Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Awaria AF i problemy z C 100-400L
Autor Wiadomość
rafal.trzcinski
[Usunięty]

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011   Awaria AF i problemy z C 100-400L

Witajcie,

W zeszłym roku kupiłem C 100-400L i cały czas są z nim jakieś problemy.

1. najpierw obiektyw bardzo ciężko zoomował a pierścień smooth-tight rysował jego powierzchnię - po kilku zdjęciach zaciął się na 400mm i nie dawało się go przezoomować do innej ogniskowej.
Sprzęt trafił do serwisu CSI, gdzie wymieniono poierścienie wewnętrzne i naprawiono mechanizm wysuwu zoom.
Jednak od tamtej wizyty w serwisie obiektyw mechanicznie działa zupełnie inaczej, a sam pierścień na duży luz a jego regulacja jest bardzo skromna - albo jest zupełnie luźny albo robi się od razu bardzo ciasny.
Reklamowałem usługę ale serwis zapewniał mnie że wszystko działa poprawnie i nie odbiega od normy....

2. obecnie występują problemy z AF - system ostrości zawiesza się przy ostrzeniu, zawiesz się przy ostrzeniu na skali ok 10m. Trzeba wyłaczyć i włączyć aparat albo ręcznie przeostrzyć pierścieniem.

Zamierzam na dniach wysłać sprzęt do serwisu (ma jeszcze 2 miesiące gwarancji) ale BARDZO PROSZĘ o jakieś porady - czy mieliście problemy z tym szkłem, albo jakieś problemy z SERWISEM CSI i jak do nich podejść aby naprawili jak trzeba?
Zamierzam napisać do nich łądne pismo ale nie wiem na ile poskutkuje....

Proszę o porady, podaję też maila - może tak będzie Wam wygodniej...
Pozdrawiam i dziękuje
Rafał

rafal.trzcinski@onet.eu

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 07 Sty, 2011   

Mam taki obiektyw ładnych kilka lat, ma go parudziesięciu moich kolegów, mam kilkanaście egzemplarzy w pracy i nigdy nie spotkałem kogoś osobiście by miał problem z tym szkłem.
Gdzie kupiłeś ten pechowy obiektyw, czy był na pewno nowy?

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

MM napisał/a:
Gdzie kupiłeś ten pechowy obiektyw, czy był na pewno nowy?

wynika że tak:

rafal.trzcinski napisał/a:

W zeszłym roku kupiłem C 100-400L

Zamierzam na dniach wysłać sprzęt do serwisu (ma jeszcze 2 miesiące gwarancji)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Niestety z tego tak naprawdę nie wynika choć powinno. Czemu? Bo znam naprawdę dziwne przypadki a miejsce zakupu może mi wiele wytłumaczyć...

baracuda 
Entuzjasta
kotletów.

MM napisał/a:
Niestety z tego tak naprawdę nie wynika choć powinno. Czemu? Bo znam naprawdę dziwne przypadki a miejsce zakupu może mi wiele wytłumaczyć...

różnie z tym bywa , CSI serwisuje te pechowe szkło , zobaczymy co powie
zainteresowany :wink:

rafal.trzcinski
[Usunięty]

Dizęki za zaineresowanie.

Szkło było nowe, kupione w cyfrowych w Gdańsku.

Też znam kilka osób i nie mialy żadnych problemów z tym szkłem, dloatego coraz bardziej mi się zdaję że trafiłem na bubla.... Mam inne szkła C, miałem eż kilk Sigm w życiu i z niczym nie bylo problemów - nawet z takimi ze 500 zł :(

Załamka...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jeżeli u cyfrowych w Gdańsku to szkło było faktycznie nowe. Jeżeli kilka razy reklamowałeś to może napisz do nich i próbuj wymienić na inny egzemplarz? Taka firma - może pójdą na rękę...
Gdyby wymienili to zrobiliby sobie dobrą reklamę :wink:

rafal.trzcinski
[Usunięty]

Nopisełem już ladnepisemko do nich które oddam ze sprzętem.
W sumie CSI wspominam dobrze z innych przypadłości, ale w przpadku tego 100-400 to kompletna porażka. Sprzęt będzie juz u nich 3 raz (przy okazji pierwszej awarii był 2 razy bo naprawili ale zostawili straszny syf na soczewkach). Może zależy na jakiego serwisanta się trafi...

Jednakże na wymianę jakoś bym nie liczył - niezapominajmy gdzie mieszkamy.....

[ Dodano: Pon 10 Sty, 2011 22:49 ]
Byłem dziś w sklepie i oddałem do reklamacji obiektyw na gwarancji...
Koledzy poza forum na optcznych poradzili aby zainteresować się UOKiK'em - poczekam co serwis mi odpisze i chyba będę w razie problemów próbować w ten sposób..

Zobaczymy jak wyjdzie bo sam sklep Cyfrowe w których kupowałem) też jakoś nie bardzo jest skłonny przyznać mi racji choć gdzie indziej (inna sieć sklepów) i wiele osób robiących zdjęcia potwierdza moje zdanie. Prosić narazie o nic nie będę - zobaczymy jak się sprawa rozwinie chociaż gwarancja do 16 marca już mnie niepokoi....

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

a Twoj sprzet jak ???? wrocil ???? czy czekaja bo jeszcez nie zardzewial ....

rafal.trzcinski
[Usunięty]

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

Jescze nie wrócił. Czekają na części ale sprawa mnie już bawić zaczęła:
- napisali że zgłaszana ustaerka nie występuje, ale że wymieniają "profilaktycznie" co i owo (napisali dokładnie).
Ciekawe bo jakoś nie chce mi się wierzyć że wymienia się coś w naszym kraju profilaktycznie - pewnie nie chcą się przyznać że przy pierwszej awarii dali ciała i tak teraz napisali...

Zobaczymy jak wróci... napewno napiszę co i jak... ;)

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

...rafal? ze tak sie zapytam - oddali ci szklo ? czy dalej sie zastanawiaja ..... bo cos pisales ze dasz znac jak oddadza....???

rafal.trzcinski
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Kwi, 2011   

No witajcie.
Nie pisałem bo szkło mam jakieś 3 tygodnie i jeszcze dobrze nie stestowałem.
W każdym razie upierali się przy swoim (tzn że sprzęt nie jest wadliwy) ale i tak wymieni (jak to określili "profilaktycznie") AF, coś od IS i jakieś tam ......, śrubki itp. Nie wiem czy to ich dobra wola czy pomógł Rzecznik z UOKIKu. W każdym razie sprzęt po powrocie działa narazie bez zarzutów - tzn AF działa poprawie i nie zawiesza się, pozotałe parametry bez zmian (nie jest gorzej wiec wychodze z założenie że naprawili ok). Złożyli go tym razem dobrze, bez paprochów i innych niespodzianek (w przeciwieństwie do poprzednich wizyt w serwisie).

Pożyjemy zobaczymy - jak coś się będzie działo to dam znać. Narazie sprzęt działa... no ale niesmak pozostał.....

PS nabyłem w międzyczasie 70-200L F4 IS - dzięki Waszej pomocy również - zastanawiałem sie nad F2.8 ale bez IS... padło tak jak radzili ludzie (2,8 światło nie było mi potrzebne tak naprawde).
Stara konstrukcja bez pompki - mam nadzieje ze tu nie bedzie niespodzianek ;P

Odpowiedz do tematu