Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
czyli w trybie S2 lampa może sobie stać w pokoju na statywie i jej błysk powinien się synchro nizować z błyskiem lampy wbudowanej. Ogniskowa lampy bezprzewodowo jest automatycznie na 35mm i światło odbijać się będzie od ścian i sufitu.
I to mnie bardzo interesuje.
Sorry! Ale jako uczącemu się wolno mi zadawać głupie pytania!!
A więc dalej:
Jeśli lampa bedzie zamocowana na aparacie, to bedzie ona "wiedziała" jaka jest aktualnie ogniskowa obiektywu? I aparat będzie regulował siłę błysku? I nawet D60 to potrafi??
To jeśli tak, to warto zainwestować nawet w Nissin Di 866 z liczbą 60, bo nawet w małym pomieszczeniu aparat "każe" lampie błysnąć tylko tyle ile potzebne będzie w danym momencie.
Proszę mnie skorygować jeśli sie mylę.
I jeszcze odnośnie kąta stożka błysku -
Czy ten kąt zmienia się fizycznie na wskutek przesunięcia się jakichś ruchomych części w samej lampie? Jest tam jakiś silniczek? Czy jak?
marekcmarecki, Jak lampa ma tryb TTL to znaczy, że mierzy się siłę bluzki przez obiektyw. Zresztą myślę, że powinieneś zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu
NISSIN Di866 ma wbudowany drugi palnik o liczbie 12 dla f 35 i ISO 100 (ciekawe po co drugi?? ) i jak właśnie widzę dość dobrze sprzedaje się na niemieckim E-bay`u. czyli nie jest złą lampą jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny . A cena porównywalna z naszą na Allegro ok 800PLN. Czyli nie jest źle.
Raczej skłaniam się do modelu 622 ok. 400PLN.
Sigma pewnie tez jest fajna, ale droższa i gdzieś tu na forum ktoś żałował że ją kupił, a Nissina jakoś wszyscy chwalą .
Tak sobie piszę, bo do tej pory lampy nie miałem i dzisiaj postanowiłem, że to był poważny błąd i jakaś powinna się znaleźć w moim plecaku koniecznie .
[ Dodano: Pon 27 Gru, 2010 21:07 ]
hijax_pl napisał/a:
marekcmarecki, Jak lampa ma tryb TTL to znaczy, że mierzy się siłę bluzki przez obiektyw. Zresztą myślę, że powinieneś zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu
Wiem, że TTL to pomiar światła przez obiektyw jeszcze z czasów Zenita TTL. Tylko jestem strasznie do tyłu jeśli o lampy chodzi. Po prostu nie miałem pojęcia, że teraz aparaty są aż tak bardzo zsynchronizowane z lampami .
Do dzisiaj...
Im wiecej czytam tym bardziej żałuję, że do tej pory korzystałem tylko z lampy wbudowanej.
"Lampa posiada również wbudowany dyfuzor pozwalający na pokrycie błyskiem ogniskowych od 16mm (dla "pełnej klatki") oraz odbłyśnik pozwalający na jeszcze bardziej kreatywne używanie błysku. W przypadku kiedy głowica lampy zostanie podniesiona o 45°>60°>75°>90° lub przekręcona na bok ogniskowa palnika zostanie automatycznie ustawiona w pozycję 50mm".
Ciągle nie pojmuję jak lampa sama potrafi zmieniać ogniskową, tzn kąt błysku
Gdyby ktoś potrafił w jednym zdaniu....
...albo chociaż jakiegoś linka na ten temat..
Jeśli dobrze myslę, to żarnik zmienia swoje połozenie względem odblasku w lampie, a czy za sprawą silniczka, czy innym, to już i tak mniej istotne z punktu widzenia uzytkownika
Ciągle nie pojmuję jak lampa sama potrafi zmieniać ogniskową, tzn kąt błysku
Zmienia się pozycja palnika i odbłyśnika. I tak, w środku jest silniczek, ale lampa w trybie slave nie zmienia automatycznie kąta błysku - możesz to zrobić ręcznie.
Czyli okazuje się, że jest alternatywa dla drogich lamp systemowych w postaci Nissina
Teraz wzbogacony o nową wiedzę zastanawiam się, czy starczy ten 622 za 400zł, czy lepiej 622 II za 500 z groszami, czy szarpnąć się za kieszeń i kupić 866 z liczbą 60 .
Ta ostatnia daje spory zapas światła. Bardzo mocna w granicach 800zł. Drogo? Trochę tak. Ale lampę nie kupuje się codziennie i powinien to byc zakup przemyślany.
Pytanie do osób które fotografują z lampą:
1.Przydaje się taka mocna lampa amatorowi?
2.W jakich sytuacjach?
3.Czy też zakup takiej mocnej to będą stracone pieniądze, bo w praktyce taka duża
moc jest rzadko potrzebna?
