Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Gru, 2010 canon 60d czy 50d? Help!
Chcę kupić aparat, słyszałam różne opinie. Jeśli ktoś się na tym zna to niech mi pomoże, tylko niech uzasadni swój wybór mam dwa dni na decyzję, więc musicie mi pomóc!!!
amatorka1012, Mozemy nie musimy
Podaj jak kwote mozesz przeznaczyc na sprzet oraz podaj co chcesz fotografowac a my (hmm... ) postaramy sie cos poradzic i dobrac w komplecie z obiektywem.
Moze ja zaczne a koledzy sie sprzeciwia
60D + troszke lepsza matryca (minimalnie mniejsze szumy)
+ uchylany wyswietlacz
+ mozliwosc krecenia filmow
- brak mikroregulacji
- brak magnezowej obudowy (dla mnie to nie jest powazna wada)
Więc mam 2 opcje, w media markcie korzystną i w fotojokerze. Więc tak jeśli chodzi o canona 50d to w media markcie kosztuje 3099, samo body i w tym jest jeszcze grip(na baterie, kosztuje 500zl w gore, sprawdzalam orginalny do canona i torba ok.100zl), wiec body wychodzi 2500. Po przemyśleniu obiektyw kupie w fotojokerze bo bardziej mi odpowiada i to wydatek ok.1200 zl. Plus karta graficzna to 100zl. Całość wychodzi mi 4400. Natomiast canon 60d 4500zl, ale jest to nowszy model. Obiektyw bedzie ten sam, natomiast karta bd 16gb bo teraz jest taka promocja, ze za 1zl tylko. Niestety nie bd gripu i jeszcze trzeba wliczyc 100zl na torbe. Wiec co brac?
jeśli Twój nick określa określa to gdzie się aktualnie widzisz w fotografii (nie ma w tym zdaniu cienia złośliwości) to bierz 60d, bo jest to sprzęt kierowany właśnie do zaawansowanych amatorów.
amatorka1012, 50 nie kręci filmów i jest na karty Compact Flash ma mikroregulację. 60D nie ma mikroregulacji, ale kręci filmy, jest na karty SD, i można nim bezprzewodowo sterować lampami błyskowymi (w 50D musisz mieć albo sterownik - ok. 1000 zł, albo lampę 580ex II - 1500 zł)
Chyba że priorytetem jest filmowanie. Prawie w każdym innym przypadku 50D wygrywa moim zdaniem. Solidniejszy, wygodniejszy, lepiej leży, lepsza matryca, szybszy, mikroregulacja AF. lepszy AF, itd. Za 60D jedynie jeszcze przemawia możliwość zdalnego wyzwalania lampy za pomocą wbudowanej.
Ostatnio zmieniony przez konczako Pon 27 Gru, 2010, w całości zmieniany 3 razy
A to wcale nie jest takie oczywiste w tym momencie Jak to ma być pierwsza lustrzanka, to może fajnie by było mieć możliwość bezprzewodowego strzelania lampami bez większego kombinowania, a filmiki to niegłupi dodatek. Z takim a nie innym zakresem tonalnym jakoś można żyć. Aparat sam w sobie jest całkiem zaawansowany.
[ Dodano: Pon 27 Gru, 2010 22:07 ]
ktory ma lepsza ofete cenowa? nie wiem sprzedawca w fotojokerze chwalil 60d, a ten w media markcie narzekal na niego. teraz to juz sama nie wiem. ;p
... to niech mi pomoże, tylko niech uzasadni swój wybór
amatorka1012 napisał/a:
Wiec co brac?
Moja odpowiedź - 60D.
60D to początek nowej linii aparatów dla zaawansowanych, kreatywnych amatorów choć założę się, że i wiele ślubów obskoczy.
W porównaniu do 50D pewne rzeczy ma lepsze, inne trochę gorsze. Według mnie bilans wychodzi na korzyść 60D i gdybym dziś był na Twoim miejscu, kupiłbym 60D.
Rzeczy trochę gorsze (te istotne):
- obudowa, ale dla Ciebie nie będzie to miało znaczenia. Ma to znaczenie dla ludzi, którzy z takiego 40D chcieli przeskoczyć na 60D - oni nie dostaną w nim magnezowej obudowy, ale równie porządnie wykonaną aluminiowo-kompozytową
- dźwignia na tylnej ściance aparatu, opatentowana przez Canona i występująca w jego aparatach od wersji zaawansowanych. I znowu Ty nie będziesz miała tego zazłe Canonowi bo wcześniej jej nie używałaś. Można bez niej żyć, skoro inni producenci nie dają takiego wynalazku, prawda?
Rzeczy lepsze (te istotne):
- udoskonalony pomiar światła, taki sam jak w 7D - bardzo istotna rzecz w fotografii,
- możliwośc wyzwalania lamp zewnętrznych, wewnętrzną wbudowaną lampą. Taka funkcję ma tylko 7Dz Canonów. Może być przydatna i praktyczna gdy dokupisz lampę zewnętrzną. Możesz wtedy nawet trzymać lampę w rece aby światło nie padało prosto, a z boku: popatrz na jedno z moich zdjęć http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=4030
- nagrywanie filmów Full HD
amatorka1012, a jakie jeszcze akcesoria chcesz dokupić? Jeśli już teraz potrzebujesz uchwyt pionowy to zapewne 50D wyjdzie taniej, ale w perspektywie... Sam nie wiem. 10minutowe filmy w zupełności wystarczą pokaż mi współczesny fabularny film z ujęciami dłuższymi niż kilkadziesiąt sekund- kilka minut Tu się chyba przychylę za Bogdanem i też doradziłbym 60D. Zresztą mam podobny problem, ale zastanawiam się nad kupnem 60D bądź 7D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14