Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon S5 czy Lumix FZ18
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Nie 10 Lut, 2008   

Ooo Sluuurp, aleś przywalił ;) . Z jakimi szkłami?

edit. A, już widzę, że na razie z dziurą ;) .

Reklama

wulf 
Rozmowny

Wysłany: Pon 11 Lut, 2008   

Pozwolę sobie na kilka słów n/t S3/S5 i FZ18 dotyczą one tylko i wyłącznie tego co interesuje mnie w związku z uniwersalnością użytkowania sprzętu.

Robiłem zdjęcia S3/S5 i obserwowałem zmagania właścicieli z tymi aparatami, FZ18 miałem w ręku raz ale wystarczyło.

1. podczas trzymania Panasonika nie miałem przykrego wrażenia że wyślizgnie mi się z ręki tak jak Canon, chociaż S5 też jest wygodny.

2. szerszy zakres ekwiwalentu ogniskowej zdecydowanie przemawia za Panasonikiem, zwłaszcza dotyczy to szerszego końca. Wady optyczne wydają mi się podobne w przypadku obydwu obiektywów, chociaż ze wzgl. na zakres ogniskowych nie powinno się ich porównywać.

3. FZ18 pracuje na pojedyńczym akumulatorze co jest niezwykle istotne zimą. Podczas wycieczki w Tatrach obserwowałem zmagania posiadacza S5 z 2 kompletami akumulatorków, które po pół dnia na mrozie (-5) i tak padły.

Szumy w tej klasie sprzętu i tak są podobne więc nie miałyby dla mnie znaczenia a przewaga w wymienionych 3 punktach Panasonika jest na tyle wielka, że gdybym chciał kupić superzooma (a nie chcę 8) ) to postawiłbym na FZ18.
Pozdrowienia dla niezdecydowanych.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Pon 11 Lut, 2008   

no wiec...
ad. 1. nie przekonuj ze adidasy sa wygodniejsze od glanow i na odwrot. to kwestia bardzo subiektywna
ad. 2.
wulf napisał/a:
chociaż ze wzgl. na zakres ogniskowych nie powinno się ich porównywać.
.

j.w.
ad. 3. jak dla mnie akumulatorki typu aa sa akurat lepsze od takich pojedynczych dedykowanych akumulatorow, bo wszedzie je dostaniesz i jadac na wycieczke nie musisz sie specjalnie martwic o zasilanie. ni i oczywiscie sa o wiele tansze:)

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Wto 12 Lut, 2008   

Ostegolectric napisał/a:
ad. 3. jak dla mnie akumulatorki typu aa sa akurat lepsze od takich pojedynczych dedykowanych akumulatorow, bo wszedzie je dostaniesz i jadac na wycieczke nie musisz sie specjalnie martwic o zasilanie. ni i oczywiscie sa o wiele tansze:)

Taa.. już widzę jak w polowie drogi np. na Giewont podchodzisz do kiosku "Ruchu" na stoku/szlaku i kupujesz cztery nowiuteńkie i cieplutkie paluszki (alkaiki lub inne powery) - bo Twoje akumulatorki akurat zasłabły na mrozie :)

Też pstrykam FZ 18 i powiem Ci tak kolego: zakup drugiego (nie za mocno wyżyłowanego) akumulatora z procesorem ładowania - to może i droga impreza, ale jednorazowa, a mozesz mi wierzyć że nawet przy -20'C taki akumulatorek, trzymany w ciepłej kieszeni gdzieś przy ciele, zawsze uratuje ci te conajmniej kilkadziesiat ujęć, które stracisz na "paluszkowych" akumulatorkach.
Moje doswiadczenie dotychczasowe z "paluszakami" było takie: do aparatu potrzebne były mi dwie sztuki. Zakupilem więc 4 sztuki 2700 - żeby dobry, na długo starczajacy prąd mi trzymały... Efekt był taki, że podczas kiedy pstrykałem tymi dwoma w aparacie (wcale nie w niskich temperaturach), dwa "zapasowe" zdążyły się przynakmniej w połowie rozładować... W chwili kiedy były na prawdę potrzebne, zostawałem "bez prądu" - i nie zdarzyło mi się wtedy nigdy, znaleźć w pobliżu choćby kiosk ruchu z paluszkami...
Także mam jakieś doświadczenie, używałem i tego i tamtego rozwiązania... - jestem za akumulatorami dedykowanymi - zwłaszcza jeżeli są wyposażone w procesor ładowania, który nie pozwala na ich samoczynne rozładowanie :)

banan11 
Bywalec
Kompaktowiec

Dane mi było focić Panasem FZ7 przez ponad rok i stawiam (a przekonany na 100% nie jestem :) ), że komplet alkaików nie da rady wyfocić tyle co z fabrycznym aku.
Udawało mi się robić spokojnie 200-230 zdjęć na jednym załadunku akumulatora co wydawało mi się rewelacyjnym wynikiem.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

banan11 napisał/a:
Udawało mi się robić spokojnie 200-230 zdjęć na jednym załadunku akumulatora co wydawało mi się rewelacyjnym wynikiem.

