|
FOTOGRAFIA LUDZI Styczen-Czerwiec 2011 |
| Author |
Message |
goltar
Optyczny

|
Posted: FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2011
|
[ !!! ]
|
|
| FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2011 |
|
|
|
|
lancer
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Obiecałem ostatnio że coś wrzucę, więc proszę bardzo:
1.
[img]http://www.durczakdesign.com/pliki/25612165small.jpg[/img]
tu macie w lepszej jakości:
http://www.durczakdesign.com/pliki/25612165.jpg
Przy okazji cieszę się, że mogę rozpoczynać ten wątek :wink: |
|
|
|
|
Tworas
Entuzjasta

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
gratuluje rozpoczęcia wątku :wink:
jak dla mnie fajne modowe zdjęcie :wink:
nie pasuje mi jednak ta szarość prawej strony - imo jest trochę przytłaczająca
i miałbym uwagi co do mimiki modelki ale to już raczej kwestia gustu i upodobań ;) |
|
|
|
|
lancer
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]Tworas[/b], prawa pusta bo będzie tam doklejne drugie zdjęcie, właśnie biorę się za pracę nad nim. A co do mimiki to dla mnie jest przeurocza :) i to chyba dowód na personalność percepcji i ocen |
|
|
|
|
panmarecq
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| To już chyba zwyczaj że każdy nowy wątek portretowy zaczyna zdjęcie studyjne :). |
|
|
|
|
ketrab
Nowy Canon 400d

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
hej.mi sie podoba choć rzeczywiście mina jest kiepska..no ale obróbka fajna! ah i te tasiemki od stanika :/ ogólnie od 0-10 dałbym 7:) :mrgreen:
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Pon 03 Sty, 2011 00:12[/i] ][/size]
mam pytanko? czy to hdr?bo obróbka super tez bym sie chciał nauczyc tak robic zdjecia!! no ale niestety dopiero zaczynam a jest mozliwośc byś podpowiedział jak uzyskałes taki efekt jakby to było narysowane a nie zdjecie!! swietnie to wyglada!! |
|
|
|
|
lancer
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]ketrab[/b], Widzisz tyle potrafię zrobić ale wstążki usunąć nie umiałem ;)
Techniki wykonania zdjęcia Ci nie zdradzę. Dlaczego? Zawsze chciałem się nauczyć wielu technik i nikt z profesjonalistów nie chciał się tymi tajemnicami dzielić co strasznie mnie irytowało... Teraz przyszedł taki czas, że ja irytuję innych :wink:
W każdym razie podpowiem Ci, że to żaden hdro'wy automat. Nad takim zdjęciem (jednym) pracuję ok 2 godzin! Może ktoś się domyśli i Ci podpowie bo wyjadaczy na tym forum nie brakuje.
A tymczasem nr 2 i może lepsza mina?
2.
[img]http://www.durczakdesign.com/pliki/nataliacmg/studio/2222small.jpg[/img]
HQ
http://www.durczakdesign.com/pliki/nataliacmg/studio/2222.jpg |
|
|
|
|
Ilona
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Mi nie pasuje układ nóg- tak naturalnie raczej nikt nie chodzi (mowa o 1) |
|
|
|
|
Tworas
Entuzjasta

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| 2 jak dla mnie zupełnie inne zdjęcie ;) podoba się! |
|
|
|
|
Usjwo
Optyczny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]lancer[/b] dobre otwarcie, poprawka lepsza. W pierwszym (oprocz miny i nog), lewe ramie zlewa sie z tulowiem i wyglada jak ciete. |
|
|
|
|
kasiakaaz
Optyczny wciąż jasnozielona

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]lancer[/b], 2 lepsze, głównie ze względu na mimikę... Dobra inauguracja wątku. :smile: |
|
|
|
|
Tworas
Entuzjasta

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| hmm jak dla mnie nogi na 1 są ok... modelki często na zdjęciach reklamowych mają nienaturalną pozycje i wydaje mi się że jest tu już normalne i powszechnie przyjęte ;) |
|
|
|
|
jaad75
Temu Panu już podziękujemy Klub Pierdzieli

