Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 11 Gru, 2010
pytanie z optyki
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 30 Gru, 2010   

hijax_pl napisał/a:
A to jest złe uogólnienie?
W przedstawionej formie - tak.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A dlaczego? Brakuje odniesienia do wielkosci odbitki?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wniosek sugeruje, ze tak jest zawsze, a wystarczy przeliczyc dla odleglosci przedmiotowej blizszej ogniskowej, by sie przekonac, ze tak nie jest (np. 20 cm).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman, no chyba jasnym jest, że rozpatrujemy tylko i wyłącznie przypadek używany w fotografii amatorskiej, czyli gdy obraz jest pomniejszony, odwrócony i rzeczywisty ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

cybertoman napisał/a:
Zeby po proznicy nie gadac rozrysowalem to sobie i wychodzi mi odwrotnie - im dluzszy dystans, tym bardziej sie zgadza, przy malych dystansach mniej. A przy bardzo malych to juz wcale.
No cóż, jeżeli różnice w granicach 0.5mm na (teoretycznym) dystansie 30cm są dla Ciebie duże... :roll:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75, jesli 100% to dla Ciebie malo...

hijax_pl napisał/a:
no chyba jasnym jest
a co, 20 cm daje nie spelnia tych warunkow? To wez pare cm wiecej. Albo zostaw 20 cm i wez ogniskowe 60mm i 30mm

Nie marudze Panowie, ale skoro potraficie dyskutowac o 30 ISO przy 12800, czy spierac sie o pojedyncze pixele, to teorie o zaokraglaniu tu po prostu nie przystaja.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

cybertoman napisał/a:
jaad75, jesli 100% to dla Ciebie malo...
Mniej niż 0.4mm różnicy przy 1.5mm GO, przy minimalnej dla 50-tki macro odległości ostrzenia (24cm), która jest zresztą zupełnie nierealna dla 100-tki, to dla Ciebie różnica 100%?

Introverder 
Rozmowny

Wysłany: Pią 31 Gru, 2010   -

A ja mam takie pytanie, oddałem kilka dni temu obiektyw do kalibracji (C 400/5.6L (do C 50D) bo mi ostrzył przed celem, minimalnie, ale jednak co przy zdjęciach ptaków z bliższej odległości było widoczne i dokuczliwe..), wczoraj go odebrałem.

Pytanie tyczy się pewnej ciekawostki/"osobliwości", o ile jeszcze nie sprawdziłem dokładnie celności - na oko wydaje się być ok (parę zdjęć ze statywu robionych w domu), to zastanawia mnie czemu zanim oddałem obiektyw z aparatem do serwisu to konwerter naturalnie sprawiał, że aparat pokazywał światło f/8.0 (oczywiście z tym obiektywem), to teraz pokazuje mi f/5.6.

A inne spostrzeżenie, to że chyba teraz obiektyw wraz z konwerterem (C 1.4 II, zaklejone styki..) jakby jest duużo bardziej czuły i lepiej wyłapuje w ogóle ostrość :) ..

Jakość obrazu z konwerterem C 1.4 II jest b. dobra (na otwartej maksymalnie przysłonie) i nie ma żadnego widocznego spadku jakości :) . W efekcie dostaje się 560 mm w b. dobrej jakości, z AF użytecznym być może nawet po podpięciu TC (tylko zdjęcia statyczne ptaków..).

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   

Introverder napisał/a:
zastanawia mnie czemu zanim oddałem obiektyw z aparatem do serwisu to konwerter naturalnie sprawiał, że aparat pokazywał światło f/8.0 (oczywiście z tym obiektywem), to teraz pokazuje mi f/5.6

Może coś Ci się ze stykami porobiło i aparat nie załapuje faktu, że podpięty ma tandem szkło+TC. A co się pokazuje np. w Lightroomie (jeśli używasz)? Jako nazwa obiektywu powinno figurować: nazwa szkła + nazwa konwertera.
Coś jak w ten deseń:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Pozwole sobie wrocic jeszcze na chwile do pytania wyjsciowego.

