Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy nie jest tak, że jeżeli mam stosunkowo duże (wysokie) pomieszczenie mogę użyc mniejszego a poprostu postawić go wyżej? Robiłem zdjęcia 55cm i miałem tak albo sam kontur, albo całą sylwetkę oświetloną tym nietypowym dishowym światłem, w zależności od wysokości na jakiej była lampa.
Zależy od mocy lampy i odległości przedmiotowej/wielkości oświetlanego obiektu.
Do strobingu 30-40 cm max.
Jakoś tak to leciało
brauty disha głownie uzywam do portretu i zdjeć modowych, ale to w studiu dlatego tez chce kupić własnego do użytku w plenerze. zasilany bedzie quantuumem R+ dual power 600w lub 580 ex II.
Spinq napisał/a:
Czy nie jest tak, że jeżeli mam stosunkowo duże (wysokie) pomieszczenie mogę użyc mniejszego a poprostu postawić go wyżej? Robiłem zdjęcia 55cm i miałem tak albo sam kontur, albo całą sylwetkę oświetloną tym nietypowym dishowym światłem, w zależności od wysokości na jakiej była lampa.
właśnie się nad tym zastanawiałem, przeciesz można ustawić beauty disha troche z dalsza równocześnie zwiększając moc. dotychczas korzystałem tylko z 35 i 70 cm wrsji, ale chyba ta 55cm bedzie optymalnym rozwiązaniem ?
Przecież zmiana odległości zmienia wygaszenie... O zmianie kata świecenia już nawet nie wspominam, bo to będzie po prostu zupełnie inaczej oświetlone zdjęcie...
O ile 600Ws bez trudu sobie poradzi nawet z dużym BD, to 580EX może nie dać rady (zwłaszcza w plenerze)...
Jaad jestem laikiem, dlatego pytanie może wydać Ci się głupie, ale jeżeli nie stosuję plastra miodu, to czy dish z większej odległości (prócz wygaszenia) nie powinien dać światła o, kolokwialnie mówiąc, wiekszej średnicy?
to czy dish z większej odległości (prócz wygaszenia) nie powinien dać światła o, kolokwialnie mówiąc, wiekszej średnicy?
Z większej odległości będzie relatywnie mniejszym źródłem, więc światło będzie twardsze (jak z mniejszego disha), ale też będzie miało dłuższe wygaszenie i oświetli większy fragment sceny... Krótko mówiąc, da zupełnie inne efekty.
[ Dodano: Pon 27 Gru, 2010 16:54 ]
suchy92bb napisał/a:
quantuuma- myśle, że jest to relatywnie najlepsza opcja, gdzie stosunek ceny do jakości stoi na wysokim poziomie
Tyle, że oni nie mają ani dyfuzorów, ani wersji białej... Sam myślę o kupnie BD w sensownej cenie, stąd moje pytanie...
quantuuma- myśle, że jest to relatywnie najlepsza opcja, gdzie stosunek ceny do jakości stoi na wysokim poziomie
Tyle, że oni nie mają ani dyfuzorów, ani wersji białej... Sam myślę o kupnie BD w sensownej cenie, stąd moje pytanie...[/quote]
mi wystarczy zwykły bauty dish z gridem :] coś za coś- musi być jakiś kompromis pomiedzy ceną, a naszymi wymaganiam
Mnie też, ale po pierwsze chciałbym wersję białą, a nie srebrną, a po drugie, napatrzyłem się na konstrukcje Moli i jakoś nie jestem przekonany, czy chińscy projektanci urządzenia sygnowanego przez Quantuum, rzeczywiście świadomie zaprojektowali te dishe... Wiesz, zawsze mam wrażenie, że żadne liczenie krzywizn nie miało tam miejsca, tylko po prostu przyspawali mocowanie Bowensa i deflektor do jakiegoś budżetowego woka...
A znasz jakąś metodę by sprawdzić czy ten dish jest dobry, a tamten nie? Chodzi mi o to, że po czym swoim niewyrobionym okiem poznam na zdjęciu, że dobrze wydałem pieniądze.
Pytam bo jak sam wspomniałeś widziałem już różne kształty dishy. Część wyglądała jak miska na owoce z mocowaniem bowensa i dziwnym podium w środku, a widziałem też taki który był bez mała płaski (płaszczyzna disha była bez mała prostopadła do ścianki lampy z palnikiem), a miał tylko zaokrąglone brzegi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9