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
"Modowa" poza na pierwszym jest w miarę ok, mina też (chociaż odnoszę wrażenie, że jest trochę za bardzo spięta), na drugim za to jest kiepska poza, a mina podoba mi się mniej, więc mam dokładnie przeciwne zdanie niż przedmówcy. Pasek od stanika w tym rozmiarze nie przeszkadza, obawiam się, że w dużo większym już tak.
BTW:
[quote="lancer"]Nad takim zdjęciem (jednym) pracuję ok 2 godzin![/quote]Oryginału nie widziałem, ale jeśli zdjęcie jest poprawnie zrobione, a modelka nie ma defektów urody, które należałoby pieczołowicie poprawiać skraplaczem, to nie widzę tu nic, czego obróbka miałaby zająć aż dwie godziny... |
|
|
|
|
Sunders
Temu Panu już podziękujemy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Usjwo"]lancer dobre otwarcie, poprawka lepsza.[/quote]
Też tak uważam.
[quote="lancer"]Techniki wykonania zdjęcia Ci nie zdradzę. Dlaczego? Zawsze chciałem się nauczyć wielu technik i nikt z profesjonalistów nie chciał się tymi tajemnicami dzielić co strasznie mnie irytowało... Teraz przyszedł taki czas, że ja irytuję innych [/quote]
Tworzenia "fali" na forum fotograficznym nie popieram :wink: |
|
|
|
|
lancer
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Sunders"]Tworzenia "fali" na forum fotograficznym nie popieram :wink:[/quote]
:wink:
[quote="jaad75"]nie widzę tu nic, czego obróbka miałaby zająć aż dwie godziny...[/quote]
A jednak... :wink: Może jakbyś zobaczył w formacie jakim pójdzie do druku (70x100 cm) to stwierdziłbyś, że nie na marne poszedł ten czas.
A tak btw. to jeszcze muszę sporo popoprawiać i jeszcze więcej dodać, więc będzie to więcej niż 2h :)
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Pon 03 Sty, 2011 23:00[/i] ][/size]
3.
[img]http://www.durczakdesign.com/pliki/nataliacmg/studio/2small.jpg[/img]
[quote]Tworzenia "fali" na forum fotograficznym nie popieram :wink:[/quote]
Tak na poważnie to cóż miałem mu odpowiedzie? Na dobre zdjęcie nie składa się tylko obróbka ale o wiele wiele więcej rzeczy niż się początkującym wydaje. Jedyne co mi zatem pozostaje polecić to: pracować, pracować, pracować... |
|
|
|
|
pitras
Entuzjasta i Fotopsuj

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="lancer"]Tak na poważnie to cóż miałem mu odpowiedzie? Na dobre zdjęcie nie składa się tylko obróbka ale o wiele wiele więcej rzeczy niż się początkującym wydaje. Jedyne co mi zatem pozostaje polecić to: pracować, pracować, pracować...[/quote]
Oj [b]lancer[/b] jadd75 jako początkujący :P |
|
|
|
|
jaad75
Temu Panu już podziękujemy Klub Pierdzieli

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| 3 - prawe bardzo fajne, lewe, jak pisałem wcześniej... |
|
|
|
|
lancer
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="pitras"]
Oj lancer jadd75 jako początkujący :P[/quote]
to nie o nim akurat było - jakbym śmiał :wink:
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: Wto 04 Sty, 2011 10:10[/i] ][/size]
ps. dzisiaj odpoczywam od zdjęć i forum możecie sobie pojeździć po mnie :wink: do usłyszenia |
|
|
|
|
AgaCh
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
hej .mnie sie wszytskie podobaja! choc ogólnie ja jako dziewczyna mam zarzuty do min modelki:) nie otworzyła się ( dziewczyna) lekko jest chyba spieta?:)
ucze sie photoshopa i niestety nie umiem tez robic takich bajerów- na zrazie;)
kurde szkoda ze nikt nie da choc malej podpowiedzi:) tez chciałabym wiedziec jaka technike wykorzystałeś czy po prostu dodawałes kolor pędzlem:) choć watpię:P no cóż pozostaję sie irytowac i czekac a nóz widelec wyjdzie :)
pozdrawiam iiii czekam na więcej fotek!! :mrgreen: |
|
|
|
|
ophiuchus
Optyczny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]AgaCh[/b], ło matko, a po cóż tak maksymalnie wygładzać skórę? ;) Jak ktoś ma ładną cerę, to wystarczy ją dobrze oświetlić, moim zdaniem. Choć szkoły są różne :D |
|
|
|
|
AgaCh
Nowy