f, f1 - ogniskowe
c - krazek rozproszenia
r, r1 - promien otworu odpowiednio dla f i f1

y - odleglosc od soczewki ostrego obrazu punktu x przy ogniskowej f.
y1 - odleglosc od soczewki punktu x1, wyznaczajacego GO przy ogniskowej f

z - odleglosc od soczewki ostrego obrazu punktu x przy ogniskowej f1.
z1 - odleglosc od soczewki punktu x1, wyznaczajacego GO przy ogniskowej f1

W pierwszym kroku spojrzmy, co dzieje sie przy wydluzeniu ogniskowej o wartosc n przy niezmienionej odleglosci x i x1. Jesli GO ma zostac zachowana, to wyglada to jak na rys. 1.

Czyli:

tg(a) = r/y1 = c/(y1-y) -> r = c*y1/(y1-y).
tg(a1) = r1/z1 = c/(z1-z) -> r1 = c*z1/(z1-z).

r/r1 = (c*y1/(y1-y))/(c*z1/(z1-z)) = (y1*(z1-z))/(z1*(y1-y)).

Korzystajac z:
1/F = 1/X + 1/Y -> Y = F*X/(X-F)
oraz
f1 = n*f

y = f*x/(x-f)
y1 = f*x1/(x1-f)
z = n*f*x/(x-n*f)
z1 = n*f*x1/(x1-n*f)

po podstawieniu

r/r1 = ((f*x1/(x1-f))*((n*f*x1/(x1-n*f))-(n*f*x/(x-n*f))))/((n*f*x1/(x1-n*f))*((f*x1/(x1-f))-(f*x/(x-f))))

Zmudne skracanie podeslemy Wolframowi(mozna sprawdzic samemu wrzucajac skopiowane, powyzsze rownanie lub policzyc na piechote...), a ten twierdzi, ze:
r/r1 = (n*(f-x))/(f*n-x)

dla wygody zmodyfikujmy to tak:
r/r1 = n * (x-f)/(x-f*n)

dla x >> f,
r/r1 = n
Zblizajac sie z x do f stosunek ten bedzie coraz wiekszy.

Zeszlo mi dluzej, niz myslalem i czas mi sie konczy, wiec napisze tylko, ze trzeba uwzglednic jeszcze zmiane GO przy zmianie wielkosci matrycy i zmiane otworu wzglednego wynikajaca ze zmiany ogniskowej, by uzyskac zadany wynik n*n/n = n.

Dla n = √2 =ca 1.4 bedzie 1EV
dla n = 2 to 2EV

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

cybertoman, chyba nie takie było pytanie początkowe ;)

Co do Twojego rozpisania, to prawdę mówiąc nie chce mi się sprawdzać wszystkiego po kolei, ale patrząc od drugiej strony klasyczne wzory na GO używają odległości hiperfokalnej i przedmiotowej. Rozpatrujemy przypadek gdy odległość przedmiotowa s >> f ;)

Hiperfokalna to nic innego jak zależność:

H = f^2 / (N * c), gdzie f - ogniskowa, N - liczba przysłony, c - wielkość krążka rozproszenia.

Jeśli zamienimy wartość przysłony na jej rozmiar bezwzględny, czyli N=f/d, otrzymamy:

H = f*d/c

Chcemy to samo GO przy zachowanym dystansie przedmiotowym czyli chcemy mieć tą samą hiperfokalną. Dodatkowo interesuje nas zachowanie dla tego samego rozmiaru otworu przysłony, czyli:

f1*d/c1 = f2*d/c2 lub upraszczając f1/c1=f2/c2, gdzie f1,f2 dwie ogniskowe, c1 i c2 - dwa krążki rozproszenia

Przyjmujemy, że relacja między ogniskowymi jest f2=f1*n, podstawiamy, i otrzymujemy:
c2=c1 * n

