Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
WITAM!!!
Na początek zacznijmy od tego, że jestem nowy na forum, witam wszystkich!!!
teraz przejdę do tematu, więc chciałbym zakupić obiektyw do macro, posiadam sony alpha 290, może na sam początek napisze, że jestem w tym zielony. Narazie ktoś mi 2 obiektywy podał jak by ktoś mógł mi napisać czy w ogóle opłaca się je kupować :
chyba że ktoś mógł by mi podać coś lepszego w tym przedziale cenowym, był bym bardzo wdzięczny , coś droższego za bardzo nie wchodzi w grę bo jestem jeszcze wędkarzem i studentem, to bym za bardzo finansowo nie wyrobił
a ha, dzięki, a to co podałem jak byś mi mógł napisać to do czego są??
Hmm.. do robienia zdjęć
Jeden to uniwersalny podstawowy amatorski teleobiektyw, drugi uniwersalny superzoom. Mają w nazwie macro. Takiego zbliżenia jak te co podałem nie zrobią. Jakość optyczna o dwie, trzy klasy gorsza. Jest tylko jedno ALE, obiektywy które podałem nadają się generalnie tylko do macro lub do portretu. Nie są to jakieś uniwersalne obiektywy.
Pierwszy, który podałeś - nie jest typowym obiektywem do makro, mimo że w nazwie "makro" ma. To jest obiektyw tele, który maksymalnie może powiększyć 1:2, a obiektyw przeznaczony do makro powinien posiadać powiększenie co najmniej 1:1.
Drugi z wymienionych przez Ciebie obiektywów, to tzw. superzoom uniwersalny, który zdaje się ma maks. powiększenie 1:3,7. Typowy obiektyw do makro niestety przekroczy założony przez Ciebie budżet. Może zastanów się nad takim? Jest chyba najtańszy w tej chwili, tyle że ma b. małą odległość ostrzenia. Co chcesz fotografować?
tak jak pisałem wyżej jakieś plazy ewentualnie jakąś flore, jakieś portrety na nad jeziorkiem czy rzeką, lae chciałem się troszke pobawić w fotografowanie owadów, jakiegoś super sprzętu mi nie potrzeba, tylko żebym uchwycił w miarę wyraźne i z dość dużym zbliżeniem
Jak owady to 50mm jest absolutnym minimum. Tutaj portret też da radę. Najlepszy byłby ten Tamron 90/2.8, ale swoje kosztuje. W portrecie zostają wtedy raczej ciasne kadry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10