tym momencie większa dostępność szkieł, które w porównywalnym zakresie ogniskowych są tańsze niż u Sony. Za to Sony ma w odwodach samego Carla Zeissa co też jest poważnym argumentem za... Decyduj sam.
Ciekawszą puszkę ma Sony. Z kolei obiektywy Canon.
Obiektywy?
Przy założeniu, że cena nie gra roli (aby na pewno ? ) okazuje się, ze Canon ma po prostu więcej różnych obiektywów wypełniających więcej nisz niż Sony. Tylko tyle. (aczkolwiek są też takie dziwne unikaty, które znowu ma S a C nie ma...) Jakościowo patrząc to poważnych różnic pomiędzy czołowymi obiektywami obu firm raczej nie ma.
[ Dodano: Czw 16 Gru, 2010 11:01 ]
kistian napisał/a:
Mam dylemat pomiędzy Sony A580 a Canon 550D. Co sądzicie o tym nowym modelu od Sony. Czytałem sporo i wydaję mi się dobrym wyborem. O obiektywy nie martwię się o cenę. Bo jestem w stanie kupić każdy potrzebny mi obiektyw ile by nie kosztował. Chodzi mi o body. Które lepsze względem was. Ja bardziej postawił bym na Sony a Wy?
Kupując niepełnoklatkowe Sony włazisz najprawdopodobniej w ostatnią klasyczną cyfrową lustrzankę formatu APS-C pod bagnet alfa. Jeśli kiedyś będziesz chciał zmienić korpus (a obawiam się ze przy tym co oferują korpusy tego rodzaju - chodzi o te oba które wymieniłeś - może to być dość prędko) to bedziesz miał do wyboru właściwie tylko zapowiadany i niewiadomo-jeszcze-jaki a77 czyli jakieś tam zaawansowane body APS-C z lustrem półprzepuszczalnym i elektronicznym wizjerem (chyba, bo u Sony wiadomo coś wtedy gdy to cos jest juz na rynku...).
Oczywiście - zawsze można się przesiąść na pełna klatkę i tu masz (i wysoce prawdopodobne, że jeszcze długo będziesz miał ) do dyspozycji klasyczna lustrzanke także u Sony.
Tyle, ze będąc pozbawionym ograniczeń finansowych raczej bym od razu kupował jakies tam podstawowe body pełnoklatkowe z niezłym obiektywem w komplecie. A czy to będzie Nikon, Canon, czy Sony... to już znacznie bardziej obojętne. Tzn. zależy od głównego celu fotograficznego. Można też kupić całkiem poważny korpus niepełnoklatkowy - tyle że wtedy będziesz miał wybór pomiędzy Pentaxem, Canonem i Nikonem. W każdym razie unikałbym kupowania takiego 'rozpędowego' korpusu jak a580 czy 550d... bo po jakie licho komu lustrzanka popularnej klasy wstępnej
...Canon ma po prostu więcej różnych obiektywów wypełniających więcej nisz niż Sony. Tylko tyle. (aczkolwiek są też takie dziwne unikaty, które znowu ma S a C nie ma...) Jakościowo patrząc to poważnych różnic pomiędzy czołowymi obiektywami obu firm raczej nie ma.
Dlatego napisałem, że Canon ma ciekawsze, a nie lepsze jakościowo.
Można jeszcze pomyśleć o Pentaksie. Sony za rok, dwa nie będzie robić dobrych aparatów tylko wynalazki na które ich marketing nakręci ludzi.
Hmm, czyżby jednak Kolega MM uważał, że obecnie Sony robi jakiekolwiek dobre aparaty?
A tak poważnie, Sony będzie robić dalej dobre aparaty (w odpowiednich przedziałach cenowych), tyle że będą one zdecydowanie inne od oferty Canona i Nikona.
[ Dodano: Czw 16 Gru, 2010 13:57 ]
Luke_S napisał/a:
Dlatego napisałem, że Canon ma ciekawsze, a nie lepsze jakościowo.
Ciekawsze (w sensie dobrze pojętej kuriozalności) to akurat ma Sony. Lustrzany 500/8 AF czy manualny 135/2.8 STF to są ciekawe unikaty
Wiem wiem, że jak przy braku ograniczeń finansowych można brać od razu lustro z najwyższej półki. Tyle że to będzie moja pierwsza lustrzanka. A do nauki na lustrze nie chciałbym kupować od razu najdroższych modeli. Przecież przede wszystkim dobre zdjęcia w znacznym stopniu zależą od fotografa, często na drugim miejscu jest aparat. Tak właśnie myślałem, że najpierw kupię tańsze body i przez czas użytkowania będę dokupywał potrzebne mi obiektywy. I później (wiadomo że taki czas nastanie) wymienić body, ale właśnie tu jest ważny aspekt. Żeby te obiektywy co kupie do tego "tańszego" body będą w przyszłości nadawały się. Raczej jak kupię już jednej firmy aparat to pozostaje już przy niej. Chyba że faktycznie konkurent wypuści jakieś zajebiaszcze cacko.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz.
Bo w np w Sony jest stabilizacja obrazu w body a w Canonie 550d nie. Czy brak tej stabilizacji to faktycznie taka duża wada, czy chwyt marketingowy ze strony Sony?
Bo w np w Sony jest stabilizacja obrazu w body a w Canonie 550d nie. Czy brak tej stabilizacji to faktycznie taka duża wada, czy chwyt marketingowy ze strony Sony?
Stabilizacja jest zaletą. Sony ma ją w puszce, w Canonie możesz ją mieć w niektórych
obiektywach.
Stabilizacja się nie przejmuj. Jak nie ma w body to jest w większości nowych obiektywów.
Przy Twoich założeniach linearnej rozbudowy i ewolucji IMO zdecydowanie bezpieczniejszy jest Canon, Nikon czy choćby Pentax.
Sony potrafi np. przez niezły kawał czasu nie produkować żadnego poważnego korpusu APS-C... Po tym to ja już nie wiem co im jeszcze do łba strzeli.
Użytkuję Sony, Minolty (czyli - typowy gość związany od dłuższego czasu z bagnetem A), uważam że to całkiem fajne aparaty... ale po cyrkach z sonowską oferta dziś bym w ten system nie wszedł. Choć pewnie z nimi zostanę... o ile bedzie nowy pełnoklatkowiec i o ile będzie on w miare normalną lustrzanką (i - do cholery - nie będzie przypominał żadnego Canona...)
[ Dodano: Czw 16 Gru, 2010 23:00 ]
kistian napisał/a:
To że jest zaletą to wiem Czyli obiektywy do canona ze stabilizacja są droższe, niż bez stabilizacji?
Sa droższe, ale średnio rzecz biorąc nie są droższe od analogicznych obiektywów Sony bez stabilizacji
kistian napisał/a:
Czy np teraz kupując aparat Sony A580 i później za jakiś czas, wymienić body na A900 obiektywy będą pasowały czy lipa ?
Beda pasować... ale częściowo lipa...
Po prostu duża część nieco tańszej ofery obiektywowej wszystkich producentów szczególnie w zakresie niskich ogniskowych jest dedykowana do formatu APS-C.
Takim obiektywem zrobisz bez kłopotu zdjęcie alfą 900... ale będzie ona pracowała w trybie aparatu APS_C wykorzystując tylko częśc matrycy.
Zresztą, z canonami będzie też podobnie (tyle czy w ogóle pełnoklatkowym canonem z obiektywem APS-C zrobisz zdjęcie - to nie wiem...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9