Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Studniówka
Autor Wiadomość
SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pon 16 Lut, 2009   

da_tomala, ja bym się takimi zdjęciami nie chwalił, nawet takim sprzętem można zrobić więcej zdjęć lepiej naświetlonych.

zejnowski, dobry jasny zoom pogodzi obie szkoły np. Tamron 17-50
Co do wyciągania tła i światła zastanego (w trakcie zabawy) to bez przesady, jeśli jest ciemno zdjęcia powinny być ciemne, odbijanie światła błyskowego nie oddaje oświetlenia zastanego tylko tworzy nowe, własne.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 17 Lut, 2009   

no troszkę te zdjęcia tragiczne.. zwłaszcza oczy na fotkach takich, jak ta. No ale się ucz i nie narzekaj na sprzęt (ale kup sobie na następny raz EX-580)
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 17 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

No chyba daloby sie troche wiecej z tego wyciagnac :???: albo chociaz obrobic...
Ale domyslam sie, ze Szare Szeregi bawily sie swietnie :razz:

da_tomala 
Uczestnik

mavierk napisał/a:
no troszkę te zdjęcia tragiczne.. zwłaszcza oczy na fotkach takich, jak [urk=http://www.lo1.slupsk.pl/fotogaleria/Stu_2009/slides/IMG_0930.html]ta[/url]. No ale się ucz i nie narzekaj na sprzęt (ale kup sobie na następny raz EX-580)

To zdjęcie na szczęście nie jest mojej produkcji - JEST TRAGICZNE!!! Jak napisałem większość zdjęć tam zamieszczonych jest mojej produkcji - NIE WSZYSTKIE.

Moje są to te bez takich oczów - daje głowę, że czegoś takiego to bym nawet nie trzymał u siebie na dysku :) Po drugie te z lepszymi kolorami i bez pyłu w kadrze - wszystkie te jasne, z dziwnymi oczami i pyłem nie są moje!!!

Sam sobie jestem winien, bo się sam na tą minę wpakowałem :sad: Administrator umieścił zbitek zdjęć różnych autorów - najwięcej jest moich bo są najlepsze ale teraz to bym musiał konkretnie wskazywać palcem które...

http://www.lo1.slupsk.pl/...s/IMG_4295.html
http://www.lo1.slupsk.pl/...s/IMG_4301.html
http://www.lo1.slupsk.pl/...s/IMG_4310.html
http://www.lo1.slupsk.pl/...s/IMG_4323.html
http://www.lo1.slupsk.pl/...s/IMG_4327.html
http://www.lo1.slupsk.pl/...s/IMG_4338.html

]już wiem wszystkie z numerami IMG_4*** :grin:

reszta to rzeczywiście wstydu nie mieli, żeby je publikować.

Ale lampa 580 EXII i obiektyw 85 1.8 canon jest na mojej liście najbliższych wydatków.

SlawGaw 
Optyczny

da_tomala napisał/a:
już wiem wszystkie z numerami IMG_4***

Zgoda, te zdjęcia są lepsze od innych tam umieszczonych, ale i tak nic specjalnego.
Mi się na tych zdjęciach nie podoba balans bieli, zdecydowanie są za ciepłe. Te z lepszymi kolorami to w nazwie mają DSC, zapewne Sony albo Nikon.

da_tomala 
Uczestnik

SlawGaw napisał/a:
Mi się na tych zdjęciach nie podoba balans bieli, zdecydowanie są za ciepłe. Te z lepszymi kolorami to w nazwie mają DSC, zapewne Sony albo Nikon.

no mi akurat mój balans bieli podoba się właśnie dlatego, że jest cieplejszy. Lampa daje blade światło i to akurat mi się nie widzi zbyt dlatego gdy załączam lampę balans bieli od razu przestawiam na piorun czyli, że z lampą - moje ustawienia osobiste też są zazwyczaj ustawione na ciepłe kolory - tak widzę świat :grin: ale oczywiście to moje odczucie jest. Wiem, że z dodatkową lampą byłoby ciekawiej bo miałem raz podłączoną 420-tkę i mogę mieć jakieś porównanie. Aparat na pewno "strzela" szybciej bo jest odciążony.

mavierk 
never knows best

Fotki są o 1ev za ciemne średnio ;) Ale chociaż klimat światła zastanego utrzymałeś ;)

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Sro 18 Lut, 2009   

Pooglądałem te zdjęcia i uzmysłowiłem sobie ile daje lampa zewnętrzna. Jak chcesz chałturzyć nawet za niewielkie pieniądze to koniecznie kup sobie lampkę.

