Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Straszny OT
Źródła podają jakich nazw się zwyczajowo używa, a nie czy dotyczą one tego samego i czy są formalnie poprawne. Stwierdzenie że 'ground glass' ma coś wspólnego z aparatami średnioformatowymi a 'focusing screen' odnosi się do małego obrazka i APS jest formalnie niepoprawne bo oba odnoszą się tak naprawdę do tego samego elementu, który jest zbudowany tak samo i spełnia tą samą rolę - po polsku nazywa się to matówka. W szczególności utożsamianie 'ground glass' z ziemią jest w każdym przypadku niepoprawne, chyba że się to zakopie
sigmiarz,
skoro już powołujesz się na answers.com:
A focusing screen is a flat translucent material, usually ground glass, found in a system camera that allows the user of the camera to preview the framed image in a viewfinder.
Tak naprawdę to zawsze musi być powierzchnia rozpraszająca, choć może być zarówno stochastyczna jak i deterministyczna. Pewnie o to się rozbija angielska definicja, IMO bez sensu
To ja się laicko zapytam: po cholerę taka kombinacja?
Przecież układ z matówką i pryzmatem jak w każdej uczciwej lustrzance jest najwygodniejszy... Ja w każdym razie nie wyobrażam sobie ostrzenia na odwróconym obrazie, zakładania jakiejś szmaty itp.
ov_Darkness, Wyobraź sobie taki pryzmat 2x większy od pięści... Z resztą swoim małym obrazkiem też kilkukrotnie ostrzyłem na matówce bez pryzmatu - przy zdjęciach znad tłumu, makro i zaćmienia słońca. Do zamiany kierunków można się przyzwyczaić.
sigmiarz napisał/a:
jakby nie było patrzysz w ziemię patrząc w kominek
Tak, ale tylko kiedy pod kominkiem nie ma aparatu
Zgodzę się że w angielskim utarło się takie rozróżnienie ale to nie zmienia faktu, że w polskim takiego rozróżnienia nie ma (i słusznie). Ja się przyczepiłem do używania języka polskiego kiedy można - a w tym przypadku można. Ot taki ze mnie maruda
na becku z matówką obraz nie jest odwrócony, tylko ta szmata na głowie ...
kominek za to jest mocowany na górze zamiast pryzmatu np. kiyev w standardzie najczęściej występuje z kominkiem. Patrzysz z góry, obraz odwrócony bo widzisz obraz bezpośrednio odbity od lustra. Bywa że kominek ma lupę przydatną przy ostrzeniu.
Przecież układ z matówką i pryzmatem jak w każdej uczciwej lustrzance jest najwygodniejszy... Ja w każdym razie nie wyobrażam sobie ostrzenia na odwróconym obrazie, zakładania jakiejś szmaty itp.
Ja tak kadruje na codzien i widze ogromna roznice i nie mowie o roznicy FF vs MF a chociazby alpa vs hasselblad 5xx. Szmaty nie potrzeba, ale lupa sie przydaje. Obserwowanie przez wizjer (celownik? takie cos jak w dalmierzach) tez jest calkiem inne.
palindrom: dobrze, ze sie czepiasz, z kazdym dniem tutaj moj jezyk polski sie poprawia a mogac czytac takie fachowe posty to te poprawy sa wartosciowsze.
Wizdziałem dzisiaj te aparaty na giełdzie... Takie wrażenie na mnie zrobiły rozmiary, że nawet nie zapytałem o ceny o_O JAKIE TO SĄ WIELKIE KROWY!
Dlaczego Hassel 6x6 jest 2x mniejszy?
Wizdziałem dzisiaj te aparaty na giełdzie... Takie wrażenie na mnie zrobiły rozmiary, że nawet nie zapytałem o ceny o_O JAKIE TO SĄ WIELKIE KROWY!
Dlaczego Hassel 6x6 jest 2x mniejszy?
