Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do 1400zł z kitem

Jaki model wybrać? Proszę o uzasadnienie w temacie.
450D
35%
 35%  [ 11 ]
400D
19%
 19%  [ 6 ]
D3000
6%
 6%  [ 2 ]
1000D
19%
 19%  [ 6 ]
D60
6%
 6%  [ 2 ]
inny - jaki?
12%
 12%  [ 4 ]
Głosowań: 31
Wszystkich Głosów: 31

Autor Wiadomość
Qrvich 
Nowy

Wysłany: Wto 21 Gru, 2010   Aparat do 1400zł z kitem

Witam,

chciałbym wkręcić się w świat troszkę poważniejszej fotografii niż pstrykanie zdjęć kompaktem, w związku z czym stanąłem przed wyborem pierwszej lustrzanki.
Jestem amatorem, ale o fotografii wiem co nieco - wystarczająco, żeby móc używać lustra. Potrzebuję sprzętu niedrogiego, używany jak najbardziej wchodzi w grę, najlepiej z obiektywem kitowym co by pierwsze kroki można było postawić od razu. Fotografować będę więcej na zewnątrz, ale wnętrza Wstępnie wyszło że moje wymagania spełniały by Canony - 1000D, 400D, 450D (liveview do mnie przemawia-przyzwyczajenie z kadrowania w kompakcie, ale pewnie i tak prędzej czy później przestanę z tego korzystać), może jakiś Nikon D60, D3000. Nie wiem jak stoją aparaty Pentaxa czy Olympusa, może wśród nich warto szukać? Sony nie chcę - jako producent lustrzanek nie przemawia ta marka do mnie.

W związku z powyższym proszę o poradę, jaki aparat dla fotoamatora do ok. 1400zł (jak będzie mniej to się nie obrażę ;) ) byłby odpowiedni - trochę napaliłem się na 450D, ale może niesłusznie?

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam, Dawid.

[ Dodano: Wto 21 Gru, 2010 20:19 ]
Do stawki dorzucam jeszcze Pentaxa K-X

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 22 Gru, 2010   

Ja bym z powyższych wybrał 400d. Jest to udana konstrukcja EL Canona (moim zdaniem bardziej udana od 450d).
D3000 to średnio udany korpus Nikona, 1000d jest jeszcze półkę niżej niż 400d (okazuje się że to jednak możliwe).
W grę wchodzi D60 ale nie znam za bardzo tego korpusu. Natomiast 350/400d Canona znam i uważam, że jest to adekwatny sprzęt do swojej ceny.
Jeśli uda Ci się kupić 400d poniżej 1000 zł (a jest to możliwe) to i tak pieniędzy wystarczy jedynie na kitowy 18-55IS (pamiętaj, żeby miał IS, bo to inna - lepsza - konstrukcja od 18-55).
Jeśli trafisz okazję (możesz trochę policytować) to wartymi zainteresowania i niedrogimi obiektywami są:
Canon 17-85IS
Sigma 17-70 2.8-4
Tamron 17-50 2.8
(polecić mogę szczególnie tego ostatniego, choć kupno tanio sprawnej sztuki może być bardzo trudne).

Qrvich 
Nowy

A co powiesz o Pentaksie K-x?

GrayHorse 
Uczestnik

Ja również popieram zdanie Baku, Canon jest wart swojej ceny i jest to przyzwoity sprzet.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Qrvich napisał/a:

A kupisz go z kitem za 1400zł? Nawet używany?

borewicz 
Nowy

Na czym polega położenie 1000d półkę niżej niż 400d - tzn co ma 400d czego nie ma 1000d? 2 punkty AF więcej? Starszy procesor (większe szumy) - bo jakoś nie mogę sobie innych różnic łatwo wyodrębnić...
Ostatnio zmieniony przez borewicz Sro 22 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Qrvich 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Qrvich napisał/a:

A kupisz go z kitem za 1400zł? Nawet używany?

Nie jest to awykonalne, choć może być ciężkie do wykonania - więc zapytam inaczej - czy jest sens dołożenia do tych +/- 1500-1600zł do tego Pentaxa?
Czy skupić się np. na tym 450d w dobrym stanie?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Qrvich, rozważasz 450D za 1400zł kontra k-x za 3000zł?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Qrvich napisał/a:
zapytam inaczej - czy jest sens dołożenia do tych +/- 1500-1600zł do tego Pentaxa?
Czy skupić się np. na tym 450d w dobrym stanie?

W takiej sytuacji jest sens kupić nowego 50D za 2854pln.

Qrvich 
Nowy

hijax_pl napisał/a:

K-x kosztuje nowy 1800zł więc nie wiem czy mówimy o tym samym modelu ;) Używki ok 1500-1600zł.

Napisałem "dołożenia do tych 1600zł" w domyśle zostawiając "dołożenia (200zł) do tych 1600zł (za pentaxa)"

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
Za 3000, to może K-r kupić, a jak się uprze, to nawet K-7... :smile:
borewicz napisał/a:
Na czym polega położenie 1000d półkę niżej niż 400d
Na tym, że 400D jest bezpośrednim następcą 350D, a potem rozbito tę półkę na dwie - następcą 400D został 450D, a chwilę później wypuszczono 1000D, który miał specyfikację zbliżoną do starego 350D (z wyjątkiem 10MP matrycy i paru modnych dodatków typu LV), w jeszcze bardziej plastikowej obudowie (co wydawało się niemożliwe) i oczywiście w jeszcze niższej cenie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Qrvich napisał/a:
Napisałem "dołożenia do tych 1600zł" w domyśle zostawiając "dołożenia (200zł) do tych 1600zł (za pentaxa)"
No jakoś mi "do" umknęło :)

Sunders 

jaad75 napisał/a:
nawet K-7...

Za 3000pln zdecydowanie najlepsza propozycja.

Qrvich 
Nowy

Sunders napisał/a:
jaad75 napisał/a:
nawet K-7...

Za 3000pln zdecydowanie najlepsza propozycja.

Wykraczasz poza temat :roll:

borewicz 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010   

jaad75 napisał/a:
Na tym, że 400D jest bezpośrednim następcą 350D, a potem rozbito tę półkę na dwie - następcą 400D został 450D, a chwilę później wypuszczono 1000D, który miał specyfikację zbliżoną do starego 350D (z wyjątkiem 10MP matrycy i paru modnych dodatków typu LV), w jeszcze bardziej plastikowej obudowie (co wydawało się niemożliwe) i oczywiście w jeszcze niższej cenie.

A ja mógłbym powiedzieć że 1000D ma specyfikację zbliżoną do 400D za wyjątkiem AF (na -) i nowszego procesora (na +), no i ma jeszcze pare nikomu nieprzydatnych dodatków typu LV ;)
PS. miałem "przyjemność" pstrykać 1 i 2. Faktycznie - 400D ma leszy AF, a 1000D wypluwa chyba lepszy obrazek - ale może to od gmerania w RAW'ach ;)
I jeden i drugi natomiast trzymało się tak samo słabo.
Natomiast dziwie się, że np. pisze się o nim per. kastrat polecając np 400D - stawiając obok np. A2xx czy A3xx - a przecież 400D nie posiada funkcji których nie ma 1000D.

Odpowiedz do tematu