Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Garść pytań przed zakupem lustrzanki...
Autor Wiadomość
Eyesmon 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Mar, 2008   Garść pytań przed zakupem lustrzanki...

Wstęp
Jestem na etapie kupna liustra - to będzie moja pierwsza (wcześniej tylko kompakty i to raczej pstrykacze). Chciałem kupić hybrydę (Panas Fz-50 lub FZ-1 ale kolega pożyczył mi na weekend Nikona D40 i Fuji 6500 - różnica kolosalna (szybkość działania, autofocus i do tego naprawdę banalnie prosta i intuicyjna obsługa) - mam małego bąbla który wciąż w ruchu więc potrzebuje naprawde szybkiego aparatu żeby ją uchwycić :) Ale do rzeczy...

Myślę między Nikonem D60 (czyli jak kolegi + parę bajerów ale to jednak nowość a mogę go mieć za jakieś 1900), Canonem 400d (licząc razem z cashbackiem Canona - 1650) - ew. Pentax K100 D super, Sony A200 (raczej wykluczam Olympusa E-510) - oba też poniżej 2000.
I teraz pytania (WIEM ŻE TAKICH WĄTKÓW BYŁO WIELE ale cashback jest teraz, D60 też weszło na dniach więc temat świeży no i parę pytań więcej :)

Konkret:
1. Czy to ta sama półka - mam wiele informacji że jednak D60 to niższa półka niż C 400d (że niby canon i nikon zazębiają się - d40, wyżej 350, wyżej d60, wyżej 400 - potem 450, wyżej d90 (lub inny następca d80)
2. Może to pierdółka ale canon nie ma funkcji dopalania lampy błyskowej (na zasadzie długiego czasu ekspozycji) - nikon ma to nawet z poziomu przycisku na obudowie, canon nawet głęboko w menu nie - czy można jakoś te dopalanie zrobić w canonie inaczej?)
3. OGÓLNIE potrzebuje sprzętu w miarę małego, szybkiego i w miarę ostrego, do robienia zdjęc w ruchu (dziecko), widoczków z wakacji, zwierzątek, może z czasem jakiś zoom się dokupi i stałkę ale na razie (JAKIŚ ROK PRZYNAJMNIEJ) to kit. Aparat będzie też wykorzystywać żona więc nie może być za wielki.

Miałem te aparaty w rękach. Osobiście nalepiej leżał mi w dłoni C i N - Nikon trochę bardziej przejrzyste menu, lepszy plastik, lepszy kit, Canon - CMOS, podobno szybszy AF, więcej obiektywów na przyszłość no i skróty klawiszowe do ISO, AF i WB. Ja osobiście nie widzę wielkiej różnicy tylko wiecie jak to jest - co innego parę minut w sklepie gdzie wszystko wydaje się cacy a co innego potem "męczenie" się z aparatem przez parę miesięcy/lat. Pytam więc użytkowników C, N, S i P - napiszcie szczerze i ogólnie co myślicie o moich wyborach (a może przekonancie mnie do pentaxa i sony?). Ale prosze o rozsądne argumentacje nie osobiste wtręty - i jako żem amator - proszę o niewywyższanie się ekspertów:)

Proszę więc o podsumowanie ww. aparatów - "+" i "-" konkretnych modeli i NAJLEPSZE ZASTOSOWANIE (jaki aparat do jakich zdjec) - bede wdzieczny za pomoc ;)

NO I INNA WAŻNA KWESTIA - KOSZT AKCESORIÓW

mam prosbe - jakbyscie podali przykladowe ceny :
1 - niezla stałka
2 - zoomik fajny jakis (moze byc zamiennik sigmy albo tamrona)
3 - koszt pierdółek - karty, baterie, filtry itd

Wiem ze moge poszukac cen obiektywow na ceneo czy allegro - ale nie jestem tak zorientowany w roznicach (w sensie czym sie roznia niekiedy tak samo opisane obiektywy - stabilizacja, cichy silnik, jasnosc - niestety sklepy internetowe czesto podaja po prostu Canon 55-200 i koniec i badz tu madry co to za canon - wiec gdybyscie mogli ze swojego doswiadczenia porownac ceny porownywalnych obiektywow.)