- fotografowanie w pomieszczeniach, gdzie ściany i sufity są w dużej odleglości
- fotografowanie serią (lampa nie strzela pełna mocą, więc może strzelić więcej razy zanim opróżni kondensator)
- fotografowanie z modyfikatorami, czy filtrami korygujacymi temperaturę barwową błysku (Omnibounce zabiera conajmniej 1EV, CTO kolejny i już zamiast 1/4, używamy pełnej mocy)
- fotografowanie w trybie HSS/FP (lampa musi pracować strobostropowo podczas całej drogi kurtyn, co znacząco wpływa na jej efektywność)
- mrożenie ruchu błyskiem (lampy oparte o bramkę IGBT zmniejszają energię błysku poprzez jego skrócenie, więc czasy błysku skręconego speedlighta są bardzo krótkie, ale chodzi też o dostarczenie odpowiedniej energii - mocniejsza lampa może mieć znacznie krótszy czas błysku, przy tej samej efektywności)
- używanie lampy poza stopką z większymi i światłożernymi modyfikatorami, typu softbox, octa, beauty dish i utrzymywanie sensownego dystansu roboczego, tak by mieć użyteczne wygaszenie (nawet najmocniejsze lampy systemowe dają zawzyczaj poniżej 100Ws energii błysku - porównaj to sobie z przeciętnymi studyjnymi, które rzadko dają mniej niż 200Ws, a za uniwersalne uważane są okolice 500Ws)
- przebijanie zastanego w dzień (jeśli fotografujesz w świetle dziennym, a speedlight ma być Twoim światłem głównym, zazwyczaj musisz niedoświetlić zastane o 1-2EV, da się to zrobić częściowo czasem naświetlania, ale ograniczeniem jest x-sync (tu wielki plus D40), a resztę światła zastanego musisz wygasić przymknięciem przysłony - właśnie przy tej wynikowej przysłonie musi pracować Twoja lampa, więc musi mieć tym większy zapas im silniejsze zastane i najlepiej, żeby nie pracowała wtedy na pełnej mocy, by między strzałami nie trzeba było czekać po 5s. Do tego wciąż pamiętajmy o filtrach i modyfikatorach, które zazwyczaj się na taką lampę zakłada i sensownej odległości od obiektu, tak by ruch o 10cm w stosunku do lampy nie powodował dużych zmian naświetlania)
marekcmarecki, Teraz wzbogacony o nową wiedzę zastanawiam się, czy starczy ten 622 za 400zł, czy lepiej 622 II za 500
Jeśli zamierzasz używać lampy jako slave to warto. Mark II pod tym względem jest mocno poprawiony. Masz mozliwość odpalania lampą sterującą w TTL i manualu, CLS (chociaż korpusy, które masz w podpisie akurat tego nie obsługują) i przewodem. Jest też wprowadzona korekcja błysku z poziomu lampy (stara wersja miała kłopoty z doświetlaniem na wprost, więc się przydaje)
Cytat:
Pytanie do osób które fotografują z lampą:
1.Przydaje się taka mocna lampa amatorowi?
2.W jakich sytuacjach?
3.Czy też zakup takiej mocnej to będą stracone pieniądze, bo w praktyce taka duża
moc jest rzadko potrzebna?
1.Mocy nigdy za dużo, nawet jeśli będziesz rzadko wykorzystywać, to po co żałować, że "nie wyszło jakieś ujęcie bo akurat była za słaba lampa.
2. Chociażby np. w ciemnym zabytkowym kościele (niekoniecznie musisz tam robić zdjęcia zawodowo) lub innym dużym pomieszczeniu. Także przy odbijaniu światła duża moc się przydaje, gdy sufit jest wysoko, lub ściany daleko.
3. Przy cenie Di622 nie jest to chyba problemem
Teraz wzbogacony o nową wiedzę zastanawiam się, czy starczy ten 622 za 400zł, czy lepiej 622 II za 500 z groszami, czy szarpnąć się za kieszeń i kupić 866 z liczbą 60 .
Między starym i nowym 622 nie ma różnicy mocy - cały mój wywód w poprzednim poście tyczył lampy 866 oczywiście.
Czyli zdalnie z moich korpusów nie da się tej lampy zasterować ? (Mam tu na myśli 866, bo chyba jednak na tę mocniejszą się zdecyduję) Myślałem, że ona reaguje na błysk tej wbudowanej w aparat. Skoro posiada wbudowaną fotocelę...
marekcmarecki, no niestety, żeby sterować lampami przy pomocy wbudowanej potrzebujesz półkę wyższych korpusów. Wyzwolić lampę w manualu zawsze możesz, ale CLS to jednak trochę więcej niż tylko wyzwalanie. Nie wiem jak wyzwalacze TTL, typu Pixel, bo teoretycznie powinny bez problemu sterować lampą również w korpusach EL Nikona.
1. Czyli lampę zdalnie wyzwala impuls (podczerwień? tak jak w pilotach do telewizora, czy jakiś elektromagnetyczny?) podawany z aparatu w momencie wyzwalania lampy wewnętrznej? Ale jeśli podczerwień, to aparat i lampa muszą się "widzieć".
Moje korpusy wyzwolić lampy zdalnie nie potrafia, ale podejrzewam, że D90 i D7000 będzie to juz potrafił. Ciekawe czy D5000 też już to umie?
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak założenie lampy na aparat i sterowanie jej ze stopki .
Ale co za tym idzie, żeby nie było niedomówień chciałbym jeszcze wrócić do jednego z poprzednich pytań odnośnie TTL i jeśli mieszam, proszę mnie poprawić, ale:
2. Jeśli lampa w trybie TTL bedzie zamocowana na aparacie, to bedzie ona "wiedziała" jaka jest aktualnie ogniskowa i przesłona obiektywu? I nawet D60 to potrafi i będzie umiał przez stopkę komunikować się z lampą z TTL?
3. Jaką funkcję w lampie pełni fotocela?
Do tej pory myślałem, że służy do wykrywania błysku lampy wbudowanej, która w ten sposób wyzwala lampy w trybie SLAVE. Ale okazuje sie, że nie. Zatem sensor musi służyć do pomiaru światła zastanego.
4. Sama lampa w trybie AUTO posiadając sensor (fotocelę) i znając ogniskową i przesłonę aparatu jest w stanie dobrać odpowiednią siłę błysku?
5. Ale co z odległością od fotografowanego obiektu? Odległość to też wartość mająca wpływ na potrzebną siłę błysku.
Pewnie przynudzam, ale gdyby ktoś chociaż lekko rozjaśnić potrafił...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10