;)

pitras 
Entuzjasta
i Fotopsuj

cybertoman napisał/a:
Pozwole sobie wrocic jeszcze na chwile do pytania wyjsciowego.
f, f1 - ogniskowe
c - krazek rozproszenia
r, r1 - promien otworu odpowiednio dla f i f1

y - odleglosc od soczewki ostrego obrazu punktu x przy ogniskowej f.
y1 - odleglosc od soczewki punktu x1, wyznaczajacego GO przy ogniskowej f

z - odleglosc od soczewki ostrego obrazu punktu x przy ogniskowej f1.
z1 - odleglosc od soczewki punktu x1, wyznaczajacego GO przy ogniskowej f1

W pierwszym kroku spojrzmy, co dzieje sie przy wydluzeniu ogniskowej o wartosc n przy niezmienionej odleglosci x i x1. Jesli GO ma zostac zachowana, to wyglada to jak na rys. 1.

Czyli:

tg(a) = r/y1 = c/(y1-y) -> r = c*y1/(y1-y).
tg(a1) = r1/z1 = c/(z1-z) -> r1 = c*z1/(z1-z).

r/r1 = (c*y1/(y1-y))/(c*z1/(z1-z)) = (y1*(z1-z))/(z1*(y1-y)).

Korzystajac z:
1/F = 1/X + 1/Y -> Y = F*X/(X-F)
oraz
f1 = n*f

y = f*x/(x-f)
y1 = f*x1/(x1-f)
z = n*f*x/(x-n*f)
z1 = n*f*x1/(x1-n*f)

po podstawieniu

r/r1 = ((f*x1/(x1-f))*((n*f*x1/(x1-n*f))-(n*f*x/(x-n*f))))/((n*f*x1/(x1-n*f))*((f*x1/(x1-f))-(f*x/(x-f))))

Zmudne skracanie podeslemy Wolframowi(mozna sprawdzic samemu wrzucajac skopiowane, powyzsze rownanie lub policzyc na piechote...), a ten twierdzi, ze:
r/r1 = (n*(f-x))/(f*n-x)

dla wygody zmodyfikujmy to tak:
r/r1 = n * (x-f)/(x-f*n)

dla x >> f,
r/r1 = n
Zblizajac sie z x do f stosunek ten bedzie coraz wiekszy.

Zeszlo mi dluzej, niz myslalem i czas mi sie konczy, wiec napisze tylko, ze trzeba uwzglednic jeszcze zmiane GO przy zmianie wielkosci matrycy i zmiane otworu wzglednego wynikajaca ze zmiany ogniskowej, by uzyskac zadany wynik n*n/n = n.

Dla n = √2 =ca 1.4 bedzie 1EV
dla n = 2 to 2EV

hijax_pl napisał/a:
cybertoman, chyba nie takie było pytanie początkowe ;)

Co do Twojego rozpisania, to prawdę mówiąc nie chce mi się sprawdzać wszystkiego po kolei, ale patrząc od drugiej strony klasyczne wzory na GO używają odległości hiperfokalnej i przedmiotowej. Rozpatrujemy przypadek gdy odległość przedmiotowa s >> f ;)

Hiperfokalna to nic innego jak zależność:

H = f^2 / (N * c), gdzie f - ogniskowa, N - liczba przysłony, c - wielkość krążka rozproszenia.

Jeśli zamienimy wartość przysłony na jej rozmiar bezwzględny, czyli N=f/d, otrzymamy:

H = f*d/c

Chcemy to samo GO przy zachowanym dystansie przedmiotowym czyli chcemy mieć tą samą hiperfokalną. Dodatkowo interesuje nas zachowanie dla tego samego rozmiaru otworu przysłony, czyli:

f1*d/c1 = f2*d/c2 lub upraszczając f1/c1=f2/c2, gdzie f1,f2 dwie ogniskowe, c1 i c2 - dwa krążki rozproszenia

Przyjmujemy, że relacja między ogniskowymi jest f2=f1*n, podstawiamy, i otrzymujemy:
c2=c1 * n

;)

I dlatego wlaśnie czytam optyczne :D :mrgreen: Niewiele z tego rozumiem ale wiem, że podejście do tematu zawsze jest fachowe :mrgreen:

Odpowiedz do tematu