;)

pozdrawiam

Reklama

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Czw 13 Mar, 2008   

Gdybym był na Twoim miejscu, to wziął bym Canona 400d + Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR.
Tutaj ceny - http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/91484
I test - http://www.optyczne.pl/30...t/47/comp/91484
Canona brał bym ze względu na CMOS i niższe szumy, w zestawie z Tamronem 17-50 2.8 daje Ci możliwości wykonywania dobrych zdjęć w świetle zastanym, przy podbiciu ISO.
Tamron (za testem i moimi doświadczeniami) oprócz stałego światła 2.8 daje Ci:
# rewelacyjna ostrość w centrum kadru dla całego zakresu przysłon i ogniskowych,
# bardzo dobra jakość obrazu na brzegu kadru (oprócz f/2.8)
Po prostu to szkiełko ma świetną relację jakości, którą oferuje do ceny.

Co do zastosowań, to są one dość uniwersalne. Na 17 mm możesz robić pejzaże, jest dość szeroko. Na 50mm możesz pokusić się o portret, masz tam światło 2.8, dobre rozmycie tła, niezłą ostrość. Także jest to obiektyw który daje nam na start całkiem spore możliwości. Na nim możesz rozpoznać swoje potrzeby. Jak 17 mm to będzie dla Ciebie za wąsko do widoków, to kupujesz Sigmę 10-20. Jak na serio chcesz się zająć portretem, to szukasz jakiś stałek. Ale najpierw dobrze jest się zorientować w swoich potrzebach. Z Tamronem i tak się nie rozstaniesz, po prostu z czasem możesz go uzupełnić, ale już w oparciu o własne doświadczenia.
Tyle moich propozycji. :smile:

Eyesmon 
Nowy

Witam ponownie

Bylem dzis w MM - mialem te aparaty w lapkach i tak:

PENTAX - troche duzy jakis, ja jednak kupuje lustro z mysla o zonie tez wiec chce jak najmniejsze (ale nie Olka 410 bo to pomylka ergonomiczna) no i chyba boje sie braku serwisow, malej oferty na szkla (oczywiscie jest allegro i ebay ale ja mowie o normalnych sklepach)

SONY - tez duzawy ale lepiej niz Pentax - tylko ze nie lubie tej marki (wiem ze to KM teraz w tym siedzi ale naprawde - mam awersje :)

CANON I NIKON - te traktuje najbardziej powaznie i widze to tak

C:

- plastik (choc mi az tak nie przeszkadza)

- troche ciezkie menu (w porownaniu z Nikosiem) i guziczki takie ....

- kitowy kit (wg wielu testow najgorszy w tej klasie C, N, S, P)

+ ISO, WB itd na wierzchu

+ CMOS + szybszy AF (czy aby na pewno?)

+ wiekszy dostep do obiektywow niz Nikon

N:

- mala ilosc obiektywow AF-S

- gorszy AF, CCD

- zeby cos zmienic trzeba wejsc w menu

+ ladniejsza grafika, troche lepiej dopasowany do uzytkownika

+ plastik

+ lepszy kit

reasumujac jeszcze inne kwestie widze to tak:

Canon - aparat trudniejszy troche w obsludze ale za to majacy wieksze perspektywy (optyka!, ustawienia wg mnie wiecej mozna zrobic niz w Nikonie - np ekspozycja lampy ktorej chyba nie ma w N, glebia ostrosci - NO WLASNIE O CO Z TYM CHODZI? NIECH MI KTOS WYTLUMACZY TAK KROTKO)

Nikon - aparat troche "zamkniety" - fajnie sie go obsluguje ale raczej za bardzo potem nie mozna w nim pomieszac i sie za bardzo go nie rozbuduje o optyke

ja jestem po srodku - chce miec cos co bedzie fajne w obsludze dla mnie, zony, osob trzecich ale jednoczesnie jak zlapie bakcyla to mnie nie ograniczy za bardzo

mysle o D60 ale jak ze szklami - jaka przyszlosc? ceny? no i gdyby nie cashback... (to jednak 300 zl wiecej niz C400D)

i tu jeszcze pare pytanek (wiem - meczacy jestem):

- jak to jest ze szklami do C i N innych firm (sigma, tamron) - bo widze np na e-cyfrowe te same ceny za te same szkla do 2 systemow - np bardzo tanie zoomy (chyba70-300) ale wiem ze w Nikonie bez AF a Canon? sigma i tamron tez robia szkla do C bez AF? czy wszystkie szkla do C maja juz wbudowany AF?