O właśnie! FZ18 spokojnie 230 do 250 fotek polecisz.. ..instrukcja wprawdzie podaje, że do 400, ale to można wsadzić między bajki, no chyba żeby te zdjęcia robić bez zmiany ogniskowej, i bez lampy - włączyć i tylko pstrykać - to może te 350 spokojnie by wyrobił... :)

wulf 
Rozmowny

Ostegolectric napisał/a:
no wiec...
ad. 1. nie przekonuj ze adidasy sa wygodniejsze od glanow i na odwrot. to kwestia bardzo subiektywna

Istotnie dobrze zauważyłeś, że wygoda to kwestia subiektywna - nikomu nie narzucam wyboru, jest to moje prywatne odczucie i dlatego je sobie cenię.
Co do akumulatorków AA to jeszcze raz podkreślę, że ich zawodność jest wprost proporcjonalna do ich ilości w zestawie i spadku temperatury. Zestaw 4 aku. w aparacie takim jak S5 jest tak dobry jak najsłabszy z nich. Aparat działa tak długo na ile pozwoli ten najsłabszy - czyli nigdy nie wiadomo ile bo te tanie aku. są bardzo zawodne. Akumulatory dedykowane rzeczywiście są drogie ale jest to ułamek ceny aparatu.
Ostatnio na Czerwonych Wierchach widziałem kiosk z bateriami ale akurat nie było AA :lol:
W swoim aparacie używam aku. stamina sony i ciągle zapominam gdzie położyłem ładowarkę :cool:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

A ja ostatnio kupiłem zestaw 4 sztuk aku Energizer 2500 mAh za całe 30 zł. Ale widziałem je potem w sklepie "nie dla idiotów" za dwa razy tyle :wink:
Która opcja jest lepsza to dywagowanie nad wyższością jednych świąt nad drugimi. Tak samo jak przykłady z mroźnych wypaw. Zarówno jedne jak i drugie można trzymać w cieple chroniąc przed mrozem o czym niektórzy chyba zapomnieli :wink:
Tak naprawdę to kwestia indywidualna. Miałem kiedyś Canona z serii S i byłem z aku bardzo zadowolony. Mam teraz G9 i też jest mi dobrze. Zamiennik kupiłem za 30 zł. Gdyby takowego nie było to...oryginał za niemal dwie stówy to ogromna przesada i tak patrząc na problem to tylko paluszki. Jak ktoś tak jak ja ma inne urządzenia na paluszki (do samej lampy mam 3 komplety) to ma też ładowarkę (teraz jest takie urządzenie chyba w większości domów) i wolałby mieć aparat na paluszki. Inny woli dedykowany akumulator. Problem zaczyna się np. przy nowych modelach Sony jak zamienników dedykowanych jeszcze nie ma a oryginały kosztują KROCIE :shock: To jest walenie w "gumy" i wtedy zawsze lepiej mieć aparat na paluszki. Także radzę podchodzić do sprawy bardziej indywidualnie, niewątpliwie paluszki to większa uniwersalność a z pewnością tańsza opcja niż gdy kupujemy jakąś nowość do której nie ma jeszcze na rynku zamiennika dedykowanego akumulatora a chcemy gdzieś wyjechać, pochwalić się nowym aparatem i mieć ten cholerny zapas :mrgreen:

wulf 
Rozmowny

MM napisał/a:
Także radzę podchodzić do sprawy bardziej indywidualnie, niewątpliwie paluszki to większa uniwersalność a z pewnością tańsza opcja niż gdy kupujemy jakąś nowość do której nie ma jeszcze na rynku zamiennika dedykowanego akumulatora a chcemy gdzieś wyjechać, pochwalić się nowym aparatem i mieć ten cholerny zapas :mrgreen:

Podchodzę do sprawy indywidualnie. Tutaj oryginał NP-FM50 kosztuje 219PLN, zamienniki kosztują od kilkudziesięciu PLN w górę ale chyba bym ich nie używał.
http://techmarket.pl/shop...id=SONY-NP-FM50
W porównaniu do ceny aparatu 219 to tylko 10% Szczerze mówiąc nie przyszło mi jeszcze do głowy żeby kupować dodatkowy akumulator bo nie udało mi się go nigdy rozładować w ciągu jednego dnia. Na wyjazdy krótsze niż weekend nawet nie biorę ładowarki!
Ty MM jesteś zawodowcem więc masz inne podejście zwłaszcza jeśli chodzi o lampy błyskowe. Ja jeszcze nie dojrzałem mentalnie i sprzętowo do zarabiania na foto, zresztą do lustrzanki pewnie i tak używasz dodatkowego gripa więc AA masz tylko do lamp i kompakta.
Co do mroźnych wypraw to zamarzniętymi rękami łatwiej zapakować pojedynczy aku niż 4 paluchy :cool:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Mam gripa, ale używam tam zamienników aku. Tak na marginesie gorąco polecam Ansmanna.

Michal B 
Nowy

Wysłany: Pon 17 Mar, 2008   

Ohoh bardzo miło że trafiłem na ten temat-mam pytanie do Was drodzy Państwo-chcę kupić S5, i moje pytanie brzmi-czy podłączając kabelek na aparatu i komputera mogę normalnie ściągać zdjęcia? Czy karta jest widziana jako dysk wymienny? Czy nbiestety trzeba się zaopatrzyć w czytnik kart?

Michal B 
Nowy

Dzieki pytam tak na wszelki wypadek....co do waszych wypowiedzi na temat drogich zestawów do ladowania paluszkow to trochę się nie zgadzam-można kupić b.wydajny zestaw Hähnel z 4 paluszkami-dodatkowym wyjsciem do ladowania w samochodzie z gniazdka samochodowego i szybkie ładowanie na poziomie 4h i to wszystko w cenie 89zł :-) szybko sprawnie i wydajnie :-)

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Szybko, sprawnie i wydajnie, to ładuje się zamiennik aku Panasonica np Hama do dwóch godzin i za 60 PLN - aku paluszkowe - bez szans ;)

Michal B 
Nowy

Wysłany: Wto 18 Mar, 2008   

W przyszłym tygodniu będę miał osobistą przyjemność przetestowania więc dam znać :-)

radar
Nowy

Wysłany: Nie 27 Kwi, 2008   

Witam odświerze troche temat. Stoje przed tytułowym dylematem i mam kilka pytań do posiadaczy (zarówno s5 jak i fz18).
Najpierw FZ18:
1. Czy spotkaliście sie z problemem BlueBand w swoich 18stkach. Problem opisywany w teście FZtki chyba na tym portalu. Jeśli tak to czy jest to częste/przeszkadzające zjawisko?
2. Jako że zależy mi na "szerokości", czy ktoś może stosował do Panasa konwerter szerokokątny, jaki i jak wrażenia?
Teraz S5iS:
1. Jak wyżej, czy ktoś używał do niego konwertera szerokokątnego, jakiego i jak wrażenia?

Chce kupic aparat w miare uniwersalny (pewnie jak większość). Ma robić zdjęcia z wakacji, imprez itp, itd. Ale też ma służyć do pracy i może nauki fotografowania powiedzmy na wyższym poziomie. W pracy potrzebuje robić zdjęcia wyposażenia mieszkań aby je potem pokazywać klientom, stąd potrzeba "szerokości".
Miałem kiedyś Minolte Z1 a teraz mam HP R927. Hp jest spoko bo można go wszędzie schować ale tęskni mi sie za minoltą i jej możliwościami (jak na tamte czasy).
Tak więc po przestudiowaniu sporej ilości opisów, testów itp. zdecydowałem na wybór spomiędzy w/w dwóch sprzętów. Po pierwsze są już dość tanie a po drugie reprezentują jakiś taki najlepszy kompromis ;)
Za Panasem przemawia szeroki kąt choć w teście na fotopolis.pl zmierzono że faktycznie ogniskowa zaczyna sie od około 29,5mm. Na plus jest także brak aberracji, zniekształceń ale..
Canon jakoś tak lepiej do mnie przemawia :) Firma itd a poza tym bajery w postaci ekraniku i filmów stereo... No cóż to tylko bajery w sumie a ogniskowa zaczyna sie wysoko. Po zastosowaniu konwertera (Raynox 6600 http://www.lensmateonline.com/newsite/S2wide.html ) spadnie do około 24mm ale kosztem 500zł. Z drugiej strony ciekawe czy w Panasie da sie bez większych zniekształceń dołożyć konwerter było by wtedy około 19,5mm :D

Ale sie rozpisałem, pozdrawiam[/b]

Odpowiedz do tematu