Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Gru, 2010 Lifting w obiektywach na przestrzeni lat.
Nie mogę sobie wyobrazić, aby w obiektywach produkowanych od np. 5-8 lat a nawet 15 lat jak 28/1,8 producent nie dokonywał jakiś zmian czy to w optyce czy silniku, mechanice. Przecież, to co parę lat temu było nowością, było newsem, teraz jest czymś standardowym abo przestarzałym i nawet w celu ułatwienia procesu produkcji można dokonać zmian. Najlepszym przykładem tego są samochody np. GOLF VW III produkowany wiele lat, a poszczególne roczniki jednak się różnią. Ten co kupował części zamienne ten wie. W takim razie pytanie - Gdybyśmy przetestowali Canona 28/1,8 z roku 1995 i z 2005 to jaki będzie wynik ???????
[ Dodano: Sob 18 Gru, 2010 10:15 ]
Nie spotkałem się z tym wątkiem dlatego pozwoliłem sobie go założyć, po przeczytaniu na alllllegro, że są nowe Canony 28/1,8. Nie chce mi się wierzyć, że przez 15 lat klepią te same obiektywy.
IMO klepią te same jednak. Zauważ, że w optyce na dobrą sprawę niewiele zmieniło się od grubych kilkudziesięciu lat. Mamy lepsze powłoki, nieco inne materiały, ale sama idea budowania obiektywów pozostała bez zmian. Kiedyś budowano proste obiektywy, teraz buduje się układy z nawet dwudziestu soczewek, bo nowoczesne komputery mogą zrobić obliczenia dla takich układów, ale wciąż liczą z tych samych wzorów, z których liczyli inżynierowie już ponad wiek temu. Postęp w optyce jest po prostu znacznie wolniejszy, niż w elektronice.
mir napisał/a:
Gdybyśmy przetestowali Canona 28/1,8 z roku 1995 i z 2005 to jaki będzie wynik ???????
Przypomnij sobie testy porównawcze obiektywów Nikona z lat pięćdziesiątych i współczesnych. Rożnica nie jest wcale taka wielka, jak by się mogło wydawać.
Wątpię, aby były takie same. Przecież firmie (-om) chodzi o to aby były kupowane ich produkty, które należy produkować jak najtaniej. Więc jest również możliwość, że mogą być gorsze z powodów pseudo udoskonaleń.
[ Dodano: Sob 18 Gru, 2010 15:06 ]
np Canono 50/1,8 stara wersja ma lepszą obudowę niż jego następca popularny z powodu ceny.
Przecież firmie (-om) chodzi o to aby były kupowane ich produkty, które należy produkować jak najtaniej.
Najtaniej jest jednak sprzedawać ten sam model bez zmian, póki się sprzedaje. A jeśli można to robić przez 10 czy 15 lat, firmie w to graj.
Przy dzisiejszym marketingowym szale prędzej spodziewał bym się, że ktoś otrąbi zmiany i ich nie wprowadzi, lub będą one mniej znaczące, niż się mówi. Np. zmienią kolor i czcionkę napisu, a powiedzą, że to nowy, lepszy model. ;]
Z jednej strony dodają AF czy stabilizacje, z drugiej by optymalizować koszty szkła bardziej aberrują czy mają większą dystorsję - no ale to poprawi korpus samodzielnie - przecież i tak wszyscy strzelają w JPG
Myślę, że poprawia się szkła, które optycznie wyraźnie "odstają" od konkurencji.
Ale jeśli jest optyka OK - to po co ją zmieniać?
W sumie to samo tyczy się aparatów fotograficznych, choć tu sprawa jest dużo trudniejsza bo teraz są softy, oprogramowanie itp. i dużo trudniej dochodzić szczegółów. Jeśli chodzi o obiektywy to aż sam mam ochotę rozebrać starego i nowego i popatrzeć na mechanikę, ale koszty nie puszczają.