Dletago,ze mamiya ma "bellow focusing" , czyli ostrzenie za pomoca wysuwanego mieszka. Pozwala to na mniejsza odleglosc od motywu ( 40 cm od filmu , zamiast 90 cm jak w Hasselu n.p. dla standardowego obiektywu ).
2ga rzecz : 6x7 to nie 6x6 . Mocowanie pozwala nawet na majciezsze cyfrowe dupki.
3a rzecz : rota back : 6x7 lub portretowo 7x6 Wedle potrzeby.
Cyfrowa "......." potzrebuje i dla RB i RZ ( poza RZ proD ) przejsciowki ( ok 900 euro ) .
Mozna stosowac dupki : Mamiya, Leaf, Phase One i Hasselblad. Hassel robi nawet wlasna przejsciowke.
RB ma mocowanie "graflock" jak ktos lubi sie pobawic z innymi formatami to mozna.
Pryzmat do RB MOZE miec pomiar, ale nie musi. Waga pryzmatu 1,3 kg :):)
Szkla : 50 mm to 25 mm dla 24x36 . Szeroko. Max to 500mm ( czyli 250mm dla FF ) .
Podstawa to 90, 127, 180 i 250. KL to konstrukcje identyczne ze szklami do RZ .
Generalnie sprzet pancerny , ale niesamowicie trwaly i wbrew pozorom dosyc poreczny.
Akcesoria tanie i latwo dostepne jako nowe... ostatnio kupilem 180mm f4,5 za 800 PLN - NOWE z gwarancja :):)
Kamera byla konstruowana jako sprzet STUDYJNY, wiec waga i rozmiar nie byly kryterium.
Kryterium byla trwalosc i niezawodnosc na wiele lat.
Ujme to tak : koniecznosc serwisu i regulacji : NIGDY. Zakres temperatur pracy : od -40 do + 50 st C.
Faktyczna przewaga RZ to 1 ruch po ekspozycji ( dupka sama przewija ) i 1 obiektyw TiltShift.
Ja rozwiazalem problem przez Cambo ( miech z przesuwami / pokonami ) . Mozna kupic plytke do szkiel RB i/lub wielkoformatowych . I to jest dopiero piekne . Shneidery :):):)
ALE : gdyby zalezaloby mi na srdnim porecznym z szerokim wyborem szkiel : Mamiya 7 II .
RZ przyjmie szkla z RB [ale bez automatyki] i RZ, RB przyjmie szkla tylko RB.
RZ lepiej zautomatyzowana.
Pejzaz RZ/RB to odwazny pomysl. Portret jest wiodacy i chcesz przy okazji opedzic pejzaz?
Pejzaż to bardzo fajny pomysł. Proponuję zaopatrzyć się w kasetę 645 i na wszelki słuczaj szkło 50mm po Kabulu tfu.. po bólu.
[ Dodano: Sro 28 Gru, 2011 12:23 ]
ov_Darkness napisał/a:
Przecież układ z matówką i pryzmatem jak w każdej uczciwej lustrzance jest najwygodniejszy...
Popatrz w kominek (tylko duży, porządny, nie jakiegoś tam Pentacona) i popatrz w wizjer przez pryzmat. Fakt faktem, w kominku obraz jest odwrócony (flip poziomy) ale moim skromnym zdaniem dużo lepiej widać ostrość w kominku z lupą niż patrząc przez pryzmat, nawet jeśli nie masz mikrorastra / klina. Powiem więcej - mam porównanie RB67 (standardowa matówka z jaśniejszym polem w centrum) z Seagullem 4B (klin). Klin wręcz mi przeszkadza.
ov_Darkness napisał/a:
Ja w każdym razie nie wyobrażam sobie ostrzenia na odwróconym obrazie, zakładania jakiejś szmaty itp.
Ach, jacy ci ludzie niecierpliwi w dzisiejszych czasach
Dobre zdjęcie nagrodzi nawet i godzinę przygotowań do strzału - to zresztą cały urok "slow photography"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9