Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
na początek wybiorę lusterko Canona 550D. Później z czasem można przejść na 7D a jeśli chcieć już robić bardziej zawodowo zdjęcia, wtedy zakupić pełną klatkę
Przekonanie, że pełna klatka jest niezbędna zawodowcom nie jest zawsze prawdziwe.
Są tacy, którym wystarcza 7D, które jest znacznie lepszym wyborem niż 550D. Jeśli sa na to środki, lepiej od razu kupić 7D.
nie mam takich funduszy żeby od razu kupić 7D. A tak kupując tańszy model, mogę się nauczyć pstrykania na lustrzance zdjęć i później sprzedać i dołożyć do 7D, chyba że już będzie coś lepszego
A czym tak naprawdę różni się 50D od 550D i czemu uważa się ze 50D jest lepszym od 550D?? 550D ma rozdzielczość 18Mpix ale oba mają z tego co się orientuję tą samą matrycę, więc to bardziej chwyt marketingowy?
Jeśli chodzi o kręcenie filmów to raczej do tego służy kamera. W moim H9 jest opcja filmowania, lecz przyznam się ze przez 3 lata użytkowania użyłem tej funkcji aż 4 razy wiec to nie jest dla mnie rzecz ważna
Poczytałem o tym modelu na fotopolis. Fajne jest to, że 50D posiada wyświetlacz na górnej części korpusu. Dość przydatny bajer Ale karty pamięci są te taki duże CF. Nigdy takich nie używałem i nie mam takich czytników w lapcioku, a tak musiałbym albo podłączyć czytnik kart albo aparat przez kabel, a w 550D są karty SD, ale to niuans.
Powiedzcie jak jest z lampą w 50D, bo w 550D dość wysoko się unosi co zapobiega cieniom na zdjęciach przy obiektywach o ogniskowej do 17mm. Jak jest w 50D
50D ma lepiej rozwiązane zdjęcia seryjne 50D do 6.3kl/s
kistian, czytniki kart nie są tak strasznie drogie, żeby w taki gadżet nie zainwestować. Ostatecznie i tak chyba są szybsze niż sporo wbudowanych w laptopy. Karty CF w porównaniu z SD są dużo szybsze, ale i droższe. 60D też obsługuje karty SD i ma górny wyświetlacz Co do lampy... jeśli masz możliwość i środki to kup zewnętrzną. Wewnętrzna to raczej tak ratunkowo. Chociaż jak się postarać to też można z nią uzyskać dobre efekty.
Akurat tamtymi testami bym się tak nie sugerował. Wydaje mi się, że reprodukcję kolorów można sobie ustawić wedle życzenia w programie graficznym. Bardziej przydatne rzeczy to zakres i dynamika tonalna, którą z wymienionych tu aparatów Canona EOS 50D ma najlepszą.
jeszcze patrząc na wykonane zdjęcia w teście z fotopolis moim zdaniem 550D ma lepszą reprodukcję kolorów.
Jak zaczniesz patrzeć na zdjęcia wykonywane podczas testów, to nigdy nie kupisz tej lustrzanki. Kolorki w Canonach są dość identyczne w poszczególnych modelach i bardzo ładne (cicho - nic nie mówiłem ), a jeżeli już to zależą od ..... obiektywu. Nowe, drogie szkiełka dają przepiękne kolorki.
Ja napiszę jeszcze raz - kup sobie 60D i zapomnij o staruszku 50D.
Za 3400 masz maszynkę jak się patrzy.
No faktycznie, tez w sumie myślę że ceny powinny spaść bo teraz okres świąteczny więc troszkę drożej jest. Zobaczymy po nowym roku jeśli utrzyma taka cenę to zakupie go
Fajne jest to, że 50D posiada wyświetlacz na górnej części korpusu
To właśnie ergonomia. Dodatkowo też sam wizjer - ale tego w specyfikacji nie zobaczysz (no chyba, że wiesz jaka jest różnica między pryzmatem a lustrami)
kistian napisał/a:
Ale karty pamięci są te taki duże CF.
Dla jednych zaleta, dla innych relikt przeszłości.
kistian napisał/a:
nie mam takich czytników w lapcioku
Nie sądzę by takie laptopy z wbudowanym czytnikiem istniały. Ale czytnik zewnętrzny można kupić za 20zł więc...
kistian napisał/a:
50D ma lepiej rozwiązane zdjęcia seryjne 50D do 6.3kl/s
Bo to też wyższa półka. Swoją drogą 3-4 fps to jest to co w normalnym, amatorskim użytkowaniu w zupełności wystarcza.
[ Dodano: Pon 20 Gru, 2010 18:54 ]
EDIT: nie zauważyłem nowej strony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9