Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, Chciałbym kupić nowy aparat, lecz mam problem, nie wiem jakie mam wybrać , chciałbym mieć bardzo dobrą zalety, mam taki wybór:
-Nikon D5000;
-Nikon D3100;
-Sony Alfa 33lub 55;
-Lub jaki polecacie najlepiej aparat.
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże ;] Pozdrawiam.
To teraz bardzo ważny wybór, wybór pomiędzy lustrzankami, a prawie lustrzankami
A tak poważnie, przez ostatnie pare dni podobne tematy sa wałkowane prawie na okrągło, więc warto trochę tematów podobnych na tym forum poczytać
Ja bym wybrał Nikona, jako system, jest znacznie bardziej rozwinięty.
Te Alfy jednak są inne, inne niż tradycyjne lustrzanki
Chcesz kupić aparat po to, żeby leżał na półce? Do tego jeszcze obiektyw by się jakiś przydał. Jak zestaw dobry to obiektyw jest często droższy od aparatu. Tutaj nie jest prosto.
Pytanie pierwsze - ile masz kasy.
Pytanie drugie - co chesz najbardziej fotografować.
Pytanie trzecie - co już potrafisz, co masz lub miałeś.
GADAJ!
Wysłany: Sro 29 Gru, 2010 Re: Pomoc, nikon czy sony?
tomis16 zadałeś tak oryginalne pytanie, że... weź chłopie poczytaj parę wątków grudniowych na właściwie ten sam temat.
No chyba, że Koledzy zaczną dla odmiany szanownemu tomisowi inaczej doradzać, tak dla jaj i kozackiej fantazji...
No che fotografować krajobrazy i do zdjęć osoby, np. rodzina, wycieczka itd. kasa jak na razie 2800zl, aparat miałem Olympus x-43 wiec to będzie mój pierwszy raz lustrzanka, ale kiedyś się bawiłem aparatem sony alfa 100.
Wysłany: Sro 29 Gru, 2010 Re: Pomoc, nikon czy sony?
RB napisał/a:
No chyba, że Koledzy zaczną dla odmiany szanownemu tomisowi inaczej doradzać, tak dla jaj i kozackiej fantazji...
Mam dzisiaj nastrój na robienie sobie jaj, ale skoro tutaj taka kasa wchodzi w grę to trzeba być poważnym.
Jak zdjęcia osób i wycieczki to by się jakaś troszkę dłuższa ogniskowa przydała.
Nie znam dokładnie cen, ale fajnym i stworzonym dla początkujących aparatem jest nowy Nikon D3100 a bardzo dobrym za małe pieniądze obiektywem ze sporą krotnością zooma jest Nikkor 18-105 VR. Zobacz sobie ile to kosztuje. Jak dasz radę to polecam.
Nikon d3100 z obiektywem Nikkor 18-105 VR kosztuje ok.3tys. i może myślę że warto...
To postęp.
Warto. Tyle, ze zapłacisz jeszcze za:
kartę pamięci
jakiś poręczny worek z rzemykiem coby jakoś to transportować
filtr polaryzacyjny (slim!)
na tej cenie sklepowej juz na samym starcie się nie kończy.
poczytałem to forum wzdłuż i wszerz i co mi utkwiło jak chłopaki radzili (to się najczęściej pojawiało)
1) podejdź sobie do sklepu i potrzymaj jedną i drugą puszkę, bo ergonomia i wygoda jest ważna (mnie np zdawało sie ze ten d3100 wypadnie zaraz z ręki - za to mojej żonie leżał idealnie)
pojawiało sie jeszcze coś takiego :
2) puszka jest mniej ważna, za to ważne co do tego przykręcisz (chodziło o obiektyw)
i tak wybierałem w swoim budżecie
PS na obiektyw zbieram
Ostatnio zmieniony przez Cola Sro 29 Gru, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15