Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony czy Canon
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 20 Gru, 2010   

kistian napisał/a:
na początek wybiorę lusterko Canona 550D. Później z czasem można przejść na 7D a jeśli chcieć już robić bardziej zawodowo zdjęcia, wtedy zakupić pełną klatkę

Przekonanie, że pełna klatka jest niezbędna zawodowcom nie jest zawsze prawdziwe.
Są tacy, którym wystarcza 7D, które jest znacznie lepszym wyborem niż 550D. Jeśli sa na to środki, lepiej od razu kupić 7D.

Reklama

MC 

Albo chociaż 50D jeśli nagrywanie filmów jest tylko dodatkiem :smile:

kistian 
Rozmowny
Canonier :D

nie mam takich funduszy żeby od razu kupić 7D. A tak kupując tańszy model, mogę się nauczyć pstrykania na lustrzance zdjęć i później sprzedać i dołożyć do 7D, chyba że już będzie coś lepszego :)
A czym tak naprawdę różni się 50D od 550D i czemu uważa się ze 50D jest lepszym od 550D?? 550D ma rozdzielczość 18Mpix ale oba mają z tego co się orientuję tą samą matrycę, więc to bardziej chwyt marketingowy?
Jeśli chodzi o kręcenie filmów to raczej do tego służy kamera. W moim H9 jest opcja filmowania, lecz przyznam się ze przez 3 lata użytkowania użyłem tej funkcji aż 4 razy :D wiec to nie jest dla mnie rzecz ważna

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kistian napisał/a:
czemu uważa się ze 50D jest lepszym od 550D

Ergonomia.
kistian napisał/a:
550D ma rozdzielczość 18Mpix ale oba mają z tego co się orientuję tą samą matrycę
No niestety nie. 50D i 550D maja różne matryce.

kistian 
Rozmowny

Poczytałem o tym modelu na fotopolis. Fajne jest to, że 50D posiada wyświetlacz na górnej części korpusu. Dość przydatny bajer ;) Ale karty pamięci są te taki duże CF. Nigdy takich nie używałem i nie mam takich czytników w lapcioku, a tak musiałbym albo podłączyć czytnik kart albo aparat przez kabel, a w 550D są karty SD, ale to niuans.

Powiedzcie jak jest z lampą w 50D, bo w 550D dość wysoko się unosi co zapobiega cieniom na zdjęciach przy obiektywach o ogniskowej do 17mm. Jak jest w 50D

50D ma lepiej rozwiązane zdjęcia seryjne 50D do 6.3kl/s

I znowu nie wiem :P

ophiuchus 
Optyczny

kistian, czytniki kart nie są tak strasznie drogie, żeby w taki gadżet nie zainwestować. Ostatecznie i tak chyba są szybsze niż sporo wbudowanych w laptopy. Karty CF w porównaniu z SD są dużo szybsze, ale i droższe. 60D też obsługuje karty SD i ma górny wyświetlacz ;) Co do lampy... jeśli masz możliwość i środki to kup zewnętrzną. Wewnętrzna to raczej tak ratunkowo. Chociaż jak się postarać to też można z nią uzyskać dobre efekty. :)

kistian 
Rozmowny

jeszcze patrząc na wykonane zdjęcia w teście z fotopolis moim zdaniem 550D ma lepszą reprodukcję kolorów.

jaad75 
Klub Pierdzieli

ophiuchus napisał/a:
Chociaż jak się postarać to też można z nią uzyskać dobre efekty. :)
O tak? Pokaż... :razz:
Cytat:
jeszcze patrząc na wykonane zdjęcia w teście z fotopolis moim zdaniem 550D ma lepszą reprodukcję kolorów.
Reprodukcja kolorów to akurat kwestia interpretacji fotografującego. 550D ma może lepszą matrycę, ale jest gorszym aparatem od 50D.

ophiuchus 
Optyczny

Akurat tamtymi testami bym się tak nie sugerował. Wydaje mi się, że reprodukcję kolorów można sobie ustawić wedle życzenia w programie graficznym. Bardziej przydatne rzeczy to zakres i dynamika tonalna, którą z wymienionych tu aparatów Canona EOS 50D ma najlepszą.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kistian napisał/a:

Jak zaczniesz patrzeć na zdjęcia wykonywane podczas testów, to nigdy nie kupisz tej lustrzanki. Kolorki w Canonach są dość identyczne w poszczególnych modelach i bardzo ładne (cicho - nic nie mówiłem :razz: ), a jeżeli już to zależą od ..... obiektywu. Nowe, drogie szkiełka dają przepiękne kolorki.

Ja napiszę jeszcze raz - kup sobie 60D i zapomnij o staruszku 50D. :wink:
Za 3400 masz maszynkę jak się patrzy.

kistian 
Rozmowny

zgodzę się z Tobą, ale ja to mam zamiar kupić w styczniu, wtedy będę miał kasę. A to będzie już po podwyżce WAT`u ;/ więc ceny powędrują w górę..;/

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kistian napisał/a:
więc ceny powędrują w górę..;/

Jak na razie ceny 60D idą w dół (już osiągają 3300 zł.), a 50D niesteyty w górę (2890 zł.) i to się utrzyma bo 50D zeszła z rynku. :wink:

kistian 
Rozmowny

No faktycznie, tez w sumie myślę że ceny powinny spaść bo teraz okres świąteczny więc troszkę drożej jest. Zobaczymy po nowym roku :D jeśli utrzyma taka cenę to zakupie go :-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kistian napisał/a:
Fajne jest to, że 50D posiada wyświetlacz na górnej części korpusu
To właśnie ergonomia. Dodatkowo też sam wizjer - ale tego w specyfikacji nie zobaczysz (no chyba, że wiesz jaka jest różnica między pryzmatem a lustrami)
kistian napisał/a:
Ale karty pamięci są te taki duże CF.
Dla jednych zaleta, dla innych relikt przeszłości.
kistian napisał/a:
nie mam takich czytników w lapcioku
Nie sądzę by takie laptopy z wbudowanym czytnikiem istniały. Ale czytnik zewnętrzny można kupić za 20zł więc...
kistian napisał/a:
50D ma lepiej rozwiązane zdjęcia seryjne 50D do 6.3kl/s
Bo to też wyższa półka. Swoją drogą 3-4 fps to jest to co w normalnym, amatorskim użytkowaniu w zupełności wystarcza.

[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 18:54 ]
EDIT: nie zauważyłem nowej strony :zalamany:

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Nie sądzę by takie laptopy z wbudowanym czytnikiem istniały.
Istnieją - na jednym właśnie w tej chwili piszę... :smile:
hijax_pl napisał/a:
Swoją drogą 3-4 fps to jest to co w normalnym, amatorskim użytkowaniu w zupełności wystarcza.
Też z tak uważam.

Odpowiedz do tematu