Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lampa błyskowa do zdalnego wyzwolenia? 450 D
Autor Wiadomość
Damaran 
Uczestnik

Wysłany: Sob 25 Gru, 2010   Jaka lampa błyskowa do zdalnego wyzwolenia? 450 D

Witam,

Poszukuję lampy błyskowej do zdalnego wyzwolenia jej z lampy wbudowanej w Canon 450D a oprocz tego lampy sprawnie działającej z body. Ogólnie byłem zdecydowany na lampe C 430 I lub II jednak coś mnie dawno temu podkusiło do poszukiwania lampy którą także wywołam lampa wbudowaną. Więc zacząłem grzebać w temacie 580 ale doczytałem, że lampa wbudowana także jej nie wywoła.

Co polecacie dla 580 aby wywołać ją z lampą wbudowaną, jaki sprzęt jakie fotocele?

I drugie pytanie, jaką lampę o podobnych możliwościach polecacie?

Czyli wywołanie z aparatu jako główny flash oraz wywołanie zdalnie jako dodatkowe źródło światła.

Reklama

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sob 25 Gru, 2010   

a nie lepiej wyzwolić radiowo?
lampy nie muszą sie w takim przypadku "widzieć"

Tutejszyn 
Optyczny

Lampa moze być w zasadzie dowolna. Wystarczy kupić fotocelę za 40 zet. Sprawdź tylko, czy lampa wbudowana w 450D pracuje też w trybie manualnym. Inaczej lampa zdalna zostanie wyzwolona przedbłyskiem sterującym..

palindrom 
Optyczny
inaczej

Bez sensu. W Canonie nie da się wyzwolić lampy systemowej za pomocą wbudowanej?
Swoją lampę wyzwalam zdalnie z przedbłyskami pomiarowymi na wszystkich lampach...

Tutejszyn 
Optyczny

Przepraszam, co jest bez sensu?

palindrom 
Optyczny
inaczej

Z wypowiedzi Damarana wywnioskowałem że nie można odpalić systemowej lampy zdalnie:
"Więc zacząłem grzebać w temacie 580 ale doczytałem, że lampa wbudowana także jej nie wywoła. "
Jak dla mnie to dziwne, bo odpalam lampę producenta niezależnego (Metz 58AF-1) lampą wbudowaną i mam pomiar przedbłyskiem. Oczywiście systemowa też to potrafi. Dziwi mnie że Speedlight 580 nie posiada zdalnego systemu błysku i nie może być slavem przy masterze w postaci lampy wbudowanej. Bez sensu. :P

dr11 
Optyczny

palindrom, 580 posiada system zdalnego błysku i może być slave'm dla lampy wbudowanej. Ale nie przy tej puszce.

palindrom 
Optyczny
inaczej

To bardzo nieładna polityka C.
W takim razie poszedł bym w wyzwalacz radiowy.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Damaran napisał/a:
Poszukuję lampy błyskowej do zdalnego wyzwolenia jej z lampy wbudowanej w Canon 450D
Lampa wbudowana w 450D nie może wyzwolić żadnej dodatkowej lampy zewnętrznej. Do tego może służyć lampa 580 EX II (pracująca jako master) na aparacie. Lampa ta może wyzwolić zdalnie lampy typu 430EX II lub 580EX II rozmieszczone nawet w trzech grupach.

Proponuję poczytać: http://cpn.canon-europe.c...reless_flash.do

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 26 Gru, 2010   

palindrom napisał/a:
To bardzo nieładna polityka C.
Ale dość powszechnie znana... :razz:
W każdym razie w 7D i 60D wreszcie dali możliwość sterowania lampami przy pomocy wbudowanej... Ładnych parę lat im to zajęło...
Tutejszyn napisał/a:
Sprawdź tylko, czy lampa wbudowana w 450D pracuje też w trybie manualnym.
Nie pracuje.
B o g d a n napisał/a:
Lampa wbudowana w 450D nie może wyzwolić żadnej dodatkowej lampy zewnętrznej.
Może. Slave musi stać na fotoceli zliczającej przedbłyski. Oczywiście musi też działać w trybie manualnym lub tyrystorowym. Wbudowana w takim schemacie oświetleniowym praktycznie musi stanowić wypełnienie osiowe, to zresztą jedyny w miarę sensowny sposób jej użycia w takiej konfiguracji.