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pon 23 Lut, 2009   

No to po studniówkach. Jutro śledzik.

ArtuRFR 
Nowy

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   Studniówka / światło / lampy / obiektyw

Witam , poniewaz nie chce tworzyc nowego tematu bo problematyka z grubsza ta sama wiec pisze tutaj - zgodzilem sie 'popstrykac' w trybie naglym 100dniowke dla kolezanki . [ czas od dzisiaj 12dni - czyli godzina zero to sobota 15.01 ] . sali jeszcze nie obejrzalem osobiscie jedynie na zdjeciach

jak widac jest to srednio-mala salka i wydaje sie byc raczej ciemna niz jasna .
ale do rzeczy bo problemy sa dwa -

1 - oswietlenie do zdjecia grupowego
2 - sprzet ogolnie ktory posiadam czy 'da rade'

1 - klasa ktora ma do mnie nalezec liczy razem z partnerami 40 osob - tla tam nigdy nikt nie uzywal bo podobno jest jakies dobre miejsce - wierze na slowo bo ja az tak wilkiego i tak nie posiadam . no i dochodzi kwestia swiatla - ja sie bawie sie glownie 'reporterka sportowa' i zwykle dwa metzy 50 mi wystarczaly .
problem moj polega na tym czy tutaj tez dadza rade ? a moze wspierac sie halopakami chociaz dla mnie to troche poronione bo halogeny to raczej domena filmowcow :mrgreen:
mam zamiar rozstawic metzy na statywach odpalic radiowo przez parasolki - no tylko wlasnie jakie - odbijajace srebrne dadza wiecej swiatla - tylko czy ja az tyle potrzebuje ? a moze lepiej transparent ? bo kupic planuje 2-3 tak-czy-siak tylko jakie .
2 - canon 50d / fisz 8mm 3.5 / 10-20mm f4-5.6 / 30mm f1.4 / 50mm f1.8 / 70-200mm f4 - udzwignie to 100dniowke ? rozmawialem z paroma wesolymi weselnymi shooter'ami to mowia ze only stalki - no ale oni robia albo na 2 body albo nawet na 2 osoby wiec maja pole do manewru - z drugiej strony wypozyczac obiektyw 24-70/17-50 2.8 to mnie troche wyniesie drogo.. ma ktos jakis pomysl co robic ? czy moze jest dobrze i da taki set rade ? niby mam pokryte od 8-50mm z tym ze do 20mm mam dosc ciemno i w sumie jedynie mi zostaje robienie na druga kurtyne z mazajami .

sam juz nie wiem i przyznam , ze troche zglupialem - bo zgodzilem sie szybciej niz pomyslalem - jakby ktos mogl napisac co i jak bede super wdzieczny ! no i szczesliwego nowego :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 03 Sty, 2011   

ArtuRFR napisał/a:
mam zamiar rozstawic metzy na statywach odpalic radiowo przez parasolki - no tylko wlasnie jakie - odbijajace srebrne dadza wiecej swiatla - tylko czy ja az tyle potrzebuje ? a moze lepiej transparent ? bo kupic planuje 2-3 tak-czy-siak tylko jakie .
Moim zdaniem lepiej sprawdzają się transparentne w takich wypadkach - są bliżej i są bardziej miękkie. Pamiętaj, że przy tak dużej grupie musisz najbliższe osoby oswietlić krawędzią strumienia, czyli kierować parasolkę na najdalej od niej stojącą osobę w grupie. Przydałoby się też jakieś światło separujące grupę od tła, no ale druga lampa pójdzie Ci raczej na wypełnienie...
ArtuRFR napisał/a:
canon 50d / fisz 8mm 3.5 / 10-20mm f4-5.6 / 30mm f1.4 / 50mm f1.8 / 70-200mm f4 - udzwignie to 100dniowke ?
Jak dla mnie to ciemne tele mało przydatne, podobnie jak UWA w tej sytuacji, ale co kto lubi...

