Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 XI Targi Sprzętu Fotograficznego, Filmowego, Video....
Dzisiaj minął pierwszy dzień Targów Foto. Moc wrażeń, dużo zdjęć, dużo sprzętu, dużo testowania choć... postępu nie widać. Wydaje mi się, że poprzednie targi stały na wyższym poziomie. Nikon cieniutko, Canon praktycznie nie istnieje, Olek jako tako, Pentaxa dzisiaj nie zauważyłem (poszukam jutro). Jest pozytywny wyjątek. Ma nazwę Sony i jest przykłądem na to jak się robi świetną promocję. Jako ciekawostkę z dobrego źródła podam, że to i tak była wersja okrojona. Jak Robert mnie nie zabije to kilka zdjęć na serwer wstawię. Niestety zdjęć z Canona 450D (tak, było to "cudo" w liczbie sztuk JEDEN) nie mogę wstawić bo mi zakazano. Ale na priva mi nie zakazano wysyłać. Do tego wrażeniami też się już mogę podzielić
Można dobrać sobie torbę, przebrać w głowicach i statywach, wybrać album foto (nawet taki książkowy), potestować mnóstwo obiektywów Sigmy. Niestety ta ostatnia dała ciała, nie było ważnych dla mnie nowości w stylu 120-400 OS czy 150-500 OS o 200-500/2.8 nie wspomnę. Na osłodę były pięknie półnagie modelki
Wysłany: Czw 13 Mar, 2008 TARGI FOTO I VIDEO ŁÓDŹ- mini impresja
Witam
Właśnie wróciłem z szybkiego przelotu po Targach Foto i Video, z którego optyczni napiszą zapewne recenzję. Zanim to zrobią, ja pokuszę się o niewielką poprzelotową impresję. Oczywiście zwracałem głównie uwagę na to co mnie interesowało (obiektywy, aparaty), a nie na całokształt. Wystawców mniej więcej tyle jak co roku, pojawił się ponownie Nikon, choć w co nieco skromniejszej niż dwa lata temu oprawie. Dwa bardzo wyróżniające się stoiska to: Sony, urządzone wręcz w osobnej hali, fajnie ozdobionej w stylu high-tech+ tradycyjno japońskiej, ze wszystkimi dostępnymi obiektywami i aparatami, oraz stoiskiem gotowania sushi i malowania japońkiej kaligrafii w samym środku. Kto chciał mógł posłuchać wykładu na temat aparatów i technologii. Z ciekawostek (dostrzegalnych tylko dla maniaków fotograficznych) Sony, nawiązując do dłuższych tradycji swojego działu foto, wystawiło gablotkę z "zabytkami" marki Minolta, m in. cyfrówką z lat 80-tych wielkości 2 cegieł, jak i np. Minoltą 7000 (był to pierwszy aparat fotograficzny z autofokusem jakim w życiu fotografowałem, dzieckiem będąc, w roku 1987). Naprawdę widać że Sony traktuje poważnie klienta.
Drugie wielkie i bardzo efektowne stoisko to, o dziwo, K-Konsult, czyli m.in. Sigma, gdzie jak co roku można było zapinać sobie dowolny obiektyw produkcji tejże firmy, przynajmniej w mocowaniu Canona i Nikona. Wystawiono na statywach także wszystkie nowości ze stabilizacją, o których pisało niedawno optyczne. Dokonałem także rejestracji kołowego obrazu z circular fisheye 4,5 na matrycy mojego 10D. Musiał się zdziwić, bo jeszcze takiego czegoś nie oglądał. Olbraymia ilość obiektywów do testów i duża ilość kompetentnej obsługi.
Pozostali "duzi" gracze z rynku lustrzanek to system 4/3 w osobie Olympusa, choć w porównaniu z Sony czy Sigmą możnaby rzec że obiektywów było jak na lekarstwo, a E3 do macanie mieli może z 1 sztukę (może przybyłem na stoisko w złym momencie, ale głównie rzucały się w oczy rozstawione do testowania kompakty.
Tradycyjnie jak co roku Canon Polska, był tak naprawdę stoiskiem Foto Nova, czyli swojego dealera. W porównani z pozostałymi konkurentami wyglądał jak sklep GSu wobec butiku Prady (może przesadzam co nieco)- nad wyraz skromnie, a przede wszystkim ciasno. Nowości jednakoż były, m in. 450D w jednym egzemplarzu, który można było sobie chwilę poużywać, a także kilka 40D i obiektywy. Można było sobie także postrzelać do modelki, z lekka wciśniętej między statywy a ścianę. Jakoś to Canonowi idzie, ale szkoda że tylko jakoś... Jeśli ktoś miał ochotę na próbowanie sprzętu canonowskiego z grubej rury, to w sąsiedniej hali czekały na niego m.in 300/2,8 IS, 500/4 IS, ale na stoisku Pstryk.pl.
Na koniec duża łyżka dziegciu z mojej strony podlana firmom Migomex i Foto-Technika, czyli dealerom Tamrona i Tokiny. Miałem niewiele czasu i spędziłem go m.in. na poszukiwaniu szerokokątnych obiektywów tychże firm. Być może ktoś uważnie i dokładnie przetrząsający oferty wszystkich sklepików na targach poprawi mnie, ale W TRZECH HALACH TARGOWYCH , WŚRÓD KILKUSET WYSTAWCÓW NIE BYŁO ANI JEDNEGO PRZEDSTAWICIELA, LUB CHOĆBY DEALERA TOKINY I TAMRONA!!!! Niniejszym amator odwiedzający targi nie dowie się o istnieniu takowych firm w ogóle!!! Niech żyje Sigma, jedyny niezależny producent obiektywów na naszym rynku! Ha ha ha.
I to z grubsza o sprzęcie byłoby na tyle.
No ale gdzie są jakieś zdjęcia z targów? Na newsach u Optycznych nie ma, na Fotopolis też. Czy to znaczy, że wszyscy to zlali, czy jeszcze nikt nie zdążył puścić żadnej relacji foto?
Relacja foto będzie w sobotę bo takie są warunki umowy. A zdjęć jest od..... i ciut ciut
Jak już tak bardzo chcecie to mam coś bez PS-a... Coś ze stoiska Sigmy
No pokazana relacja ogrzała nieco moje podejście do targów, szkoda tylko że Pani z firmy prezentującej "moją" markę jakaś taka niewyspana - worki pod oczami. No ale chyba trzeba było od 4 rano makijarz robić więc można zrozumieć.
No pokazana relacja ogrzała nieco moje podejście do targów, szkoda tylko że Pani z firmy prezentującej "moją" markę jakaś taka niewyspana - worki pod oczami. No ale chyba trzeba było od 4 rano makijarz robić więc można zrozumieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9