Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 Lustrzanka + obiektyw ( cena poniżej 4tys.)
Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna lustrzanki i obiektywu. Obecnie jestem fotoamatorem, który od 4 lat korzysta z kompaktu Panasonic Lumix FZ7. Fotki robię głównie w trybie manualnym, więc podstawowe zagadnienia takie jak czas migawki, przysłona, balans bieli itd. mam opanowane. Chciałbym się przesiąść na lepszy sprzęt, który da mi możliwości wykonywania wyższej jakości zdjęć no i rozwoju. Fotografuję głównie krajobrazy, lubię sobie połazić po górach i "popstrykać" pejzaże, ładne widoczki, czasami też lubię sfotografować jakiegoś robaczka, kwiatka. Różne opcje chodzą mi po głowie. Na początku myślałemt ylko o canonie, bo zdjęcia wykonywane tymi apratami najbardziej mi się pdoobają. Jednak gdyby spojrzeć na stosunek cena/jakość, to odnoszę wrażenie, że nikony czy sony lepiej wypadają. Jaki zestaw: lustrzanka + obiektyw byście zaproponowali w cenie najlepiej do 3500zł ewentualnie do 4tys.:P Długo myślałem o canonie 50d, ale samo body kosztuje 3tys., obiektywy kitowe canona mnie nie przekonują, a już takie ciut lepsze kosztują ponad 1000zł. Poważnie zastanawiam się więc nad nikonem d90 w zestawie z 18-105mm VR. Cenowo i jakościowo też nieźle prezentują się sony alpha. Skoro 50d + poczciwy obiektyw to wydatek obecnie dla mnie za duży, to może canon 500d + obiektyw za ponad 1000zł byłby rozwiązaniem? A może nikon d90 z 18-105? Sam już nie wiem. Napiszcie co wybralibyście w mojej sytuacji, a może macie jeszvcze inne opcje niż te co wymieniłem? Bardzo proszę o propozycje:)
d90 z 18-105 to bardzo fajny rozwojowy zestaw, lepszy bylby nowy d7000 ale niestety na chwile obecna sie w budzecie nie zmiesci. lap go poki nie zniknie ze sklepow
używane 50D + Tamron 17-50mm + jakieś 70-300 ze stabilizacją - na tych zabawkach poszalejesz 500D sobie daruj a Nikon D90 może i fajny ale... 50D to jest jednakTO szybszy, mocniejszy i ostatni z dwuceyfrowej serii Canona który można uznać za profesjonalny
Ja tez uważam, że Nikon D90 z 18-105VR to dobry wybór. Fakt, że 50D jest ciut lepszy ale... no własnie. Ciut to w sumie labolatoryjnie mało Później możesz sobie dokupić świetne stałki nikkora 50/1.8 czy 35/1.8DX oraz tani i świetny zarazem 70-300VR
W założonym budżecie zmieści się korpus 50D i obiektyw 18-135IS.
50d już znasz, a polecany przeze mnie obiektyw będzie bardzo dobrym kompanem na górskie wycieczki; daje niezłą jakość obrazu, wygodny zakres ogniskowych, wydajną stabilizację a wszystko w połączeniu z niewielką wagą i wymiarami.
Za jakiś czas można tez zestaw wzbogacić o tanią stałkę 50/1.8 II (ok. 400 zł).
Tyle o Canonie. Nikon D90 i 18-105VR wypada znacznie taniej, a tak jak napisał hijax_pl, jest tylko ciut gorszy (choć można też napisać, że też ciut lepszy, bo ma opcje filmowania a 50d nie ma).
Proponuje przymierzyć się do obydwu i kupić zestaw Canona w sytuacji gdyby Nikon z jakichś względów bardzo Ci nie pasował. Inaczej należy zastosować maksymę Dosi: "Jeżeli nie widać różnicy, to po przepłacać?".
Dzięki wielkie za podpowiedzi. Jeszce mam jedną małą prośbę:P Zapodajcie jak znacie linki do stron, w których można oglądać zdjęcia wykonane ściśle określonym aparatem, czy obiektywem. Ja znam jedynie fotopasja.pl, ale tam nie ma zdjęć robionych szkłem Canon 18-135mm. Fotek nikonowskich się naoglądałem już sporo i teraz dla porównania chciałbym właśnie obejrzeć dzieła szkłem canona:) Dzięki z góry
http://pixel-peeper.com/
tylko ze niestety wiele osob lubi sie "chwalic" w sieci zdjeciami zaszumionymi, poruszonymi czy w ogole z ostroscia przed/za obiektem wiec trzeba na to wziac poprawke
To chyba jednak zdecyduję się na nikona. Zastanawiam sie jeszcze czy oprócz nikona d90 i 18-105mm kupić 55-200VR. Cenowo wychodzi właśnie koło 4tys. Co sądzicie o tym obiektywie?
Odnośnie obiektywu 18-135mm chłopaki mi polecili i nie żałuje. Mam 60D +18-135mm i jest to świetny zestaw. Wiec sądzę że 50D z tym obiektywem też pięknie będzie śmigać
kistian, hej a co fotografujesz? Jak masz jakies fotki pejzazowe zrobione tym zestawem to wyslij mi na maila: mefiu666@poczta.onet.pl Chętnie zobacze jak to wygląda:P Pozdrawiam
No i to będzie błąd. Focę na Canonie bardzo dużo, na Nikosiu dorywczo i to jest zupełnie inna półka. Oszczędź sobie na razie jednego obiektywu i weź zestaw który poleca Sunders, to rewelacyjne rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 11 Sty, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11