- ktory z aparatow lepiej mi ujmie ruch? glownie chodzi mi o dziecko - rejestrowanie jej pierwszych lat zycia (czyli ciagly ruch :)

NO I GORACA PROSBA - jakby ktos mial czas, chec i cierpliwosc - moze pogada ze mna na priv (moj gg 3929807) - bede wdzieczny (moze tez pomoge w innej dzialce np)

pozdrawiam

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

wszystkie szkla do canona maja AF tylko nie kazde ma USM:) Szkieł do nikona jest naprawde dyżo (wszystkie af-s) takze nie martw sie o optykę do D40/60 (z tych dwóch oczywiscie zakup d60 ma sens:)

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Pią 14 Mar, 2008   

Ostegolectric napisał/a:
wszystkie szkla do canona maja AF tylko nie kazde ma USM:) Szkieł do nikona jest naprawde dyżo (wszystkie af-s) takze nie martw sie o optykę do D40/60 (z tych dwóch oczywiscie zakup d60 ma sens:)

Albo d40x jesli bedzie w odpowiedniej cenie.
Ze szkiel trzeba pamietac o sigmach z silnikiem zwyklym lub HSM (calkiem sporo) i chyba paru tamronach, ktore zapowiadano, ale jeszcze ich nie widzialem (ostatnio malo czasu mam).
Wybor jest juz spory i bedzie wiekszy. Cena szkiel z silnikiem jest zwykle wieksza niz starych wersji (czesc szkiel od 'zawsze' miala silnik, np. s10-20, s30/1.4, a czesc byla najpierw bez silnika, np. s17-70, s18-50/2.8, s70-300APO), ale juz nie ma tak sporej roznicy, jak bylo na poczatku.

minimalguy
[Usunięty]

Eyesmon

Ja bym tak od razu CCD nie stawiał pod CMOS-em. Zależy do jakich zastosowań. Jak chcesz focić gwiazdy to oczywiście Canon będzie lepszym wyborem z kolei CCD powinno dać Tobie lepsze przejścia tonalne. Prawda jest taka, że ten co ma Canona niby obiektywnie doradzi Ci Canona a ten co ma Nikona to wiadomo co Ci doradzi. Z tych aparatów to doradziłbym Ci...

... D80 :)

ma śrubokręt, autofocus ten sam co D200, jest wielkości D50 (mój model) i uwierz mi moja żona świetnie sobie z nim radzi (D50 oczywiście). Masz wszystkie potrzebne przyciski na obudowie włącznie ze zmianą pomiaru światła czego akurat w moim D50 brakuje. I najważniejsza zaleta to cena. Teraz za samą puchę nową zapłacisz jakieś 2150 to tego wspomniany przez Daimona tamron 17-50 2.8 z Allegro używany i w 3 klockach masz od razu sprzęt w miarę porządny. Uwierz mi kita zechcesz zamienic po miesiącu(daje sobie rękę uciąć), a do D80 za 400 pln możesz kupić zarąbistą 50 1.8 która da Tobie masakryczną wręcz ostrość. Na D40,D40x,D60 nie będziesz miał autofocusa w tym szkle, a naprawdę szkoda (kupując nikona) zamykać sobie drogę do tego szkła.

P_M_ 
Maniak

minimalguy napisał/a:

... za 400 pln możesz kupić zarąbistą 50 1.8 która da Tobie masakryczną wręcz ostrość. Na D40,D40x,D60 nie będziesz miał autofocusa w tym szkle, a naprawdę szkoda (kupując nikona) zamykać sobie drogę do tego szkła.