ArtuRFR 
Nowy

Cytat:
druga lampa pójdzie Ci raczej na wypełnienie...

hmm nie wiem czy dobrze zrozumialem i czy ja dobry mam zamiar - grupa ustawi sie pewnie w 2 rzedach wiec oswietlac powinienem niejako z dwoch stron ? czy jakis inny setup jest wskazany ? a same lampy dadza rade przy transparentnych ?

Cytat:
ciemne tele mało przydatne, podobnie jak UWA

to ja niestety wiem zreszta nawet sie nie nastawiam na uzywanie tele , tak jakos z rozpedu napisalem . odnosnie UWA mam mega dylemat i na tym szerokim koncu moj drugi problem siedzi - czy da rade taki set na ten wieczor czy abosolutnie zakrecic sie za wypozyczeniem jakiegos uniwersalnego zooma 2.8 ? bo sam nie wiem co robic.. :(

kolouker 
Bywalec

ArtuRFR napisał/a:
10-20mm f4-5.6

Ze względu na dystorsję ja bym na Twoim miejscu ludzi tym obiektywem nie fotografował. Robiłem nim z braku czegoś innego jeden materiał przez kilka miesięcy, i masa zdjęć poszła do kosza. W reportażu znacznie lepiej sprawdzają się UWA z dystorsją beczkową. Ten ma poduszkową i efekty są mocno średnie. Na 20mm jest z kolei zbyt ciemno. Za to do krajobrazu i architektury jest fenomenalny.

jaad75 
Klub Pierdzieli

ArtuRFR napisał/a:
hmm nie wiem czy dobrze zrozumialem i czy ja dobry mam zamiar - grupa ustawi sie pewnie w 2 rzedach wiec oswietlac powinienem niejako z dwoch stron ?
Dokładnie - prawy i lewy skos lekko z góry, z raczej niewielkim kontrastem (np. 1:2).
ArtuRFR napisał/a:
czy jakis inny setup jest wskazany ?
Możesz sobie wymyśleć dowolny, ale ten jest najprościej wykorzystać przy dużej grupie, mając tylko dwie lampy i parasolki.
ArtuRFR napisał/a:
a same lampy dadza rade przy transparentnych ?
Nie wiem jaką energię błysku mają te Metze, ale jeśli jest to klasa 580EX/SB900, to powinno być ok. Problemem jest tylko wielkość grupy i związana z tym stosunkowo niewielka odległość skrajnych osób od lamp. Dlatego te kombinacje z celowaniem w najdalszą osobę i oświetlaniem bliżej stojących krawędzią strumienia - da Ci to wyrównanie naświetlenia.
ArtuRFR napisał/a:
odnosnie UWA mam mega dylemat i na tym szerokim koncu moj drugi problem siedzi - czy da rade taki set na ten wieczor czy abosolutnie zakrecic sie za wypozyczeniem jakiegos uniwersalnego zooma 2.8 ? bo sam nie wiem co robic.. :(
Moim zdaniem da radę, ale tu więcej zależy od Ciebie, niż od sprzętu...

ArtuRFR 
Nowy

Cytat:
ja bym na Twoim miejscu ludzi tym obiektywem nie fotografował

no albo UWA albo fisz - w kazdym razie uzywalnosc tego to raczej jest do takich 'odjechanych' shotow - tzn ja mam praktyke zdjec w klubie i jak jest ciasno-gesto i np fajne swiatlo to wtedy mozna troche 'pomazac' no ale fakt - wystarczy ktokolwiek przy tuszy i na UWA wyglada na dodatkowe 30kg ciezszego . generalnie fakt - w 30mm jestem zakochany :)
Cytat:
Moim zdaniem da radę, ale tu więcej zależy od Ciebie, niż od sprzętu...

na takie zdanie cichutko liczylem - wielkie dzieki ! czyli poprostu da sie zrobic , tylko musze z glowa to wszystko rozplanowac i uzywac . dzieki ! :)

Odpowiedz do tematu