Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kumpela poprosiła mnie o fotografowanie na jej weselu mam sony R1 a ona może skombinować jeszcze samsunga EX1- optyka i w jednym i drugim jest super, ale technicznie to kompakty. Jak myślicie czy te aparaty dadzą radę??? Oczywiście fotografuje od wielu lat i doświadczenie mam kumpela o tym wie i dlatego mnie poprosiła, ale nie rozumie, że aparat też jest ważny. Może przesadzam, ale czy wadzym zdaniem te dwa bardzo dobre aparaty dadzą rade na weselu? Jak dotąd R1 robiłam pozowane sesje w studio i plenerze jest cudownie, ale reportarz weselny to troche inna bajka. Jak sądzicie? Mogę odmówić, ale wtedy koleżanka wezmie jakiegoś pseudo weselnego fotografa za grosze z lustrzanką i zdjecia zrobi gorsze niż ja wspomnianym sprzętem a tego bym nie mogła sobie darować.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 17 Gru, 2010
hm... a mógłbym prosić o jakieś zdjęcia z studio i pleneru za pomocą R1?
Myślę, że te aparaty mogą się spisać, ale musisz koniecznie mieć lampe błyskową i sprawdzać często, czy AF złapał (duużo pomyłek). Szumy i ogólnie jakość zdjęć na niższych iso jest na naprawdę wysokim poziomie.
Jeśli chodzi o AF to kombinuje tak-ustawic odleglość hiperfokalną by mieć ostrość od metra czy 2 do końca i taniec ruch itp. na M lecieć. Bo AF na pewno nie zdąży Lampy nie bedę miała a nawet jak by była to ja jestem z tych co jej nie używają oczywiscie wbudowana od biedy jest.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
kombinuje tak-ustawic odleglość hiperfokalną by mieć ostrość od metra czy 2 do końca i taniec ruch itp. na M lecieć.
Przy jakiej przysłonie wyjdzie Ci taka ostrość na hiperfokalnej i jakie ISO z tego wyniknie? Przecież zachowanie R1 w takich warunkach możesz sobie jakoś tam zasymulować w domu. O, teraz jest czas choinki, można wyłączyć górne światło, włączyć lampki na choince plus jakieś boczne lampki przy sofie czy coś – i co wtedy wychodzi?
R1 czy EX1 przy takich ustawieniach z lampa oczywiscie wtedy. Duga ewentualność to w manualu ustawić ostrość i z takiej odległości robić zdjęcia par w tańcu. Jak macie jakieś pomysły będę wdzięczna.
Robiłem parę pstryków na weselu EX1. AF nie jest zły, dioda trochę pomaga z bliska. Warto natomiast przestrzelić aparat dzień wcześniej aby zapoznać się z obsługą i wypracować w miarę optymalne parametry.
Oto moje sugestie. R1 da radę w plenerze i przebije jakością niejedno lustro na pozowanych zdjęciach. Tylko, że teraz mróz nie służy ani elektronice ani modelom Proponowałbym sesję w jakimś pomieszczeniu- pałacyk czy coś w tym stylu. Jeśli nie masz lampy można kreatywnie wykorzystać światlo wpadające przez okna. W pomieszczeniach świetnie spisze sie EX1. Sesja w plenerze czy w pomieszczeniu nawet bez lamp nie stanowi problemu przy aparatach które bedziesz miała do dyspozycji. Jeśli masz doświadczenie tak jak mówisz zdjecia tak wykonane mogą mieć niepowtarzalny klimat. Fotografowanie tanca itp. wspomnianymi aparatami też jest wykonalne tyle że trzeba rozumieć opóznienie migawki i AF i odpowiednio wcześniej ostrzyć przewidywać ruch tancerzy doświetlić dyskretnie pierwszy plan można i wbudowaną lampą. Sprawę ułatwia że fotografujesz dla koleżanki więc możesz śmiało jej powiedzieć co możesz z posiadanym sprzętem i w jaki sposób może z tobą współpracować. Przy zamówieniach za kasę klijent ma to gdzieś masz przynieść taki sprzęt żeby dać radę
Słowem masz 2 bardzo dobre aparaty plus doświadczenie dadzą radę.
Powodzenia.
Rozumiem z waszych wypowiedzi że ryzyko nieudanych zdjęć jest zbyt duże by ryzukować O ile można obejść szybkość AF to i tak pozostaje duże spowolnienie wbudowanego błysku i o ile wspomniane aparaty są genialnymi konstrukcjami w studio lub świetle zastanym pod warunkiem że scena fotografowana jest statyczna o tyle nie bedą mogły sprostać fotografi w ruchu w słabym świetle.
R1 ustawione na czułość wyższą niż minimalne iso 160 szumi jak stary Rubin. AF wolniutki i reporterka z tym aparatem to niewyróbka. Przecież to detekcja kontrastu. Poza tym w wizjerze EVF w ciemniejszych pomieszczeniach nie widać prawie nic, tak samo na górnym wyświetlaczu. Jak sobie pomyślę, że na moich pierwszych ślubach czasem ciężko było ogarnąć temat z ustawionym na D300 iso 1000 i zapiętą Sigmą 30 1.4, to nie widzę fotografowania tym zestawem. Tzn. fotki zrobisz. Pytanie - jakie? Miałem R1 przez 2 lata i wiem co może, a czego nie.
Już nie przesadzajmy że R1 powyżej 160 iso od razu szumi jego osiągi były w 2005 r zbieżne z osiągami niskoszumowych matryc cmos canona 20D. Co do AF fakt jest wolny ale Dominika ma EX1 a w nim AF naprawde daje radę w słabym świetle i jest szybki. Z dodatkową lampą na gorącej stopce lub na zdalnym sterowaniu można dać radę na weselu u znajomych.
Co do AF fakt jest wolny ale Dominika ma EX1 a w nim AF naprawde daje radę w słabym świetle i jest szybki. Z dodatkową lampą na gorącej stopce lub na zdalnym sterowaniu można dać radę na weselu u znajomych.
Taa... Rzeczywiście, EX1 na wesele to fantastyczny pomysł...
Nie mówię, że EX1 to sprzęt do profesjonalnego fotografowania wesel za kasę. Jednak jeśli dobrze rozumiem chodzi o fotografowanie wesela koleżanki, która nie ma lub nie chce wydać kasy na fotografa i zaprasza kumpelę z tym co ma EX1 +R1 i nie wymaga od niej zdjęć rodem z katalogu coco chanel ale chce mieć jakąkolwiek pamiątke z imprezy i sesje w plenerze. I to akurat jest wykonalne posiadanym sprzętem.
Ja bym jednak proponował choćby pożyczyć sprzęt nieco bardziej nadający się do tego typu zadań... Jasne, że EX1, czy R1 jakieś zdjęcia wyjdą, ale... No właśnie...
Pytanie tylko czy lepiej robić na słabszym sprzęcie znając jego wady i zalety i obsługę czy pożyczyć lepszy sprzęt i nie znając go robić zdjęcia. Jeśli ktoś fotografuje w studio R1 to na weselu gdy pożyczy lustrzankę wątpię czy zdjęcia wyjdą lepsze. Ustawienia na manualu w kompakcie z podglądem na LCD to całkiem inna bajka niż manual w lustrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10