Badz uczciwy i napisz, ze wiele tym obiektywem focic sie jednak nie da. Jest pieknie ostro etc., ale zeby sfotografowac cala sylwetke potrzebujesz 4m okolo. Tutaj przydalby sie obiektyw klasy 30mm, ktory kosztuje wiecej. Np. sigma 30/1.4 lub nikkor 35/2.
Ja mam nikkora 50/1.8D i wiem, jak wyglada jego uzywanie. To obiektyw do bardzo specyficznych zastosowan, jesli aparat jest z matryca DX. Mozna go sobie bez wiekszego zalu odpuscic. Ale ze jest tani to go mam. Zamiast niego wolalbym jednak AF-S 60/2.8 micro i wspomniana wczesniej sigme 30/1.4 HSM. Do kompletu sigma 10-20 i tele 70-300VR lub lepszy i na dzien dzisiejszy wiecej mi nie potrzeba. Jak juz podpisze kontrakt, to sobie je kupie (70-300VR juz mam).

minimalguy
[Usunięty]

P_M_ napisał/a:
Ja mam nikkora 50/1.8D i wiem, jak wyglada jego uzywanie. To obiektyw do bardzo specyficznych zastosowan, jesli aparat jest z matryca DX. Mozna go sobie bez wiekszego zalu odpuscic.

Ale zobacz jakie masz światło za jaką cenę. Od f 2.2 jest już naprawdę ostro. Myślę, że za taką cenę to jednak warto go kupić pomimo jego specyfiki (tu się z Tobą zgadzam)

Eyesmon 
Nowy

Jesli juz wyrzucamy D40/60 z powodu zamkniecia sie na szkla i polecacie mi D80 - to nie lepiej juz wziac tanszego jednak Canona 400d? D80 jak sam piszesz jest za 2150 - C400d po cashbacku jest do wyrwania za ok 1650 - to jednak 500 zeta.........

P_M_ 
Maniak

Eyesmon napisał/a:
Jesli juz wyrzucamy D40/60 z powodu zamkniecia sie na szkla i polecacie mi D80 - to nie lepiej juz wziac tanszego jednak Canona 400d? D80 jak sam piszesz jest za 2150 - C400d po cashbacku jest do wyrwania za ok 1650 - to jednak 500 zeta.........

To wez tego canona do reki, poprobuj, jak lezy, jak sie nim operuje i jesli cie nie odrzuci, to mozesz kupic, bo zdjecia robi dobrze.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

D80 to już jest przyzwoity aparat, a 400D wciąż zabawka... I nie wiem skąd się w ludziach bierze ta miłość do CMOS-ów... :roll:

Arek 
Redaktor

Niom... CMOS K20D zupełnie mnie nie zachwycił.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:

Mnie jeszcze żaden nie zachwycił... :twisted:
BTW, ten K20D frisky'ego ponoć zepsuty był... Te dziwne hoty na 200 i 400 i pojechane kolory - syf...

P_M_ 
Maniak

jaad75 napisał/a:
I nie wiem skąd się w ludziach bierze ta miłość do CMOS-ów... :roll:
Szumofobia? Inne fobie i manie? Wariuja zamiast robic fotki.

Arek napisał/a:

Zapachnialo malym konfliktem...

minimalguy
[Usunięty]

Eyesmon napisał/a:

Chciałeś rady to dostajesz. Z radami zrobisz co zechcesz. Weź do ręki D80 i potem 400D obstawiam, że zostaniesz przy tym pierwszym. Po za tym to zakup na lata a sam pisałeś, że nie chcesz później się "bić z aparatem" Chcesz szybkiego autofocusa to chyba D80 będzie lepszy od 400D. Moim subiektywnym zdaniem Nikon w "guzikologii" wygrywa z Canonem. W D80 masz dwa koła nastawcze, że nie wspomnę o monochromatycznym, podświetlanym wyświetlaczu koło spustu migawki którego w D40/D40x/D60 czy C400D nie uświadczysz.

Eyesmon napisał/a:
to jednak 500 zeta.........

Dla mnie na początek było bezsensownym wydatkiem kupienie filtra UV za bagatela 80 pln :lol: Zastanów się dobrze bo po tem przez aoszczędzenie 500 zł....

sam Wiesz "oszczędny płaci dwa razy"
I tak ja się ciągnę z D50, tym razem nie będę oszczędzał i jak przyjdzie odpowiednia chwila to D300 biorę bez zastanowienia

Odpowiedz do tematu