Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Sty, 2011 canon eos 1000d czy nikon d3000 ? co wybrać ?
Witam
Niedawno pytałam się czy warto kupić wymienionego w temacie canona 1000d, ale po dłuższym zastanowieniu się, znalazłam jeszcze nikona d3000, który jest prawie w takiej samej cenia jak canon. Więc co lepsze ?
W ciągu ostatniego miesiąca było z 10 podobnych tematów. Wystarczy trochę się wysilić i poczytać.
Zresztą jeśli znasz specyfikacje obu, pomacałaś je (mam nadzieję), to chyba sama wiesz co dla Ciebie lepsze ?
Jesli chcesz sie wiecej dowiedziec, to za rada maput poszukaj na tej stronie, znajdziesz mnostwo informacji.
Ponizej owa wiedza w pigulce:
Pod koniec dowiesz sie, ze te aparaty niczym waznym sie nie roznia, robia takie same zdjecia, i ze przy wyborze powinnas kierowac sie wygoda.
Czyli bierz ten, ktory lepiej w lapce lezy, wydaje sie wygodniejszy w obsludze, lepiej wg Ciebie sie prezentuje lub ma bardziej kuszaca marke/ logo. I rob zdjecia, ot co.
Czyli bierz ten, ktory lepiej w lapce lezy, wydaje sie wygodniejszy w obsludze, lepiej wg Ciebie sie prezentuje lub ma bardziej kuszaca marke/ logo. I rob zdjecia, ot co.
Albo poczekaj, dozbieraj trochę pieniędzy i nie kupuj najniższej klasy lustrzanek.
Sam miałem podobny dylemat rok temu jak kupowałem aparat i teraz żałuję trochę, że nie poczekałem i nie kupiłem czegoś lepszego niż 450D.
Robi, robi, nie o to mi sie rozchodzi.
Nie mówię przecież, że od razu trzeba się ładować w 5D/7D, ale już taki 550D by mi w zupełności na chwilę obecną wystarczał, jako że zdjęcia robię głównie na koncertach to rozszerzony zakres ISO bardzo by mi się przydał.
No tak, dlatego mówię, że do takich wniosków doszedłem dopiero po roku szczęśliwego użytkowania 450D
Taka wiedza przychodzi z doświadczeniem (małym jeszcze, bo małym, ale zawsze...)
550D ma jeszcze wiele innych usprawnień nad poprzednimi modelami, ale one (tryb video, lepszy wyswietlacz, itp, itd) nie interesują mnie tak bardzo jak lepsza praca na wyższych ISO.
550D to w chwili obecnej chyba najlepsza lustrzanka entry level jeśli chodzi o szumy i ISO, ale głowy za to nie dam.
Swoją drogą, skoro 550D to entry level, to czym jest 1000D? Pre entry level?
Wysłany: Pią 07 Sty, 2011 Re: canon eos 1000d czy nikon d3000 ? co wybrać ?
barwnezycie napisał/a:
Witam
Niedawno pytałam się czy warto kupić wymienionego w temacie canona 1000d, ale po dłuższym zastanowieniu się, znalazłam jeszcze nikona d3000, który jest prawie w takiej samej cenia jak canon. Więc co lepsze ?
Ja proponuję abyś odwiedziła sklep w Gdańsku cyfrowe.pl na ul. Kartuskiej 149.
Tam zapoznasz się z aparatami, posłuchasz sprzedawcę i ... wyjdziesz aby podzielić się spostrzeżeniami na forum.
Potem wrócisz i kupisz wybraną lustrzankę.
Z uwagi na to, że Nikon D3000 już zniknął, proponuję zastanowić się nad dwoma, najtańszymi i optymalnymi zestawami ze znośnymi obiektywami, czyli:
1. Nikon D3100 + ob. 18-55 VR - ok. 2159 zł.
2. Canon EOS 1000D + ob. 18-55 IS - ok. 1599 zł.
Do tych modeli nie kupuj obiektywów bez stabilizacji (czyli bez IS lub VR) bo mają gorsze parametry optyczne.
Gdyby budżet miał wzrosnąć do 2159pln, to podobnie jak jaad75, wolałbym zdecydowanie canona 550D niż nikona D3100.
barwnezycie idź do tego sklepu i obejrzyj oba.Porównaj choćby ich wyswietlacze LCD, włącz w 550D tryb LV,ustaw ostrość i powiększ sobie obraz, a potem powtórz to samo z D3100 .
Jesli budżet pozostaje bez zmian, to 1000D.
I tak jak mówią moi przedmówcy: z duetu D3100 vs 1000D - TYLKO Nikon, natomiast z duetu D3100 vs C550 powiem TYLKO Canon Tu nie ma się nad czym zastanawiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9