Damaran 
Uczestnik

Wysłany: Pon 27 Gru, 2010   

Czyli dobrze odnalazłem informacje. Szkoda, bo w tym momencie chcąc np. dostawić do zdjęcia dodatkową lampę, 430 staje się obiektywem bezużytecznym, oczywiście w " " bo i tak wymagana bedzie fotocela.

Tak naprawdę chcę się pokusić na lampę z 2 powodów: po pierwsze zmiana wbudowanej lampy na cos mocniejszego a zarazem z perspektywą przyszłościową, a druga sprawa dołączenie do zestawu jakiejś drugiej taniej lampy jako dodatkowe światło.

Podsumowując zebrane info: 430 na body + druga lampa z dodatkową fotocelą powinno wypalić bez problemu.

Czytałem też że zamontowanie nadajnika radiowego na body uniemozliwia skorzystanie z wbudowanej lampy, czyli tak czy inaczej zawsze ta wbudowana lampa jest bezużyteczna gdy pojawia się drugie źródło światła.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Damaran napisał/a:
Podsumowując zebrane info: 430 na body + druga lampa z dodatkową fotocelą powinno wypalić bez problemu.
Niekoniecznie. Fotocela działająca z pominieciem przedbłysków wystarczy, żeby wyzwalać zdalną lampę przy pomocy wbudowanej. Problemem bedzie oczywiście zasięg wbudowanej i to, że działa w TTL, więc będziesz musiał trochę pokombinować z kompensacją błysku.
Damaran napisał/a:
Czytałem też że zamontowanie nadajnika radiowego na body uniemozliwia skorzystanie z wbudowanej lampy, czyli tak czy inaczej zawsze ta wbudowana lampa jest bezużyteczna gdy pojawia się drugie źródło światła.
Wbudowana lampa, to nie jest szczególnie użyteczne źródło światła...

ov_Darkness 
Rozmowny

Przyjrzyj sie ofercie Yongnuo. modele 460II-manualny (200PLN) i 468 z ETTL (450pln). Jak chcesz lepiej to Nissin 622 i 866. Wszystkie mogą być wyzwalane zdalnie AFAIR.
Kupujesz najtańsze porzadne wyzwalacze: yongnuo rf-602 i po krzyku. dobre sa tez nowe Phottixy Strato, nadajnik przenosi TTL do lampy nad nim, ale nie do bezprzewodowychl. Do bezprzewodowych TTL'a przenosi Pixel tr-332.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 28 Gru, 2010   

Ja ze swojej strony mogę wstępnie polecić tego najsilniejszego manualnego Yongnuo YN-560, którego w końcu się zdecydowałem kupić. Postaram się za jakiś czas napisać coś o nim więcej, na razie mogę napisać tyle, że poziom tandetności jest dość niski :) a użyteczność wysoka (pamiętając o tym, że jest to lampa manualna!). Tryb z użyciem fotoceli na pierwszy błysk działa sprawnie, tyle już wiem.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 28 Gru, 2010   

YN-560 to najmocniejsza lampa tej firmy (prawie jak 580EX i wszystkie acesoria pasuja) i warta jak najbardziej tych 200PLN. Jednak teraz do Canona to ja bym sie zastanawial nad lampa YN-460-RX, to nowa lampa ktora moze pracowac zdalnie i z TTL. Trzeba dokupic nadajnik YN-460-Tx i mamy zdalny TTL. Cena troche wyzsza (prawie 2x za sama lampe) ale mozna bedzie sterowac grupa lamp (jak sie dokupi w przyszlosci nastepne YN-460 RX). Ja bym poszedl w tym kierunku. Ja jak kupowalem swoje YN to jeszcze tego nie bylo, albo nie zauwazylem :sad:
Link do lampy i nadajnika: http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=279

Odpowiedz do tematu