Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 03 Sty, 2011 Adobe Photoshop Format - psd
Mam pytanie dotyczace formatu *.PSD (PSowego). Otwierajac zdjecie w "Camera raw" moge w nim wydobyc wiele ze swiatel i cieni. Po otworzeniu zdjecia w PS-sie juz nie jest to mozliwe az na taka skale. Czy konwersja do PSa jest stratna? Jakiego formatu uzywac zeby zachowac informacje z RAW'a.
Usjwo, jeśli CR2 Ci nie pasuje, to zawsze możesz konwertować do DNG. Możliwości odzyskiwania danych będą dokładnie takie same.
Ciocia wikipedia o formacie PSD:
Kod:
Format ten zachowuje wszystkie informacje o danej grafice, bez utraty jakości, pozwala na zachowanie warstw grafiki, ich przezroczystości, efektów oraz warstw tekstowych.
Oczywistym więc jest, że z PSD wyciągniesz znacznie więcej niż z najlepszego JPGa.
hijax_pl Zdjecia o duzej rozpietosci. Ustawiam cienie i potem w PS sie z maska wyciagam swiatla. Zwiekszanie expozycji na + w Camera Raw dziala bardzo ladnie, po przekonwertowaniu do PS juz nie (albo cos zle robie)
Baku To ze psd jest lepszy niz jpg to wiem. JA zawsze robie nastepujaco:
otwieram zdjecie w Camera raw (no bo innej metody nie ma), ustawiam suwakami to co mi pasuje (zgrubnie) i otwieram w PS.
otwieram zdjecie w Camera raw (no bo innej metody nie ma), ustawiam suwakami to co mi pasuje (zgrubnie) i otwieram w PS.
ACR operuje na przestrzeni Photo Pro. Jeśli w PS masz ustawioną inną przestrzeń roboczą nastąpi skonwertowanie fotki. Poza tym to co pisał hijax_pl o ilości bitów na kanał. Im więcej w pliku wejściowym, tym lepiej
Dokładnie - PS powinien pracować również w ProPhoto, konwersji dokonujesz później poleceniem Convert, że powinieneś pracować w 16 bitach to "oczywista oczywistość" przy jakiejkolwiek zaawansowanej obróbce. Jeśli chcesz mieć dostęp do pełnego materiału wyjściowego, to używaj Smart Objects - zawsze masz opcję powrotu do edycji niezdemozaikowanego oryginału w ACR. Używaj też Adjustment Layers i Smart Filters - będziesz miał cały workflow bezstratny, a rasteryzacji obrazu będą wymagały dopiero operacje typu klonowanie, czy Liquify.
8-bit czy 16-bit jest zle.
Oryginalny obrazek - otworzony w 16-bit, zmiana na 8-bit, konwersja do jpg (nie czepiac sie jakosci bo to naroznik zdjecia 1:1)
Obrazek z camera raw, przekonwertowany bezposrednio z camera raw do jpg, expozycja -2
Obrazek z PS otworzony w 16-bit, expozycja na -2, zmiana na 8-bit, conversja do jpg
dr11 i jaad75 Spowiadac sie dalej o tym ProPhoto, jak? gdzie? Tak po krok po kroku.
Teraz juz wiem dlaczego moje fotki takie slabe sa
[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 14:31 ]
Otworzylem w ProPhoto, w 16-bit, w smart object i zwaszw jest jak powyzej
Menu Edit / Color settings - otwiera się okienko dialogowe, w grupie Working spaces dla RGB ustaw ProPhoto RGB
Otwierając RAW w ACR ustaw 16bit-bit. Jak już masz zdjęcie w PS spójrz na nazwę okienka na identyfikację formatu, u mnie w PSE jest np _HJX0641.dng@25,1% (RGB/16)
Jeśli pracujesz w przestrzeni ProPhotoRGB oraz otwierasz plik w 16bit/kanał RGB - nie ma możliwości abyś miał w PS mniejsze możliwości niż przy wywołaniu RAWa. Dlaczego? Ano dlatego, że zapis RGB/16 jest bardziej pojemny niż CR2
Menu Edit / Color settings - otwiera się okienko dialogowe, w grupie Working spaces dla RGB ustaw ProPhoto RGB
Nie, nie - to akurat na stałe nie ma wiekszego sensu. Po prostu trzeba ustawić, żeby nie robił konwersji do przestrzeni roboczej.
Zresztą ważnym jest też to jak duży gamut ma monitor - wprawdzie ProPhoto nie wyświetli żaden i nie zobaczysz jej kolorów, ale chodzi o to, żeby nie ciąć do sRGB.
Usjwo, napisz może dokładnie, co robisz i na jakim etapie masz taki obrazek.
jaad75, ale żeby ciągnąć z cieni ważniejsza od przestrzeni roboczej jest ilość bitów, prawda? Przecież to czy to jest AdobeRGB, sRGB, ProPhotoRGB czy inne przestrzenie nie ma nic wspólnego z głębią koloru.
Usjwo, jakiego monitora używasz i czy jest on skalibrowany.
Nie wiem po co operować w ProPhoto, kirdy i tak nie zobaczysz tego. Co więcej... na nieskalibrowanym monitorze kolory będziesz miał tak przekłamane, że żadne twoje zdjęcie nie będzie Ci się podobało.
Zgadzam się co do "cięcia". Jeżeli ma iść do druku to nie tnij wcale albo weź profil z labu żebyś się nie zdziwił potem, że masz np. różową trawę
Albo "tnij" do aRGB.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9