Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam czegoś w miarę uniwersalnego do D70s i natrafiłem N 24-120 VR. "Cieszy" się on opinią nieostrego szkła. Poogladałem fotki na http://www.pbase.com/came..._120_35g_afs_vr i stwierdziłem, że najgorzej nie jest. Co sądzicie o tym wyborze? Zaznaczam, że wątpliwym jest, bym kiedykolwiek wyszedł poza rozmiar pocztówki. To miałoby być szkło do amatorskiego zastosowania, ot, taki uniwersalny obiektyw na podróże małe i duże.
Hmm... To co w zamian? 18-135? A może Sigma lub Tamron 18-200? Bo na nikonowskiego VR to w zyciu robaczka nie uzbieram
Tego 24-120 mógłbym mieć za ok. 1400 zł
Wtedy wchodzisz w jakieś megazoomy i jakość dostaje po głowie. Lepiej 18-70 plus coś
dłuższego. To może być w zależności od upodobań i zawartości portfela prosty 55-200 mm
(tutaj Nikon wypada dobrze) lub klasowe Sigmy 50-150 i 70-200 o f/2.8 lub nawet jakaś stałka.
Po lekturze for i opinii w necie zdecydowałem się na dwa obiektywy: coś na spacer i coś dłuższego.
Na spacer mysle o Nikkorze 17-70 lub Tamronie 28-75. Przy Tamronie trochę mam obawy, czy nie braknie szerokiego kąta, choć spotkałem się z opiniami, że to aż tak nie doskiwera.
Jeżeli chodzi o tele, to nie stać mnie na coś jasnego, więc wybór chciałbym zacieśnić do dwóch szkieł w podobnej cenie:
Nikkor 55-200
Nikkor 70-300G
Ten drugi kusie dłuższą lufą, choć opinie są takie, że ostry to on jest do 200 mm, później zaczynają się schody. Jakaś rada?
Mam jeszcze pomysł, by zamiast tele kupić jakiś używany macro 90-105 mm. Czy to dobry pomysł?
Do widoczków, tamron 28-75 będzie za wąski. Zachęcam do Nikkora 18-70.
Dobry obiektyw 90-105 (Tamron czy Sigma) to rewelacyjne szkło. Portrety i makro wychodzą z nich rewelacyjne. Jeśli w tym gustujesz, to będzie on lepszym wyborem niż 55-200.
Jeżeli chodzi o tele to zdecydowanie Sigma 70-300 APO. Kolega spotter (perfekcjonista jakościowy) miał tego Nikkora 70-300 i za żadne pieniądze by go nie chciał z powrotem. Jeżeli macro to polecam Tamrona 90/2.8. Jedyna wada to aberracje widoczne w odpowiednim świetle. Zalety to solidność, niesamowita ostrość od pełnej dziury (tutaj byłem zdziwiony a niejedno szkło podpinałem pod swoje body), super celność AF i choć głośny to wcale się nie ślimaczył z pracą.
Dziękuję za wszystkie opinie. Zdecydowałem się na N17-70. Tele kupię później. Chciałbym ewentualnie się tylko dowiedzieć jak wg Was wypadłoby porównanie 70-300 Sigmy z 55-200 Nikona.
Teraz jeszcze musze się zdecydować na lampę, ale to już w innym wątku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10