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
no nie pisałam o tym ale no jak:)) jak retusz to wiesz trzeba zaszaleć:P dobra a tak powaznie- zalezy komu do czego potrzebne sa zdjecia,wygładzenie skóry jak sa jakies tankamenty czasem sprawia ze dana osoba poprawia sobie samopoczucie, czuje sie ładniejsza zwłaszcza kobiety lubią oszukiwać..
tzn era photoshopa i te dowcipy jak z brzyduli zrobic super laske:) użyć photoshopa;)
czasem rzeczywisciw nie ma sensu az taka korekta no ale nie kazdy ma dostep do makijazystki lub nawet swiatło nie zrobi z oblechy anioła:P :twisted: |
|
|
|
|
kasiakaaz
Optyczny wciąż jasnozielona

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]lancer[/b], nie ma co jeździć, mz najlepsza prawa trójka. |
|
|
|
|
lancer
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="AgaCh"]czekam na więcej fotek!! :mrgreen:[/quote]
proszę bardzo
4.
[img]http://www.durczakdesign.com/pliki/natflo/natalia-florek-2-small.jpg[/img]
[quote="ophiuchus"]Jak ktoś ma ładną cerę, to wystarczy ją dobrze oświetlić, moim zdaniem. [/quote]
To zależy jaki efekt chcesz uzyskać, takiego jak na tej serii zdjęć samym dobrym oświetleniem na pewno nie uzyskasz. Co nie znaczy, że należy wszystko photoshopować. Są rodzaje fotografii w których fajnie gra dobrze dobrane oświetlenie bez dodatkowych udziwnień i tu się z Tobą zgodzę.
[quote="kasiakaaz"]nie ma co jeździć, mz najlepsza prawa trójka.[/quote]
dzięki za opinię, moją faworytką jest ta fotka na której modelka stoi na jednej nodze
ps. nic więcej nie wrzucam bo jakiś odosobniony czuję się w tym wątku |
|
|
|
|
Usjwo
Optyczny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="AgaCh"] no cóż pozostaję sie irytowac i czekac a nóz widelec wyjdzie :)
[/quote]
Ja nie jestem fachowcem ani od portretu, ani od photoshopa wiec moge sie podzielic "wiedza" :mrgreen:
Najprostrzym sposobem na wygldzenie skory to blur z promieniem 30 i overlay/soft light, potem na masce odslonic troche kontury twarzy.
Jak jeszcze jest zle to konwertujemy do b&w, dodajemy duzy szum i udajemy ze taki byl zamysl autora, w hardkorowym wydaniu barwimy sephia :mrgreen: :wink: |
|
|
|
|
Cola
Rozmowny

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
na tej 4 Jej lewe oko wygląda jak spuchnięte deczko
posejrzewam że miało być zalotnie przymrużone, ale mi sie od razu z opuchlizną skojarzyło
nie wiem czy to kwestia obróbki czy modelka tak się "skrzywiła" bo sie nie znam
w kiażdym razie ja jestem tym odbiorcą fotek co 99,9% populacji czyli zwykły ludź który nie zna sie na sztuce fotografowania
mysle ze opinie takich ludzików są najcenniejsze ;) bo nie są "skrzywione" przez techniczny profesjonalizm :) |
|
|
|
|
|
|