Z całą pewnością zmiany są. Mogę przytoczyć tu najbliższy mi przykład, czyli serię FA Limited Pentaksa - pierwsze, ponoć najlepsze serie zawierały szkło ołowiowe, po zakazie używania tego szkła wprowadzonym przez EU, stały się bardzo poszukiwanymi, a numery ołowiowych serii krążą do dziś po sieci. Kolejna seria, która powoli rośnie w cenie, to egzemplarze produkowane w Japonii - po przeniesieniu produkcji do Wietnamu, modele MIJ zostały bardzo szybko wykupione i osiągają wyraźnie wyższe ceny na rynku wtórnym. Wizualnie te szkła są prawie nierozróżnialne, ale jakość pierwszych serii jest niemal legendarna, potem było już coraz gorzej...
Oczywiście zmiany związane z przenoszeniem miejsca produkcji nie dotyczą wszystkich producentów, ale już zmiany związane z przejściem na bezołowiowe szkło dotknęły wszystkie starsze obiektywy.
Myślę, że zmiany ingerujące w formułę optyczną są najdroższe (wymagają nowych testów, pewnie przestawienia czegoś w produkcji) więc to na pewno się nie zdarza, bo producent po prostu ogłosiłbym wprowadzenie nowego modelu. Zmiany w powłokach rzeczywiście są najłatwiejsze, bo jak sobie producent wstawi do zakładu nową maszynkę czy dochrapie się nowej formuły na substancje napylane, to być może łatwiej nanosić takie nowe powłoki na wszystkie aktualne produkty. Ale przy ogromnej skali produkcji, jaką mają najwięksi, być może wcale tak nie jest, bo np. do każdego modelu (lub kilku z jakiejś grupy) i tak są osobne urządzenia produkcyjne. Tak więc wprowadzenie nowych powłok z okazji premiery nowego modelu obiektywu A może nie mieć żadnego przełożenia na urządzenia produkujące obiektyw B.
Ciekawe jest to, co pisze Jaad – czy zmiana szkła na bezołowiowe nie pociągnęła za sobą potrzeby jakichś zmian w formule optycznej? Pamiętam, że zdaje się Canon pozbywając się szkła ołowiowego zmienił szkło 200/1,8 na 200/2,0, czyli wypuścił nowy model.
mir, dajmy na to Canon 50 f/1.4. Na przestrzeni lat jego produkcji zyskał nowy układ AF. Co zmieniono? Ja nie wiem. Ale nowy jest Tak więc z pewnością w ciągu życia produktu wprowadzane są jakieś tam modyfikacje...
Sprawa jest nierozpoznana praktycznie w ogóle i wydaje mi się, że należy rozpocząć jakieś katalogowanie zagadnienia. Jeżeli tak wyglądają sprawy w Pentaxie (nota bene moja ulubiona marka i tylko przez przypadek nie kupiłem lustrzanki Pentaxa, bo jak widać w stopce opierałem się w analogu na nim) i Canonie 50/1,4 to przypominam najświeższą sprawę,czyli Sigmę 50/1,4 i jej problemy z autofokusem, który ponoć od jakiegoś numeru serii był już poprawiony. Z tego co pamiętam szeroko rozpisywał się konkurencyjny portal o tym. Może namówimy Redaktorów na jakiś przykładowym test 50/1,4 czy 28/1,8 ze starej i nowej produkcji. Szybkość i niezawodność AF można łatwo sprawdzić.
mir, tylko ja nie wiem kiedy zmiana AF w 50 f/1.4 nastąpiła. Być może już daawno i test w portalu jest zrobiony szkłem z nowej serii...
Swoje gdybania na temat poprawek wziąłem z listy części zamiennych. I tak dla 50: http://www.f20c.com/stuff...201.4%20USM.PDF mamy YG9-0526-000 (stary AF) i YG2-0453-000 (nowy).
Dla zainteresowanych, można pogrzebać w innych katalogach: http://photography-on-the...ad.php?t=356679
A jeszcze zapomniałem napisać, że chyba najłatwiej zmienić elektronikę z obiektywów. W przeciągu powiedzmy 15 lat zmieniły się pewnie metody produkcji scalaków i płytek na tyle, że opłaciłoby się wdrożenie aktualnych rozwiązań do obiektywu zaprojektowanego 10–15 lat temu. Ale to wszystko gdybanie nie poparte żadnym praktycznym doświadczeniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9